Зима, сняг и почистване - най-добрите практики

Публикувано на 16/01/2017 от Габриела Санчес | Последна редакция на 05/01/2021 | Видяно 15 868 пъти

Зима без сняг не е зима. Снежнобялата зима е много красива, особено ако й се наслаждаваме в планината или от вкъщи на топло. В другите случаи тя може да е истинско изпитание за нашите нерви и здраве с неприятното заледяване, заскрежената покривка върху пътища и тротоари и ледените висулки, дебнещи от покриви и навеси. Ако всеки почисти достатъчно добре пред своя вход, ще се радваме на по-достъпни и лесно проходими улици. В тази връзка консултант-продавачите от Mr.Bricolage България са подготвили списък с няколко зимни помощници, с които лесно ще се освободите от излишното количество сняг пред вашия дом и върху вашата кола.


Почистване на снега и леда около дома

Антилед – 10 кг., размразява чрез отделяне на топлина, моментално действие с видим ефект, намалява корозията на третираните повърхности, предпазва от последващо замръзване, при действието му се отделят азот и калций, които в правилна дозировка подхранват растенията, безопасен за растения и домашни животни. 

Ако не се почисти навреме, обилно натрупалият сняг може да се превърне в дебел замръзнал леден слой. Формирането на ледена покривка е гарантирано и при затопляне и последвало рязко падане на температурите отново под нулата. И в двете ситуации ледът е опасен за хората и затруднява придвижването. Почистването на входа наистина изисква време и не е най-любимото занимание, с което да запълните малкото свободно време извън работа, но пък с правилните инструменти под ръка бързо и лесно ще се справите със заледените и обилно заснежени участъци пред къщата или блока.

При заледявания пред входа може да използвате обикновена готварска сол, но много по-добри резултати ще постигнете с използването на антилед. Той е два пъти по-ефективен от солта, не уврежда асфалта, бетона и др., ефективно предотвратява образуването на лед и поледица и действа до -35° С.

Гребло за разбиване на лед – ширина 15 см., височина 131 см., стоманена дръжка. 

За лесно премахване на леда и утъпкания вече сняг по тротоарите и пред вашия вход, специалистите на Mr.Bricolage препоръчват да се „въоръжите“ с разбивач за лед и достатъчно голяма лопата за сняг, с която ефективно и бързо да се справите с дебелите слоеве снежна покривка.


Лопата или снегорин – това ли е въпросът?

Лопата за сняг - ширина 49 см., PVC, дървена дръжка, метална лайстна. 

Електрически снегорин - 1300 W, ширина на почистване 40 см., височина на почистване до 15 см., максимално разстояние на изхвърляне 6 м., LED върху борда на дръжката. 

Ако все пак снегопочистването с лопата и разбивач на лед ви се струва бавно и неефективно, може да заложите на почистващата сила на снегорина.

Всеки, който живее в къща или на по-малка улица, се е сблъсквал с тежкото и досадно чистене на сняг. Това са спомени за ставане още по-рано сутрин, измръзнали пръсти, болки в кръста и т.н. За тази цел от доста години има снегорини за домашна употреба, направени с една – единствена цел: бързо и ефективно премахване на натрупалия сняг. И ако преди време тези машини са били лукс, то сега вече са достъпни на българския пазар на доста приемливи цени.

Основната разлика при снегорините е според типа двигател – електрически и моторни. Електрическият снегорин е доста по-лек и маневрен, въпреки по-малката ширина на почистване. Той е подходящ за бързо и лесно справяне със снежните проблеми пред блока, на паркинга или на двора.

Моторните машини за изхвърляне на сняг, от друга страна, са особено подходящи за почистване на по-големи площи, както и за използване при по-тежки зимни условия. При тях важните фактори са работната височина и ширина на разчистване, както и вида двигател (едно- или двустепенен) и брой скорости.

Снегът покрива не само тротоарите, паркингите и пространствата около блоковете и жилищата. Той се натрупва и върху покривите на сградите. Не забравяйте да почистите и там, за да не се образуват ледени висулки, които могат да бъдат особено опасни за минувачите.


Почистване на автомобила

Обилните снеговалежи и минусовите температури от началото на годината „принуждават“ шофьорите без гараж всяка сутрин да тръгват на „кръстоносен поход“ в изравяне на колата. За по-лесното тръгване на колата е важно всеки ден, дори през уикенда, да оставяте двигателя да работи за известно време. А когато дойде време да се качите в колата си и да потеглите на път в студеното време, полезно е да разполагате със спрей за размразяване и репелент за добра видимост, който отблъсква водата, кишата и снега от стъклото и не им позволява да се задържат.

Спрей за размразяване – 600 мл., премахва ледa от прозорците на колата, увеличава видимостта, предотвратява замръзване до -15º С. 

Спрей против изпотяване на стъкла SONAX – 300 мл., предотвратява изпотяването от вътрешната страна на автомобилните стъкла, визьора на мотоциклетните каски и очила. 


Почистване на колата до най-малкия детайл

Стъргалка за лед тип ръкавица.

За да допълните цялостната подготовка на колата до най-малкия детайл, препоръчително е да разполагате още и със стъргалка за лед, четка или метла, малка лопата, фенер, резервно количество антифриз, зимна течност за чистачки и масло, течност за размразяване на ключалки, въже за теглене, както и топли дрехи и одеяло, просто за всеки случай.

Quixy размразител за ключалки - 30 мл., размразява ключалките за секунди. Предпазва от повторно замръзване. Ефективен до – 50°C. 

И не на последно място – шофирайте внимателно и отговорно! Бъдете бдителни, намалете скоростта и контролирайте ситуацията на пътя – това са трите основни правила за безопасно пътуване през зимата. Когато шофирате е изключително важно да се съобразявате с пътните и метеорологичните условия, които могат да бъдат непредсказуеми.

Различни продукти и изгодни решения за по-спокойна и безпроблемна зима, може да откриете в магазините на Mr.Bricolage, както и онлайн тук. А за съвет и намиране на най-подходящото индивидуално решение, може да разчитате на компетентните консултант-продавачи в Mr.Bricolage България.

Бъди в крак с тенденциите в дома и интериора. Информирайте се първи и напълно безплатно чрез:

TODOR TODOROV VIP
Цялостен ремонт, София
38 извършени проекта
Станимир Василев
Боядисване и декорация, София
11 извършени проекта
"Ванива Строй" ЕООД VIP
Цялостен ремонт, София
49 извършени проекта
Стоил Димитров
Покривни услуги, София
12 извършени проекта
Майстор Петър
Плочки и теракот, София
10 извършени проекта
Пламен Цанов
Боядисване и декорация, София
50 извършени проекта