5 идеи, които ще държат кухненските шкафове в ред - винаги!

Публикувано на 22/03/2023 от Люси Любомирова | Последна редакция на 22/03/2023 | Видяно 4 187 пъти

Редът в кухнята е труден за поддържане и много лесен за нарушаване. А всички знаем колко е важно във всеки шкаф да цари порядък и това, което търсим ако може само да изкача в мига, в който ни потрябва. Имаме добри новини за вас - това не е чак толкова невъзможно, стига да направите “глобално” разчистване и подреждане на всичко съдържимо в шкафовете, следвайки някои правила. 

Резултатът - чисти шкафове и чекмеджета, с безупречно подредени кутии и буркани, и всичко пред очите ви. Повече няма да ви се налага да освобождавате местенце за пакета с кафе или да търсите "цял час” индийското орехчето, което ей тук сякаш го видяхте, а сега го няма. 

Съмнявате се в съществуването на такъв ред в кухнята? Не се съмнявайте повече. Следват 5 работещи лайфхака как да го внедрите в собствената си кухня още сега.  

(...а да, има и бонус към всеки съвет) 


Освободете се от излишното

Първият и най-логичен начин да облекчите работата си в кухнята, който по някаква причина винаги забравяме, е разчистването. Колкото по-малко неща държите в чекмеджетата, толкова по-малко почиствате. Свободно време и чиста кухня – не са ли това достатъчно мотивиращи причини да намерите друго предназначение на стари тави за печене и загорели до неузнаваемост тигани?  

Няма да повярвате колко просторни всъщност са шкафовете ви - освободете се от всичко излишно и ще се убедите.


 

Бонус - използвайте съдовете като декорация - ако имате пристрастие към някой от старите кухненски съдове и сърце не ви дава да се разделите с него, то може да го превърнете в оригинална декорация на кухненския плот например. 


Всичко на своето място

Това е едно от основните правила на съхранението. Казано по друг начин означава, когато използваме нещо, да го върнем веднага на мястото, от където сме го взели. Това е много важно правило в организацията на чистотата и реда в кухнята (...а и не само).

Много по-лесно е да върнете кутията с подправки на мястото й, отколкото след това да разровите целия шкаф, за да я намерите отново. С такова удобство се свиква много бързо и след това винаги ще знаете кое къде се намира. Ще си спестите много време, напразни усиля и излишно съсипване на настроението. 


Бонус - подредете всички неща в шкафовете така, че да е удобно да ги взимате и връщате. Това ще рече да не се поставят нещата едно върху друго, особено ако често се използват. Нищо не трябва да се разлива, изсипва или да пада, когато работите в кухнята. Ако това започне да се случва значи е време за генерално почистване. 


Групирайте и подреждайте в контейнери за съхранение

Следващото основно правило, за да настаните трайно реда и чистотата в кухненските шкафове е систематичността. Тоест подредете вещите в логичен порядък и го спазвайте, за да ви е лесно. Запасете се с подходящи контейнери, сега вече могат да се намерят размери, които да паснат на всеки шкаф или чекмедже и разположете в тях продуктите и съдовете правилно. 

Например - подправките на едно място, варивата на друго, кафе и чай на трето, а тенджери, тигани и тави на четвърто. Използвайте дори специално предназначените за това органайзери за вратичките на шкафовете. Създават изключително удобство, освен че укротяват безпорядъка сред дребните нещица, които все се губят от погледа ни. 


Бонус - предпочитайте квадратни или правоъгълни контейнери, вместо кръгли. Те прилягат по-плътно един към друг и така мястото в шкафовете се усвоява пълноценно. Кръглите кутии за съхранение и красиви стъклени буркани може да използвате за откритите рафтове, където визията е важна за интериора. 


Допълнително място за съхранение

Не е най-лесният, но затова пък е най-ефективният начин за въвеждането на ред в кухнята е да потърсите допълнително място за съхранение на вещите от шкафовете и чекмеджетата. Претоварените чекмеджета ще станат по-леки, ако някои неща от тях преместите в красиви кутии на плота, или пък на отделен открит рафт на стената. 

Добри помощници в това отношение са куките, които да монтирате под високите шкафове, на които може да окачите дъските за рязане, ръкохватки, подложки и дори чашите за кафе.  


Бонус - поставете подложки в чекмеджетата и шкафовете преди да наредите каквото и било в тях. От една страна ще предпазите повърхността от повреждане, а от друга ще почиствате далеч по-лесно, отколкото ако ги няма. 


5 минути всеки ден

Разбира се дори и да създадете перфектна организация в кухнята, прахът няма да изчезне. Почистването обаче ще е далеч по-просто, ако всеки ден отделяме дори само 5 минути за поддържането на реда и чистота. В този случай ще става дума за бързо почистване тук-там, което ще е по-скоро приятно, отколкото досадните 2-3 часа седмично, при това в почивният ден. А организацията, която създадохте значително ще облекчи и самото почистване. 

Какво по-хубаво от това! Може би чаша ароматно кафе в освободилото се време. 

Бъди в крак с тенденциите в дома и интериора. Информирайте се първи и напълно безплатно чрез:

Асен Асенов VIP
Кърти, чисти, извозва, София
9 извършени проекта
М-Строй
Цялостен ремонт, София
44 извършени проекта
Луксозни ремонти VIP
Боядисване и декорация, София
8 извършени проекта
valeros3 LTD
Покривни услуги, София
17 извършени проекта
Петър Кенанов
Цялостен ремонт, Бургас
19 извършени проекта
Майстор Петър
Плочки и теракот, София
10 извършени проекта