Как да поддържате малкото жилище подредено: 5 експертни съвета

Публикувано на 13/11/2023 от Люси Любомирова | Последна редакция на 13/11/2023 | Видяно 3 308 пъти

 

Да поддържаме безупречен ред в малкото жилище е форма на изкуство и донякъде житейска философия само по себе си. Бъркотията в дома ни често ни създава излишно напрежение и всеки ден си обещаваме, че утре ще сложим всичко в ред и повече няма да допускаме да се стига до този безпорядък.

Но още в началото разбираме, че това съвсем не е проста задача, а сложна мисия, изискваща информирано планиране и организация. Как да се отървем от излишните вещи и правилно да организираме съхранението в малкото жилище? 


Отървете се от ненужните вещи

В основата на всяка организация на пространството стои освобождаването от излишните вещи, които буквално ни затрупват и сякаш ни отнемат възможността да се чувстваме леко. На практика няма начин да разположим удобно неограничен брой неща в едно пространство, още повече, ако то е ограничено. Ще попитате - кои са излишните вещи? Към тях отнасяме всичко, което не използваме, което не ни носи радост, което е не работи или е счупено. 

Трябва да признаем, че повечето от тези вещи, включително и скъпата ваза, са купени емоционално, без да обмислим необходимоста от тези предлети и често за да си подобрим настроението. Да, всички имаме понякога остра нужда от шопинг терапия. Е, сега е време да проявим разум! Трябва просто да прегледаме всички вещи, които причисляваме към излишните и да преценим как да им дадем шанс да се превърнат в полезни. Отделете време за това и преценете кое може да се продаде, кое може да подарим на близки и от кое да се освободим. Свободното пространство, което ще се отвори ще ни донесе не само ред в жилището, но и усещането че сме направили нещо полезно. 


Ясно зонирайте пространството

За да има ред в дори и в малкото жилище е необходимо да организираме пространството в съответствие с неговите функции. Например зона за почивка и телевизия в хола, зона за домашен офис, зона за хранене и т.н. Изобщо не е необходимо да се поставят прегради при отворените планове, понякога е достатъчно в тази област да се групират всички елементи, които са необходими за обособяване на зоната.  

Например в зоната за релекс в хола е достатъчно да разположим меката мебел и секцията с телевизора. Всичко това може да зонираме с подходящ килим, върху който често интериорните дизайнери поставят акцента.

По същия начин може да очертаем ясно и къта за четене, който често включва удобно кресло, масичка и лампион, поставени в близост до рафтовете с книги. А домашният офис е представен от стилизирано бюро, стол и подходящи аксесоари. За да има естетика в отделните зони и те да изглеждат ясно очертани, е важно да не ги претрупваме. Тук принципа на минимализма е основен - само най-необходимото. 


Възползвайте се максимално от всеки сантиметър от пространството

Ако пространството в жилището ни е наистина ограничено, то системите за съхранение от пода до тавана са правилното решение, което ще ни позволи да използваме пълния потенциал на височините. Огледайте се наоколо, за да видите дали имате свободни ъгли. Тук можете съвсем функционално да разположите работно място или маса бюрото на детето.  

В кухнята, където често се сблъскваме с неудобството и всички минуси на малкото пространство, може да използваме релси, куки и тесни стелажи, различни по вид органайзери и допълнителни рафтове вътре в самите кухненски шкафове. Не бива да оставяме неизползвано свободното място над хладилника, а в някои от случаите и над вратата.  


Използвайте затворено съхранение, когато е възможно

В дизайнерските проекти, отворените стелажи и открити рафтове наистина изглеждат стилно, но на практика не винаги е така. В домовете ни събираме много различни неща, които подреждаме върху тях, а това нарушава цялата хармония на интериора. В един момент откритите места за съхранение се затрупват от всякакви вещи, което е неприятно за окото и създава усещане за безпорядък. 

Затвореното съхранение помага да неутрализираме този шум, провокиран от вещите в нашия бит и създава усещане за простор и ред. Това мигновено влияе и нашето вътрешно усещане. Както се казва - ред в дома, ред в мислите. Използвайте кошници, организатори и стилни кутии, за да организирате всичко, от което се нуждаете, и да поддържате нещата организирани. 


Контролирайте добавянето на нови вещи в жилището

Това е може би най-трудният момент. В наши дни всичко и от всякъде ни приканва да си купим това, да опитаме онова. За да устоим на лъскавите реклами трябва наистина да се научим да контролираме нашето потребление. Съществуват работещи техники за справяне със шопинг манията, но сега не става дума за това.  

Коригирането на потребителските навици и пазаруването съзнателно, носи полза изключително на нас и то в две много важни направления. Първо контрола над емоционалното пазаруване ще се отрази позитивно на бюджета ни, защото ще намали видимо спонтанните разходи. А друга страна ще ни помогне да не задръстим дома си с вещи, които или няма да използваме или прибирайки се вкъщи установяваме, че вече не харесваме. Струва си да опитаме - това работи! 

В крайна сметка отлично подредения дом, в който цари приятна и предразполагаща атмосфера, не е мисия невъзможна. Това са само 5 лесни стъпки, които може да приложим още сега. Иска се само да вложим малко усилия и въображение, известно време за да усвоим новия навик да не харчим безразборно и тогава малкото ни жилище ще стане стилно, уютно и ще изглежда като излязло от страниците на лъскавите интериорни списания.  

Успяхме ли да ви вдъхновим?

Ако отговорът е да, не отлагайте. Сега е момента да действате. Потърсете и помощници в това начинание. За всичко, с което не бихте се справили сами може да разчитате на опита на майсторите в този списък. Остават само няколко месеца до новата година - започнете я нов навик и нов интериор! 



Бъди в крак с тенденциите в дома и интериора. Информирайте се първи и напълно безплатно чрез:

Луксозни ремонти VIP
Боядисване и декорация, София
8 извършени проекта
Иван Петков
Боядисване и декорация, София
42 извършени проекта
Иво Методиев VIP
Цялостен ремонт, София
106 извършени проекта
Хоум Рок Билдър ЕООД
Цялостен ремонт, София
9 извършени проекта
Васил Димитров
Ремонт на баня, София
9 извършени проекта
Алекс Алексиев
ВиК Услуги, Банкя
10 извършени проекта