Как да изберем перфектния цвят на стената: 7 полезни съвета

Публикувано на 28/05/2024 от Люси Любомирова | Последна редакция на 28/05/2024 | Видяно 747 пъти

Изборът на перфектния цвят за стената може да бъде едно от най-трудните решения, които трябва да вземете, когато обзавеждате или ремонтирате дома си. Цветът на стените може да промени цялостната атмосфера на помещенията и да повлияе дори върху вашето настроение. Затова изборът на правилния цвят и дори неговия нюанс е от съществено значение.  

В тази статия ще ви предложим 7 полезни съвета, които ще ви помогнат да изберете идеалния цвят за вашите стени. Независимо дали търсите спокойствие и релаксация, енергия и вдъхновение или просто искате да внесете малко разнообразие в дома си, тези съвети ще ви помогнат да направите най-добрия избор. 


Използвайте съвременните технологии

Преди да купите боя, експериментирайте с цвета с помощта на компютърни програми или мобилни приложения. В допълнение, много производители на бои предлагат онлайн услуги за визуализация, с тяхна помощ можете лесно да изберете нюанс от определена марка. 


Помислете за осветлението

Светлината има силно влияние върху възприемането на цвета. В малки и слабо осветени пространства е по-добре да използвате светли нюанси, така че стаята да изглежда по-голяма и по-уютна.

Ориентацията на стаята и разположението на прозорците също е важно. Не забравяйте до вземете предвид и това.  Ако стоята е обърната на север или изток, стените ще придобият по-хладен оттенък, а светлината от запад или юг ще подчертае топлите нотки. 


Съобразете цвета с останалите елементи на декора

Когато избирате цвета на стените, не пропускайте да го съобразите и с тоновете на пода, вратите, мека мебел, декорацията и всички останали елементи в помещението. Всичко трябва да се комбинира и да съчетава в един хармоничен образ. 


Общо впечатление

Не забравяйте, че цветът на стените определя излъчването на цялата стая. Цветът на стените служи като основа, на която придаваме богатство и дълбочина с останалите елементи на декора. От тук и създаваме общото впечатление за помещението.  

Ето защо е важно да знаем, че топлите нюанси ще направят помещението по-уютно, докато студените ще дадат на интериора свеж вид. Неутрален цвят, като сиво, ще позволи на други мебели да се откроят и излязат на преден план. 


Експертна помощ

Светът на цветовете е необятен и понякога се изгубваме в търсене на правилия оттенък. Почти винаги си харесваме повече от един и не знаем кой да изберем. Дори бялото има десетки нюанси  и не е толкова лесно да се намери точно “нашето” бяло.  

Затова не се колебайте да поискате съвет от консултанти в магазините. Експертите са добре запознати с нюансите и имат богат професионален опит, така че не се колебайте да помолите за помощ. 


Направете тест върху стената

Тестването е етап, който почти винаги се пропуска. Важно е обаче първо да тестваме боята, за да видим как изглежда нюанса на стената през деня и, съответно, вечерта, защото при различната светлина цветът се променя и може да се възприема съвсем различно. А и синьото в магазина е едно, а вкъщи се оказва  съвсем друго. Тествайте върху стената и тогава  преценете дали това е нюанса, който желаете.


Бъдете търпеливи

Може да е изкушаващо да започнете да ремонтирате и пребоядисвате веднага щом имате готова идея в представите си. Но, въпреки това, за да изберете правилния цвят, може да се нуждаете от няколко проби и най-вече време, за да решите кой точно да изберете. Особено, ако ще боядисвате всички стаи. Така че дайте си време, тествайте различни нюанси, вземете предвид всички детайли и тогава преминете към действие, за да бъде резултата повече от впечатляващ. 

Изборът на перфектния цвят за стената може да бъде вълнуващ и творчески процес. Следвайки тези седем полезни съвета, вие не само ще подобрите визията на вашето пространство, но и ще създадете обстановка, която отразява вашата уникална личност и стил. Независимо дали предпочитате спокойни пастелни тонове или ярки и смели цветове, важното е да изберете цвят, който ви носи радост и комфорт и ви вдъхновява всеки ден.

Не забравяйте, че никой избор на цвят не е окончателен - винаги можете да промените нещо, ако решите, че сте готови за промяна.  



Бъди в крак с тенденциите в дома и интериора. Информирайте се първи и напълно безплатно чрез:

Асен Асенов VIP
Кърти, чисти, извозва, София
13 извършени проекта
ВодПро
ВиК Услуги, София
138 извършени проекта
Луксозни ремонти VIP
Боядисване и декорация, София
9 извършени проекта
ХЕКАТОН ХОУМС ЕООД
Строителство на сгради, София
10 извършени проекта
Трайчо Трайков
Покривни услуги, София
29 извършени проекта
Кръстю Георгиев
Каменоделски услуги, София
10 извършени проекта