Правила за съхранение за малка кухня: Експертни съвети

Публикувано на 23/04/2024 от Люси Любомирова | Последна редакция на 23/04/2024 | Видяно 254 пъти

Днес, когато апартаментите стават все по-компактни, много от нас са изправени пред проблема с функционалното подреждане на малка кухня. Всеки квадратен сантиметър се брои и е важно да можем да извлечем максимума от тесните пространства.  

Когато става въпрос за малка кухня, всеки малък детайл е от значение. И това е компетентната организация на пространството, която ни позволява да направим малко пространство не само удобно, но и уютно. Нека да разгледаме принципите на съхранение, които ще помогнат за оптимизиране на пространството, ще го направят функционално и удобно за живеене. Нашите съвети ще ви помогнат да превърнете и най-малката кухня в ефективно и стилно място, където уютът среща практичността. 

Ето какви съвети ни дават експертите.


Как да направим малката кухня функционална?

Използвайте компактни и многофункционални мебели. В ограничено пространство всеки детайл е ценен. Затова изберете компактни мебели, които могат да изпълняват множество функции. Вместо обичайната обемиста маса, поставете сгъваема маса, използвайте сгъваеми столове, прибиращи се работни повърхности, системи за съхранение на колела. Всичко това ще ви позволи лесно да трансформирате кухнята, ако е необходимо, като същевременно спестите ценно използваемо пространство. 

Разпределете съдовете и кухненските принадлежности според честотата на употреба. Разумното разпределение на кухненските прибори по рафтовете в зависимост от честотата на използване ще помогне за създаването на удобна и ефективна система за съхранение. Така например, съдовете, които използвате най-често, винаги трябва да са под ръка, докато онези, които рядко се използват, могат да бъдат “изпратени” някъде другаде, например до горните рафтове. Това не само ще спести място в шкафовете и по рафтовете, но и ще направи процеса на готвене по-лесен и по-удобен. 


Как правилно да използвате вертикалното пространство?

Извличането на максимума от вертикалното пространство в малка кухня е възможност не само да се спести място, но и да се направи стаята по-функционална и удобна. С висящи рафтове, закачалки и органайзери на вратите, можете да подредите кухнята си така, че всеки елемент да има своето място. 


Висящи рафтове

Това е чудесен начин да добавите допълнително пространство, без да увеличавате площта. Инсталирайте ги над плота, в ниши или дори под тавана - в малка кухня всеки допълнителен рафт ще бъде полезен. Там може да държите не само съдове, но и колекция от порцелан или красиви декоративни елементи - кой казва, че малката кухня не трябва да бъде красива! 


Закачалки и куки

Закрепете ги към стената или ги окачете под шкафове за лесно съхранение на тенджери, тигани, кърпи или шпатули. Това не само ще спести място в чекмеджетата, но и ще улесни достигането до елементите, от които се нуждаете по време на готвене. 


Органайзери за вратите

Вратите на шкафовете са друга възможност за използване на вертикалното пространство. Инсталирайте специални органайзери на вратата с рафтове, кошници или джобове за съхранение на различни малки неща - от подправки и кухненски прибори до хартиени кърпи или торбички. Всичко дребно може да намери място тук. 


Намалете броя на малките уреди

Направете контролен списък на малките си уреди и оставете само тези, които използвате често - уредите заемат много място и няма смисъл да съхранявате, всевъзможни улесняващи ежедневието ни джаджи в шкафовете, ако ги изваждате веднъж годишно от там. Като алтернатива, помислете за уреди, които могат да изпълняват няколко функции наведнъж. 

Различни интелигентни решения като чайници и кафемашини, скрити в специални шкафове, допълнително ще оптимизират кухненското пространство. 


Използвайте системи за съхранение и органайзери

За да организирате ефективно кухненското си пространство, инвестирайте в кошници, органайзери и чекмеджета с разделители, за да организирате и категоризирате кухненските си прибори. Кошниците, поставени на изтеглящите се рафтове, ще направят достъпа до храна и прибори по-удобен. 

За кухненски прибори и съдове също е по-добре да използвате специални органайзери. С разделители, предназначени за съдове, тенджери, капаци, ще можете да поддържате нещата организирани и лесно да намирате онова, от което се нуждаете. Когато всяко нещо има своето място, кухнята е красива и подредена и не губите допълнително време, за да намерите правилния съд или капак. 

Съхранението в малката кухня на пръв поглед  изглежда предизвикателство и да си признаем наистина е такова, но с тези няколко съвета може да се справите и да готвенето за вас да бъде удоволствие. Когато всеки капак е там, където го потърсите, а рендето за индийското орехче винаги е под ръка, всичко е много по-лесно. И по-вкусно без никакво съмнение! 

Не се тревожете, ако не знаете от къде да започнете. Тук ще намерите точните хора, които знаят кое как да направят, за да реализират всеки ваш проект. 

 



Бъди в крак с тенденциите в дома и интериора. Информирайте се първи и напълно безплатно чрез:

Асен Асенов VIP
Кърти, чисти, извозва, София
13 извършени проекта
Кръстю Георгиев
Каменоделски услуги, София
10 извършени проекта
stroimaxbg VIP
Покривни услуги, София
66 извършени проекта
Делукс Билд ЕООД
Цялостен ремонт, София
7 извършени проекта
Жоро Цветков
Покривни услуги, София
51 извършени проекта
Тони
Външна изолация, София
8 извършени проекта