По-добро осветление в домашния офис? 5 лесни трика, които да приложите още сега!

Публикувано на 20/09/2021 от Станислава Матеева | Последна редакция на 20/09/2021 | Видяно 1 575 пъти

 

Доброто и качествено осветление помага за създаването на по-организирано работно пространство. А когато работим от вкъщи, добре подреденото и осветено пространство е ключово за по-продуктивната ни и ползотворна работа.  Лошото офис осветление пък от своя страна може да ни направи по-мудни, да влоши настроението ни, да предизвика напрежение в очите и да доведе до главоболие. И в крайна сметка да влоши способността ни ви да работим ефективно.

Ако в работното ви пространство не попада достатъчно естествена светлина пък, то наличието на изкуствена такава, идваща от конкретно осветително тяло, е още по-важна. Кои са петте основни правила, които е добре да следвате, когато планирате осветлението във вашия домашен офис, показваме тук.

Ако се нуждаете от професионалист, винаги може да се обърнете към регистрираните професионалисти в MaistorPlus и безплатно да заявите проект още сега. 


„Не“ на директните светлини

 

Когато проектирате своето работно пространство и особено разположението на осветителните тела в него, е добре да направите така, че да премахнете тези с директна светлина. Работата под директните отблясъци на светлините може да умори очите, да предизвика главоболие и да навреди на здравословното ни състояние. Вместо това потърсете начини за „разсейване“ на околната светлина, която ще осветява вашето офис пространство. Абажурите омекотяват и разпръскват иначе суровата светлина, докато светещата нагоре подова лампа отблъсква светлината от стените и таваните. Целта тук е да се осветява цялото пространство, без да се създават ненужни отблясъци и контраст, като същевременно се избягва хвърлянето на сенки върху мястото, на което работите.


Различни осветителни тела за различните задачи

 

Фокусът и концентрацията са от ключова важност, когато работим. А някои от задачите, свързани с работа, изискват още повече внимание към детайла. И именно за тях е добре да бюрото ни да има добър източник на светлина. Когато работите на компютър или лаптоп, когато трябва да свършите задачи, свързани с организирането на документи или пък когато разписвате задачите си за деня, е добре да изберете добре дефиниран източник на светлина, отреден единствено за най-важните задачи. Настолната лампа - регулируема или шарнирна, може да постави светлина точно там, където имате нужда от нея. И да ви помага да запазите концентрацията си, когато имате най-голяма нужда от нея. 

Ако домашният ви офис има множество работни кътчета - например бюро за работа с компютър и телефон, полица с документи и табло за задачи, е добре да обособите специално осветление за всяко работно кътче.

Вижте още: Влиянието на интериора върху работния процес


Без отблясъци и сенки

 

Независимо дали става дума за домашно офис пространство или за друга част от жилището, винаги трябва да знаем откъде идва светлината. Източник на светлина, поставен зад вас, например, би попречил на комфорта и продуктивността ви. По този начин докато, да речем, работите на компютъра си, почти сигурно ще се предизвикат досадни отблясъци върху монитора ви. 

Това важи и за падащите сенки. Внимавайте за сенки, идващи от настолни или друг вид лампи. Например, ако пишете с дясната ръка и осветителното тяло също е поставено в дясно, тя може хвърля сенки, които да попречат на работата ви. Също така, когато проектирате работните си пространства, е добре да вземете под внимание и местоположението на прозорците. Те са естествен източник на светлина, който може както да помогне, така и да навреди.


Естествената светлина – най-добрият ни приятел

Не подценявайте ползите от естествената светлина, идваща отвън през прозорците. Слънчевата светлина произвежда осветление в топлата гама, което допринася за подобряване на работната среда. От друга страна пък, тя има и своите минуси. През определени часов на деня, когато тя е по-силна, пряката слънчева светлина може да създаде огромни отблясъци, които да попречат на качествения работен процес.

  • Оптималното разположение на естествената светлина е пред или до работните повърхности и компютърните екрани. Така ще избегнете отблясъците, които тя предизвиква и ще допринесете за добрата естетика в работното ви кътче. 

  • Можете да позиционирате работното си пространство на север или на юг. Така слънчевата светлина няма да хвърля сянка през деня.

  • Ако пък е невъзможно да приложите предходния съвет, то можете да поставите обикновена щора или дори по-плътно перде, които да разпръскват слънчевата светлина, проблясваща през прозореца.


Декоративно и акцентно осветление – защо не?

Както вече споменахме, добре организираните домашни офиси разполагат както с околно осветление, намиращо се в стаята, така и такова, което е предназначено за по-фокусирана работа и се намира върху бюрото. Освен тези два функционални типа осветление, можете да добавите декоративно или акцентно осветление. С него ще подобрите естетиката на вашия домашен офис и ще внесете повече личност, характер и стил в пространството.

Домашния офис крие безброй предимства. Той ни осигурява повече спокойствие и комфорт, когато работим от вкъщи. Можем да го декорираме точно така, както ни харесва, за да бъде работният ни процес по-приятен. А за да осъществите вашите желания и да получите професионален съвет, можете да се свържете с професионалистите, регистрирани в MaistorPlus. За да изготвят проект, съобразен с вашите нужди, можете да изпратите напълно безплатна заявка още сега. В отговор ще получите оферти, от които да изберете най-добрата за вас.

Бъди в крак с тенденциите в дома и интериора. Информирайте се първи и напълно безплатно чрез:

ПРО БИЛДИНГ БГ VIP
Цялостен ремонт, София
1 извършен проект
Energy Solutions
Отопление и климатизация, София
24 извършени проекта
Румен Насев VIP
Мазилки, София
Georgi Georgiev
Цялостен ремонт, София
24 извършени проекта
Строителна бригада Димитров
Покривни услуги, София
13 извършени проекта
ИВАН НИСТОРОВ
Боядисване и декорация, София
42 извършени проекта