Растения, които охлаждат интериора

Публикувано на 25/07/2023 от Люси Любомирова | Последна редакция на 25/07/2023 | Видяно 2 683 пъти

Летните горещини набират скорост и дори настъпването на вечерта не винаги носи желаната прохлада. Ако търсите екологични решения за охлаждане на интериора, тогава някои представители на света на флората могат да помогнат. Научихме, че някои растения могат да направят интериора малко по-прохладен.

Ако живеете в къща  или прекарвате повече време през лятото на вилата, можете да се възползвате от ефекта "чадър", който се създава от растенията пред прозорците, предотвратявайки навлизането на някои от слънчевите лъчи в къщата. Но това не е всичко: когато е горещо, някои растения имат способността да охладят атмосферата.

Освен това, модната тропическа тенденция "градска джунгла" е много популярна днес. Имате още една причина да отглеждате в къщи тропически растения, които не само ще украсят стаята, но и ще формират малка екосистема със собствен специфичен микроклимат и ще освежат пространството наоколо. 

Но какви растения да изберем да се борим с топлината? Запознайте се с нашите топ пет фаворити!


Фикус

Фикусът е просто незаменимо растение за дома във всяко отношение. В допълнение към изключителната си способност за оцеляване, той е ефективен в борбата с топлината. Фикусът Бенджамин или плачещата смокиново дърво е един от малкото храсти, които растат на закрито. Неговата гъста светлозелена или пъстра зеленина ще предпази помещението от слънчевите лъчи и ще помогне да се запази въздухът хладен и влажен. Въобще всеки вид фикус е удачен в този случай. Благодарение на големите си листа, той несамо допълва интериора, но и внася доза свежест в помещението. 

И фикусът е възможно най-лесен за отглеждане. Просто намерете светло място за него, но без пряка слънчева светлина, далеч от течения и поливайте умерено.


Сансевиерия

Заради дългите си, месести, заострени листа, това растение е наречено "мечове" и още "свекървен език". Всъщност те са в състояние да задържат вода, която, между другото, sansevieria-та освобождава във въздуха, когато стане горещо. Нека не забравяме и другите полезни свойства на растението: то абсорбира някои вредни вещества във въздуха, което го прави почти задължителен във всеки градски дом .

Sansevieria-та обича светлината, но, също като фикуса,  не харесва да бъде огрявано от преките слънчеви лъчи. Растението се чувства чудесно при умерено поливане и внимавайте да не прекалите с вода, тъй като това няма да му се отрази добре. Не забравяйте редовно да избърсвате листата с влажна кърпа и да държите саксията далеч от домашни любимци: за тях растението е вредно.


Нефролепис

Бостънската папрат или нефролепис е обичана заради дългите си, висящи, ажурни листа. Той принадлежи към семейството на растенията, които пречистват околната среда и ефективно освежават въздуха.

Nephrolepis трябва незабавно да се засади в доста голяма саксия, защото расте бързо. Красивата папрат предпочита умерената сянка и освежаването, ето защо редовно поливайте растението с вода със стайна температура.


Аглаонема

Трудно е да се устои на аглаонемата с нейните красиви и ярки листа. Но растението е харесвано не само заради красотата си, а и заради способността му да пречиства и освежава въздуха. 

Aglaonema-та е непретенциозна в грижите. Растението обича частична сянка  - нито преки слънчеви лъчи, нито пък пълна сянка, тъй като ще изгуби грациозният си цвят. Не понася течения и обича умерено, но редовно поливане.


Палма Арека

Палмовото дърво Арека е непретенциозно и лесно за отглеждане и също така е едно от най-добрите пречистващи въздуха растения, абсорбиращи токсините и увеличаващи съдържанието на кислород в къщата.

Палмата Арека обича светлината, но не го излагайте на парещите лъчи и поливайте редовно, като не оставяте вода да застоява в чинийката под саксията. Палмата произхожда от райони с влажен климат и поради тази причина тя обича редовното освежаване на листата с водата. Това ще й помогне да расте красива и да ви радва с дългите си и изящни зелени листа.

За всички ваши проекти с удоволствие и професионализъм ще се погрижат специалистите, които ще откриете в списъка на MaistorPlus. Може да заявите проекта си тук и ние ще ви предоставим най-добрите оферти. Доверете се на опита!

Бъди в крак с тенденциите в дома и интериора. Информирайте се първи и напълно безплатно чрез:

Румен Насев VIP
Мазилки, София
Атанас Иванов
Цялостен ремонт, София
27 извършени проекта
Асен Асенов VIP
Кърти, чисти, извозва, София
13 извършени проекта
Сашо Атанасов
Плочки и теракот, София
32 извършени проекта
ИРИС БИЛД ИНЖЕНЕРИНГ ЕООД
Покривни услуги, София
33 извършени проекта
Вътрешни и външни ремонти
Цялостен ремонт, Варна
13 извършени проекта