Как да изберете правилния тип?

Последна редакция на 12/04/2024 от Ирена Петрова

Изборът на правилния перваз за вашия дом е често пренебрегван въпрос. Въпреки че е малко вероятно да бъде ключовата фокусна точка във всяка стая, первазът е малък, но важен детайл, който има потенциала да направи или развали декора на вашия дом. Стилът на вашия дом и височината на стаите са важни фактори при избора на правилния тип первази. Опростените стилове обикновено подхождат на по-модерни жилища, докато по-декоративните типове са склонни да стоят по-добре в традиционни къщи.

Дървените первази са идеален вариант за традиционното жилище и са налични в голямо разнообразие от размери и форми. Използват се предимно с естетически цели и придават класически вид на интериора. Первазът тип “молив” е много подходящ за жилище, в което се цели изчистен и завършен вид. Използва се както за едноцветни и неутрални стени, така и за различни текстури. Дървесно влакнестите первази се предлагат в разнообразие от цветове и текстури, така че можете да ги съчетаете с почти всичко, стига да изберете подходящия цвят.

Говорейки за цветове, те също са от основно значение. Например, кафявото е характерно по-скоро за викторианската епоха и не е особено популярно днес, затова пък неутралното бяло за контраст с цветни стени с отливно решение. Струва си да се отбележи, че дъските, боядисани в същия цвят като стената, ще се загубят визуално в нея. Ако използвате лакирана дървена дъска, первазът ще изпъкне. Ако дъската ще бъде боядисана, можете да използвате евтин дървесно влакнест материал, а не дървен. Плочките, положени на пода в коридор или баня, могат да се използват като первази, за да се създаде впечатление за по-голяма ширина, като се използва същият материал като пода. И накрая, помислете и за покритието, особено ако възнамерявате да боядисате вашите первази. Традиционно се използва гланц, но сатененото покритие става все по-популярно за модерно, елегантно покритие.

Нужда от парапет? Свържете се със специалистите на МайсторПлюс.

Свързано:

Идеи и вдъхновения за дома и интериора Первази. Видове, плюсове и минуси.