Направи си сам: Стените като акцент

Публикувано на 17/11/2022 от Ирена Петрова | Последна редакция на 17/11/2022 | Видяно 5 334 пъти

Вместо да се опитвате да украсите празна стена със снимки и друг декор, можете да направите сами модерна дървена стена, за да повдигнете пространството и да добавите нестандартен акцент. Този дизайн не изисква значителен бюджет, нито специфични дърводелски умение и дълги часове работа. Трябват ви само дървени дъски, лепило, резачка за дърво, бормашина и пирони. Е, разбира се, и желание да сътворите нещо сами, което да придаде индивидуалност на вашия дом. Ето как да започнете.

Ако планирате по-мащабен проект за смяна на дизайна в жилището, можете да се доверите на нашите специалисти.


Рязане на дървените дъски

Най-напред е необходимо да си закупите достатъчен брой тънки дървени дъски, които да закачите на стената. Размерите зависят от височината и широчината на конкретната стена, върху която ще работите, както и от личните предпочитания за ефекта, който искате да създадете. В нашия случай ще работим с дъски 1x2x10. Ако не можете да намерите точния размер, можете да премерите и изрежете дъските с резачка или трион. Във втория случай ще бъде необходимо шлайфане, за да няма неравности по ръбовете.

Изберете как точно да бъдат разположени дъските. Има множество различни варианти, кой от кой по-интересни. В случая нека поставим дъските с наклон от 65 градуса по дължината на стената. Необходимо е много прецизно да измерите разстоянието от тавана до пода (перваза), за да изрежете точно дъските. Изрежете ги от двете страни, след което намажете с лепило и залепете за стената. За да бъде максимално издръжлива конструкцията, подсилете с пирони на няколко места.


Наредете дъските

За да бъдете сигурни, че разстоянието между отделните дъски ще бъде равно, използвайте дъска с избрана от вас широчина, в зависимост от предпочитанията за интервалите, които искате да оставите празни. Поставете я до вече залепената дъска и просто поставете следващата дъска до нея, за да не се налага да премервате с метър. Ако на стената, която ще декорирате има прозорец, е необходимо да се съобразите и с него при изрязването на летвите. За да не се получава дупка между рамката на прозореца и дървените дъски, можете да запълните пространството със смес за гипсокартон. По този начин ще направите преминаването от прозореца към конструкцията невидимо. Ако по дъските има несъвършенства, също можете да ги запълните с тази смес, като не забравяте след това да ги изшлайфате. Но това е само в случаите, когато сте решили да боядисате дъските в бяло или в цвета на стената.


Боядисване

Тук вариантите са различни. Ако сте избрали дърво в красив цвят и можете перфектно да го комбинирате с дървените мебели в стаята, спокойно можете да го оставите така. Това ще бъде невероятен акцент в стаята, който моментално ще привлече погледите. Можете също така да боядисате дъските в цвета на стената. Така ще създадете впечатлението, че стената е многоизмерна и че цялата представлява една огромна конструкция, изградена от самото начало по този начин.

Ако този вариант ви се струва сложен, можете да направите нещо дори по-лесно, което излъчва френска аристократичност. Залепете дъските така, че да образуват големи правоъгълници и квадрати, които се спускат по дължината на стената. Така стените ще изглеждат по-високи и ще придобият изисканост, която е характерна за френските домове.

При нужда от помощ в дърводелските услуги, свържете се с професионалистите на МайсторПлюс.

Бъди в крак с тенденциите в дома и интериора. Информирайте се първи и напълно безплатно чрез:

Луксозни ремонти VIP
Боядисване и декорация, София
8 извършени проекта
Илийчо Строй
Покривни услуги, София
58 извършени проекта
Антон Грънчаров VIP
Цялостен ремонт, София
31 извършени проекта
Майстор Петър
Плочки и теракот, София
10 извършени проекта
Емил Димитров
Цялостен ремонт, София
5 извършени проекта
Станимир Василев
Боядисване и декорация, София
11 извършени проекта