Влиянието на интериора върху работния процес

Публикувано на 07/05/2020 от Адриана | Последна редакция на 19/05/2020 | Видяно 10 108 пъти

Добре обзаведените офиси все още са рядкост в България. Това не се дължи толкова на липсата на средства, колкото на това, че българските собственици все още не разбират, че качественият интериор е мощно средство, което може да повиши драстично мотивацията на служителите, а оттам и приходите на фирмата. Ако ви предстои обзавеждане на нов офис или искате да ремонтирате стария, за да повишите работоспособността на вашите служители, вижте най-добрите стратегии за оформяне на пространството, избора на цветове и мебели, декорации и подходящо отопление. Потърсете още професионални съвети и индивидуални решения за вашия офис от интериорните специалисти, регистрирани в MaistorPlus.


Разпределение на пространството

При проектирането на пространството във вашия офис трябва да обособите различни зони, за да осигурите нужния комфорт на служителите.

На първо място трябва да определите разположението на рецепцията и приемния кът. Не е необходимо пространството да е много голямо, тъй като плотът за рецепцията е само за един човек и е добре да се намира точно срещу входа. За приемния кът също не е нужно голямо пространство. В него разположете малка маса с няколко стола и материали за четене, с които да се занимават гостите, докато чакат да ги приемете.

Вижте още: Креативен офис сред природата


Обособете важните кътчета

Най-много пространство отделете за същинския офис, където ще тече работният процес. В зависимост от големината на мястото можете да отделите бюрата на служителите със стъклена преграда или дървена платформа. Така те ще се чувстват спокойни, когато работят. Вашите подчинени имат различни задължения. На някои от тях се налага да разговарят с клиенти, а на други да оформят документи. Стъклената преграда изолира шума, което дава възможност на служителите да извършват спокойно своята дейност.


Разпределете зони за различни дейности

Ако в офиса все още има място, можете да обособите зони за почивка, хранене, фитнес и детски кът. Това разпределение на пространстово в офиса все още не е много популярно за България, но в световен мащаб изследванията показват, че когато в него има повече зони, наподобяващи атмосферата на дом, служителите се чувстват много по-добре, ходят с желание на работа и постигат много по-високи резултати.

 


Цветовете в офиса са изключително важни

След като сте разпределили пространството и сте обособили различните зони, идва ред за избор на подходящи цветове за стените и красиви мебели за офиса.

Цветовете на стените и мебелите трябва да отговарят на цялостната концепция на фирмата. Тоест, ако в рекламните брошури и кампании използвате съчетанието между бял и червен цвят или бял и зелен, то задължително и цветовете, които трябва да изберете за офиса, са точно тези. Това, от една страна, влияе на служителите, които са част от цялостната концепция за развитие на компанията, а от друга - на клиентите, които идват във вашия офис. Виждайки същите цветове като тези в рекламата, те са по-склонни да повярват в качеството на услугите, които предлагате, и да ги асоциират с вашата марка.


Подходящи мебели

Изборът на мебели е различен за вече обособените зони в офиса. В чакалнята заложете на нисък и мек диван, ниски и меки столове и стъклена маса. Това е малко пространство, което не изисква масивни мебели. В чакалнята задължително трябва да има рекламни материали за услугата, която предлагате, и списания, с които клиентите да се занимават, докато чакат да бъдат приети.

В същинската част от офиса разположете правоъгълни бюра. Те не трябва да бъдат много големи, тъй като са предназначени за самостоятелната работа на служителите. В бюрата е важно да има достатъчно пространство за документацията. Столовете с възможност за саморегулиране на височината са за предпочитане, тъй като служителите имат различни потребности. Техният цвят трябва да отговаря на цялостната концепция на компанията.


Залата за срещи

Ако в офиса е останало място за зона, в която да посрещате гостите си, то тя трябва да е с различен дизайн. В залата за срещи се запазват цветовете от цялостната концепция, но изборът на мебели е различен. Бюрото за тази част на офиса е кръгло, тъй като кръгът е символ на безкрайност, завършеност и единство. Изборът на правилното обзавеждане на това помещение ще увеличи шансовете за спечелване на нови клиенти и запазване на старите.


Декорация на офиса

В България все още са популярни изчистените откъм декорация офиси. Световната практика обаче показва, че е добре в офиса да има умерено количество цветя, картини и осветителни тела, използвани предимно за украса. Оставете служители сами да подредят своите бюра, тъй като така ще се чувстват по-благоприятно на работното място.

Не избирайте картини на случаен принцип. Те трябва да са в синхрон с цветовете на стените. Подходящи цветя за офис са вечнозелените и тези, които не изискват прекалено много светлина.


Отопление

За да се чувстват добре на работното място и за да повишите мотивацията на служителите, осигурете подходящото отопление за офиса. Най-добрият вариант за поддържане на равномерна темепратура в офиса са климатиците, тъй като освен за отопление през зимата, те могат да се използват за охлаждане през лятото. Когато избирате климатик , задължително гледайте параметрите като клас и мощност.

Вижте още: Компактни дървени къщи за студенти

Интериорът в офиса може да влияе както положително, така и отрицателно върху работния процес. Ваша е задачата да разпределите правилно пространството и да изберете подходящите цветове, мебели и декорации. Перфектният избор на интериор води до по-голяма мотивация на служителите, а оттам и до повече успехи на фирмата ви. Потърсете професионалните услуги на опитни архитекти и специалисти в сферата на интериорния дизайн. Разгледайте техните бизнес сайтове в MaistorPlus и коментарите на клиентите за тяхната работа. Направете безплатна заявка в сайта, сравнете оферти и изберете най-подходящия за вашия проект.



Бъди в крак с тенденциите в дома и интериора. Информирайте се първи и напълно безплатно чрез:

Румен Насев VIP
Мазилки, София
"ТОДИС" ЕООД - СТОЯН НАНОВ
Покривни услуги, София
70 извършени проекта
Асен Асенов VIP
Кърти, чисти, извозва, София
9 извършени проекта
Evgeni Velinov
Покривни услуги, Самоков
10 извършени проекта
Боби
Ремонт на баня, София
51 извършени проекта
Румен Петров
Електроуслуги, София
12 извършени проекта