За художниците – как да създадем творческа обстановка у дома?

Публикувано на 06/10/2021 от Станислава Матеева | Последна редакция на 06/10/2021 | Видяно 2 433 пъти

 

Ако искате да развихрите творческия си дух, вероятно би ви било от полза да имате собствена стая, в която да създавате изкуството си - независимо дали това ще е кътче в спалнята или дневната или пък малък килер, който сте преобразили. Наличието на пространство, предназначено само и единствено за създаване на изкуство, ще ви накара да се почувствате наистина добре. 

И макар да съществува твърдението, че обособяването на арт пространство у дома е не особено лесно постижима цел, сме тук, за да опровергаем това. Дори да работите с ограничен бюджет и да не разполагате с много време, създаването на пространство, където да избягате от външния свят, за да потънете във въображението си, е по-лесно, отколкото си мислите. В следващите редове ще научете как да създадете арт студио у дома, независимо от това какво пространство или бюджет имате.

А ако имате нужда от професионални съвети по отношение дизайна на дома ви, не се колебайте да потърсите интериорните дизайнери, регистрирани в MaistorPlus.


Пространство

 

Първата стъпка в създаването на арт кътче е намирането на пространство, което можете да заявите като “свое” и в което да се потопите в изкуството си. Идеална за целта са стая за гости, която е предимно неизползваема, част от мокрото ви помещение, ъгъл в гаража ви или дори навес в задния двор, който просто събира боклуци.

Ако нищо не се откроява като потенциална стая за вашия проект, помислете извън обхвата на традиционното пространство. Например:

  • Преобразете килера си.

  • Инсталирайте сгъваема маса, която можете да скриете, когато не я използвате.

  • Използвайте на мазе или таванско помещение.

Без значение колко малко е пространството, това, от което се нуждаете, е специална зона, където можете спокойно и лесно да разположите материалите си и да се вдъхновите.


Организация

Организацията е от ключово значение при проектирането на арт студио. Част от чара на това да създадете кътче за изкуство във вашия дом е именно хаотичната организация - всички ваши материали да бъдат на едно място. 

  • Използвайте комбинация от отворени и затворени рафтове. Опциите за отворено съхранение позволяват лесен достъп до предметите, които използвате най-често, докато останалите могат да бъдат прибрани в затвореното хранилище.

  • Използвайте кошници или непрозрачни кошове за съхранение, в които да скриете дребни предмети и творчески принадлежности, които искате да скриете. Просто се уверете, че те са ясно обозначени, така че никога да не се налага да търсите нещо конкретно. 

  • Използвайте отворени рафтове, за да покажете вашите естетически приятни предмети. 

  • Ако просто нямате достатъчно място за съхранение на всичко, оставете само абсолютно необходимото в пространството на студиото си и обособете в друга част от дома си повече място за съхранение.

Вижте още: Пейка от палети с тайно скривалище


Как да обособите арт студио в малко пространство?

Създаването на кът за рисуване е лесно, ако разполагате с цяла стая или гараж, които да преобразите в студио. Ами ако живеете в малко пространство или сте ограничени по отношение на бюджета?

  • Когато имате ограничен бюджет, е важно да проявите креативност и да обособите стаи и пространства в дома си, които да служат за множество цели.

  • Монтирайте “скрито” бюро или използвайте джобни врати на шкафове, които могат да се отварят и затварят, за да скрият сгъваема маса.

  • Друг вариант е да помислите за навес в задния двор.

  • Ако преобразувате килер, просто премахнете вратите, добавете бюро и след това инсталирайте стелажи. Ако имате място, монтирайте лампа за работа.


На какво още да обърнете внимание?

Да, най-важното, от което се нуждаете, за да създадете арт студио, са пространство и организация. Има обаче още няколко фактора, които играят важна роля.

  • Осветлението е изключително важен компонент при създаването на изкуство, така че е от съществено значение обособяването на вашето кътче за изкуство. Разбира се, най-добрата светлина е естествената. Но тъй като наличието на такава не винаги е възможно да се постигне в малко пространство - особено в килер или гараж - ще се наложи да инвестирате в осветителни тела, които имитират естествена светлина.

  • За много художници достъпът до течаща вода или мивка е от съществено значение. Разбира се, мивката в кухнята или банята би свършила работа. Но със сигурност би било от полза, ако имате специална мивка за творчески цели.

  • Дори в малко пространство е добре да сте сигурни, че имате достатъчно голяма работна повърхност. Независимо дали предпочитате да работите върху статив, върху маса или на пода, ако не можете да разпределите материалите си по подходящ начин, пространството няма да работи във ваша полза.

  • Вентилацията е важна, ако работите с материали, което произвеждат токсични изпарения или прах. Така че, ако сте художник, който работи с маслени бои или пък сте дърводелец, трябва да изберете място, което има достъп до чист въздух. 


Допълнителни съвети

Освен да изпълнява дадени функции, арт пространството трябва да е и стилно и естетически приятно. Затова ви даваме и някои съвети, които ще ви помогнат да превърнете кътчето си в творчески рай. 

  1. Променете цвета на стените! Изберете цвят, който ще стимулира вашата творческа енергия. Съветваме ви да изберете неутрален, но пък вдъхновяващ цвят - такъв, който не е твърде тъмен или твърде ярък. Прекалено ярката боя може да доведе до проблеми при фокусирането. Тъмната пък може да ви накара да се чувствате уморени, вместо бдителни и готови за работа. Целта е да намерите цвят, който обичате, в тон, който е достатъчно заглушен, за да насърчи пълноценния работен процес.

  2. Добавете творчески щрихи в пространството си, които да ви вдъхновят още повече. Такива могат да бъдат картините, които сте създали сами, снимки или други важни за вас предмети. Можете също така да поставите растения, завеси, уютен стол и интересни осветителни тела. 

Колкото и скромно да е вашето арт студио, можете да го персонализирате по начин, който едновременно изразява вашето творчество и ви кара водите пълноценен  работен процес. Ако имате нужда от още професионални съвети по отношение на дизайна на вашето арт кътче, се свържете с професионалистите в сферата, регистрирани в нашата платформа. За да го направите, подайте заявка за проект. В отговор ще получите няколко оферти, от които да изберете тази, която отговаря на вашите виждания за пространството ви.

 

Бъди в крак с тенденциите в дома и интериора. Информирайте се първи и напълно безплатно чрез:

Луксозни ремонти VIP
Боядисване и декорация, София
8 извършени проекта
Иво - вътр.ремонти
Сухо строителство, София
55 извършени проекта
Антон Грънчаров VIP
Цялостен ремонт, София
31 извършени проекта
Energy Solutions
Отопление и климатизация, София
24 извършени проекта
Строителна бригада Димитров
Покривни услуги, София
13 извършени проекта
Петров
Боядисване и декорация, София
46 извършени проекта