Как да се преборим с жегата през лятото?

Публикувано на 05/06/2023 от Ирена Петрова | Последна редакция на 05/06/2023 | Видяно 2 019 пъти

Всеки обича слънчевите дни и топлото време. Но дори и тези, които с нетърпение очакват да посрещнат лятото, биха се съгласили, че горещините могат да бъдат доста неприятни. Нещата изглеждат добре, ако сте на закрито и имате климатик. Но излизането навън в горещ летен ден може да бъде истинско предизвикателство. Потта и горещината водят до дехидратация и могат да ви накарат да се чувствате отпаднали. И това са най-незначителните последици. За щастие, има начин да се преборите с жегата. Предлагаме ви няколко хитрини, които ще ви помогнат да се разхладите през лятото.


Вода - отвътре и отвън

Хидратацията е простото правило за оцеляване в летните горещини. Пиенето на вода помага за поддържане на количеството течности в организма, които лесно се губят под формата на пот. Консумацията на 2 литра вода е важна за всеки човек при всякакви метеорологични условия. През лятото трябва да направите малко повече поради лесната загуба на вода от организма. Ако ви е трудно да пиете много вода, приемайте повече плодови сокове, кокосова вода и яжте хидратиращи плодове. Освен всичко друго, течностите помагат на организма да се охлади отвътре, особено ако са студени.

Внимание! Вземането на студен душ в горещо време изглежда релаксиращо и успокояващо, но учените предполагат, че това ви кара да се чувствате още по-горещи. Това е така, защото когато вземете студен душ, тялото ви трябва да работи по-усилено, за да се загрее отново. Проучванията показват, че топлата вода охлажда кръвния поток. Така че да я изберете е по-добрият вариант.


Внимавайте с храната, която консумирате

Консумирането на тежки ястия също може да генерира топлина в тялото и да ви накара да се чувствате некомфортно. След обилно хранене тялото ви трябва да работи по-усилено, за да усвои храната и да я метаболизира. Това в крайна сметка повишава температурата на тялото ви и ви кара да се чувствате потни и отпаднали след това. През лятото консумирайте леки и прясно приготвени ястия. Намалете преработените храни и приема на солени храни.

Дайте на фурната си лятна ваканция. Ако готвите, използвайте микровълновата печка, фритюрника или барбекюто. Когато приготвяте вечеря, изпечете на грил допълнителни зеленчуци. На следващия ден ги смесете с малко сирене Фета и зехтин за чудесна, прохладна закуска.


Направете си естествен климатик

Ако е горещо, но не е влажно, поставете плитка купа с лед пред вентилатора и се насладете на вятъра. Когато ледът се разтопи, а след това се изпари, ще ви разхлади. Изпробвайте и един пустинен трик за борба с горещината - когато въздухът навън е сух и по-хладен от този в помещението, закачете влажен чаршаф на отворен прозорец.

Таванните вентилатори са чудесни за раздвижване на въздуха и със сигурност ще ви разхладят, докато сте в стаята. Но непрекъснатото пускане на таванни вентилатори - когато не сте там - е разхищение на електроенергия.

Когато времето е горещо, перките на вентилатора трябва да се въртят обратно на часовниковата стрелка. Това изтласква въздуха надолу и създава свеж бриз.

Ако планирате озоленяване на вашия двор, свържете се с някой от нашите специалисти.

Бъди в крак с тенденциите в дома и интериора. Информирайте се първи и напълно безплатно чрез:

Иво Методиев VIP
Цялостен ремонт, София
105 извършени проекта
ТИВИЕС-интериорни решения ООД
Мебели и обзавеждане, София
52 извършени проекта
Андрей VIP
ВиК Услуги, София
35 извършени проекта
Майстор Николов
Боядисване и декорация, София
82 извършени проекта
Иван
Електроуслуги, София
56 извършени проекта
Васил Василев
Боядисване и декорация, София
87 извършени проекта