Лопата или снегорин – това ли е въпросът?

Последна редакция на 26/04/2024 от Габриела Санчес

Лопата за сняг - ширина 49 см., PVC, дървена дръжка, метална лайстна. 

Електрически снегорин - 1300 W, ширина на почистване 40 см., височина на почистване до 15 см., максимално разстояние на изхвърляне 6 м., LED върху борда на дръжката. 

Ако все пак снегопочистването с лопата и разбивач на лед ви се струва бавно и неефективно, може да заложите на почистващата сила на снегорина.

Всеки, който живее в къща или на по-малка улица, се е сблъсквал с тежкото и досадно чистене на сняг. Това са спомени за ставане още по-рано сутрин, измръзнали пръсти, болки в кръста и т.н. За тази цел от доста години има снегорини за домашна употреба, направени с една – единствена цел: бързо и ефективно премахване на натрупалия сняг. И ако преди време тези машини са били лукс, то сега вече са достъпни на българския пазар на доста приемливи цени.

Основната разлика при снегорините е според типа двигател – електрически и моторни. Електрическият снегорин е доста по-лек и маневрен, въпреки по-малката ширина на почистване. Той е подходящ за бързо и лесно справяне със снежните проблеми пред блока, на паркинга или на двора.

Моторните машини за изхвърляне на сняг, от друга страна, са особено подходящи за почистване на по-големи площи, както и за използване при по-тежки зимни условия. При тях важните фактори са работната височина и ширина на разчистване, както и вида двигател (едно- или двустепенен) и брой скорости.

Снегът покрива не само тротоарите, паркингите и пространствата около блоковете и жилищата. Той се натрупва и върху покривите на сградите. Не забравяйте да почистите и там, за да не се образуват ледени висулки, които могат да бъдат особено опасни за минувачите.

Свързано:

Зима, сняг и почистване - най-добрите практики