Как да създадем уют в къщи - 7 тайни, които трябва да знаете

Публикувано на 29/05/2024 от Люси Любомирова | Последна редакция на 29/05/2024 | Видяно 902 пъти

Чудите се как да направите дома си уютен през тази зима? Тогава продължавайте да четете. 


Най-големият комплимент, който можем да получим от някого за дома ни е: "Толкова е уютно тук! Не ми се тръгва"! Това не само ще ни поласкае, но и ще ни накара да вярваме, че и нашите гости се чувстват комфортно в жилището ни.  

Често обаче не знаем как точно да направим атмосферата в дома ни така уютна, че да имаме желание да се потопим в нея и да останем колкото се може по-дълго. Уютния и комфортен дом е един от най-важните елементи на благосъстоянието на човек. От това се влияе и нашето емоционално състояние, защото всички се нуждаем от място, където да се отпуснем след дълъг ден, да релаксираме спокойно и да се чувстваме хармонично.  

Нека да разгледаме някои прости съвети за декориране, които ще ви помогнат да постигнете наистина уютно усещане в дома си. 


Защо е важно да има уют у дома

Всеки иска да се чувства добре в своето пространство.

Необходимостта от място, където да се чувстваме спокойни, датира от праисторически дни, когато хората все още не са познавали комфорта на съвременните домове. Независимо за какво жилище става въпрос - къща, студио или имение с 15 спални, няма никакво значение, принципът е един си същ. 

Понякога обаче, когато става въпрос да дадем на дома си определено "усещане",  ние просто не знаем откъде да започнем. Често ни е трудно да определим какво не е наред и да разберем точно какви промени трябва да направим. 

Има няколко ключови елемента, които ще ни помогнат да постигнем усещането за уют в дома си. Нека видим кои са. 


Топлина

Има причина, поради която осветлението е първият съвет, за да направим дома си уютен, защото именно чрез него можем да създадем онази неповторима, топла и интимна обстановка. Правилното осветление е като магия в това отношение и има способността мигновено да промени всичко около нас.  

Помислете добре кои са най-подходящите точки, където да разположите осветителните тела, защото е важно къде са позиционирани. Това могат да бъдат зоната за четене, масата за хранене, нощните шкафчета и т.н. Заложете на топлата светлина. Това винаги е правилния избор, когато търсим уют.  

Една чудесна идея са светещите гирлянди, (да, същите онези коледните), които добавят прекрасно и леко бохемско настроение към всяка стая. Можете да ги поставите навсякъде, дори и да не е Коледа.  

Не забравяйте и банята. Тя също трябва да бъде уютна. Може да включите лампа с по-слаба светлина и да я оставите така и пред деня. Повечето бани са без прозорци, така че това би било чудесно решение. 


Растения & Цветя

Растенията са уютни, защото са живи същества. 

Растенията, посадени в красиви саксии, кашпи или дори оригинални, ръчно изплетени кошници, сами по себе си са много уютни и имат предимството да добавят доза жизненост към всяко помещение. Няма нужда да сте опитен градинар, за да отглеждате успешно растения у дома. Има такива, които не са капризни и не изискват специфични познания. Просто изберете онези, с които смятате, че ще се справите. 


Килими & Текстил

Килимите са уютни, меки и топли. Те са основата на уютния дом. Какво повече да искаме от това?! Без тях не бихме се справили със задачата и уюта трудно ще се настани в дома ни.

Твърдата дървесина на паркета и ламината са страхотни, но в по-хладните сезони винаги ще ни струват някак си “голи”. Особено плочките. Колкото и да са красиви и скъпи, усещането за студ няма да ви напусне.  

Обаче, в мига в който постелите мекия и пухкав килим върху пода, гарантирано ще се почувствате в друга атмосфера - уютна, топла, задушевна. 

СЪВЕТ → Ако не можете да си купите килим с голяма площ, можете да сложите няколко по-малки, което може да доведе до още по-оригинален ефект. 

Няма нито едно място в къщата, където красивият килим да е неподходящ. Да! Дори в банята и кухнята можете да сложите килим. Това може да бъде видяно в много от проектите на съвременните интериорни дизайнери и, признаваме, много е оригинално. 

Килимите са като произведения на изкуството, с които да украсим пода! 

В последните сезони се наблюдава е една друга техника на наслояване при килимите. Тоест, поставяме един върху дрег два или три килима от различни материи. Това се казва “уют на макс”! 

Когато наближат по-топлите сезони, винаги можете да свалите слоевете и да съхранявате по-топлите килими до зимата на следващата година. Също така е забавно да смените декора по този начин. 


Добавете текстура

Често хората се питат - Как да добавя текстура към дома си? 

Лесно! Помислете за онези материи, които обичате да докосвате и намерете начин да ги внесете в дома си. Текстурата е качеството на повърхността на материала. Текстурата добавя дълбочина и помага да се добави уют към пространството. 

Ето няколко начина за незабавно добавяне на текстура в помещенията, която ще промени атмосферата: 

  • Поставете плетени кошници, съдържащи допълнителни възглавници и топли одеяла. 

  • Използвайте в обзавеждането текстил като кадифе, вълна, естествени влакна, кожи и други, които ви е приятно да докосвате. 

  • Подредете много декоративни възглавници. 

  • Смесването на аксесоари от материали като кожа, керамика и дърво също ще създаде приятни усещания. 

  • Лаконичен, но добре декориран рафт с книги е бюджетен и много ефективен начин за добавяне на текстура към стаята. 

  • Ако нямате рафт, подредете акуратно книгите си на пода. Поставете нощна лампа върху тях. Страхотно!  

Можете също така да групирате книгите си по цвят, за да създадете отделни цветни блокове. Това е още едно оригинално хрумване. 


Завеси

Къде без тях през зимата. Някак си от само себе си искаме да ги има. За допълнителен щрих към уюта през зимата, сменете ефирните пердета със подходящи, по- тежки завеси от материя, която пада тежко и елегантно излъчва разкош. 

Те не само ще помогнат за задържането на топлината, но ще добавят още мекота и – да, познахте! – още уют към стаята. 


Декорирайте стените

Избягвайте голите стени. 

Винаги може да намерите с оригинален начин да запълните празните стени. Ако не можете да инвестирате в произведения на изкуството, то репродукции и дори плакати винаги са добър и (обикновено) бюджетен начин. А още по оригинално би било да декорирате стените си със спомени. Снимки, суверини и всякакви други скъпи за вас и семейството ви предмети могат да се превърнат в оригинална декорация на стените.  

СЪВЕТ → Ако не искате да пробивате стените, може просто да облегнете по-голяма картина и огледало директно към стената. 


Не забравяйте ароматите

Ароматите събуждат сетивата, а с тях и спомените. Ванилията винаги може да ни върне в детството и да ни припомни кекса на баба. Никога не подценявайте силата на аромата. 

Ако домът ви изглежда невероятно, но усещате, че все още нещо липсва, вероятно това е аромата. 

Има много различни начини да ароматизирате дома си, всичко, което трябва да направите, е да изберете един и да внесете чрез него любимия си аромат навсякъде в дома. Това е!  

Чувствате ли се уютно! Страхотно! Всеки може да създаде уют в дома си. Дори да заложите само една от предложенити идеи, атмосферата ще се промени. 

 


Тагове:

Декорация

Бъди в крак с тенденциите в дома и интериора. Информирайте се първи и напълно безплатно чрез:

Венцислав Димитров VIP
Цялостен ремонт, София
9 извършени проекта
Dimitrov
Ремонт на баня, София
5 извършени проекта
Емо Петров VIP
Цялостен ремонт, София
122 извършени проекта
Gstroy
Цялостен ремонт, София
20 извършени проекта
Младен Георгиев
Покривни услуги, София
25 извършени проекта
Пламен
Електроуслуги, София
37 извършени проекта