Первази. Видове, плюсове и минуси.

Публикувано на 19/10/2022 от Ирена Петрова | Последна редакция на 19/10/2022 | Видяно 2 986 пъти

Намирането на правилните типове первази ще постави финалния щрих на всяка стая. Всеки тип перваз придава различен стил на помещението, така че разглеждането на различните форми, размери и цветове си струва усилието. Изборът на стил от самото начало ще гарантира, че избраният от вас перваз е в хармония с останалата част от вашия интериор. В тази статия ще разгледаме разнообразието от типове первази, както и плюсовете и минусите на всеки един от тях, за да ви помогнем по-лесно да прецените кой тип е най-подходящ за вашия проект.

Ако имате нужда от помощник в дърводелските работи, не се колебайте да се свържете с професионалистите на МайсторПлюс.


Видове первази според формата

Има много различни видове первази и всеки тип ще повлияе на цялостната естетика на стаята. Най-популярните сред тях са:

  • Скъсен ръб: прост стил с единичен ъглов ръб, който пада надолу до права, плоска повърхност към дъното на дъската.

  • Bullnose или “молив”: с плоско лице и прост заоблен ръб в горната предна част на дъската, този тип много прилича на молив, разрязан по дължината на половина.

  • Ogee: декоративен профил, който обикновено включва ъглови ръбове, преминаващи в по-широка извивка с плоска повърхност в долната част на дъската.

  • Торус: този профил включва полукръг в горната предна част на дъската. Някои дизайни имат отстъп под извивката, други преминават в напълно плоско лице.

  • Дъга: горната предна част на лицето се отличава с елегантна извита дъга, която се стеснява назад към стената.


Подходящи материали

  • Дървесно влакнести первази: те са достъпно решение, което е устойчиво на изкривяване и подуване. Предлагат се широко в магазините за строителни материали както предварително грундирани, така и готови. Въпреки това, боядисаното покритие с най-добрата боя за первази е единствената опция, така че ако искате да видите естествено зърно, первазът от мека или твърда дървесина може да е по-подходящ.

  • Иглолистни первази: изработени от иглолистни дървета като бор, кедър и ела. Иглолистните первази предлагат характерно решение, като могат да бъдат боядисани, омаслени или лакирани, за да допълнят вашата декоративна схема.

  • Первази от твърда дървесина: гъсти, бавно растящи дървета като дъб, ясен и бук осигуряват луксозен вариант. Докато твърдата дървесина е по-устойчива на удари и надраскване, рязането на первази като тези е по-трудно и плочите са по-сложни за инсталиране от дървесно влакнестите или иглолистна дървесина на базата на “направи си сам”.

  • Плочки: използването на плочки вместо традиционните дървени дъски е издръжлив и стилен начин за завършване на интериора. Този тип е удобен и за домове с неравни стени.


Как да изберете правилния тип?

Изборът на правилния перваз за вашия дом е често пренебрегван въпрос. Въпреки че е малко вероятно да бъде ключовата фокусна точка във всяка стая, первазът е малък, но важен детайл, който има потенциала да направи или развали декора на вашия дом. Стилът на вашия дом и височината на стаите са важни фактори при избора на правилния тип первази. Опростените стилове обикновено подхождат на по-модерни жилища, докато по-декоративните типове са склонни да стоят по-добре в традиционни къщи.

Дървените первази са идеален вариант за традиционното жилище и са налични в голямо разнообразие от размери и форми. Използват се предимно с естетически цели и придават класически вид на интериора. Первазът тип “молив” е много подходящ за жилище, в което се цели изчистен и завършен вид. Използва се както за едноцветни и неутрални стени, така и за различни текстури. Дървесно влакнестите первази се предлагат в разнообразие от цветове и текстури, така че можете да ги съчетаете с почти всичко, стига да изберете подходящия цвят.

Говорейки за цветове, те също са от основно значение. Например, кафявото е характерно по-скоро за викторианската епоха и не е особено популярно днес, затова пък неутралното бяло за контраст с цветни стени с отливно решение. Струва си да се отбележи, че дъските, боядисани в същия цвят като стената, ще се загубят визуално в нея. Ако използвате лакирана дървена дъска, первазът ще изпъкне. Ако дъската ще бъде боядисана, можете да използвате евтин дървесно влакнест материал, а не дървен. Плочките, положени на пода в коридор или баня, могат да се използват като первази, за да се създаде впечатление за по-голяма ширина, като се използва същият материал като пода. И накрая, помислете и за покритието, особено ако възнамерявате да боядисате вашите первази. Традиционно се използва гланц, но сатененото покритие става все по-популярно за модерно, елегантно покритие.

Нужда от парапет? Свържете се със специалистите на МайсторПлюс.

Бъди в крак с тенденциите в дома и интериора. Информирайте се първи и напълно безплатно чрез:

Румен Насев VIP
Мазилки, София
Орви студио
Мебели и обзавеждане, София
22 извършени проекта
Иво Методиев VIP
Цялостен ремонт, София
104 извършени проекта
Сашо Арсов
Боядисване и декорация, София
11 извършени проекта
ГРАНД МАСТЕРС ЕООД
Сухо строителство, Велико Търново
7 извършени проекта
Boqn
Покривни услуги, Самоков
8 извършени проекта