Вода, електроенергия и отопление: Източници на енергия и техни устойчиви алтернативи

Публикувано на 13/10/2023 от Ирена Петрова | Последна редакция на 13/10/2023 | Видяно 1 455 пъти

В енергийния сектор източниците на изкопаеми горива са основният източник на енергия поради относително ниската им цена. Предвижда се обаче нашето търсене на енергия да нарасне в бъдеще и вече не можем да разчитаме на ограничени и замърсяващи енергийни източници. През последното десетилетие видяхме положителна промяна към разширяване на нашия капацитет за възобновяема енергия, както на местно, така и на глобално ниво.

Слънчеви панели, вятърни турбини, разположени на и в морето, и водноелектрическа енергия са някои от алтернативните енергийни технологии, които ще задоволят бъдещите ни енергийни нужди. Нашата зависимост от природния газ и петрола е най-голямата причина за екологични щети и само в енергийния сектор е отговорна за 1,7% увеличение на въглеродния диоксид в нашата атмосфера. По този начин алтернативните енергийни източници ще бъдат основен фокус за предотвратяване на по-нататъшни последици от изменението на климата върху нашата планета.


Слънчева енергия

Основният източник на енергия е слънцето. Слънчевата енергия се събира от колекторни панели, която след това се преобразува и използва за различни цели, включително и в дома. Големи полета със слънчеви панели често се използват в пустинята за събиране на достатъчно енергия за зареждане на малки подстанции и много домове използват слънчеви системи за осигуряване на топла вода, охлаждане и допълване на електричеството.

Проблемът със слънчевата енергия е, че макар да има изобилие от слънчева светлина, само определени географски области на света получават достатъчно от пряката енергия на слънцето за достатъчно дълго време, за да генерират използваема енергия от този източник. Неговата наличност също зависи от смяната на сезоните и времето, когато може да не се използват винаги. Това изисква високи първоначални инвестиции за продуктивна употреба, тъй като технологията за съхранение на слънчева електроенергия все още не е достигнала своя оптимален потенциал. И все пак, натам е бъдещето.


Геотермална енергия

Геотермалната енергия е енергията, която се произвежда изпод земята. Високите температури се произвеждат непрекъснато в земната кора от бавното забавяне на радиоактивните частици. Горещите скали под земята загряват водата, която произвежда пара. След това парата се улавя, което помага за задвижването на турбините. След това въртящите се турбини захранват генераторите.

Геотермалната енергия може да се използва от жилищна единица или в голям мащаб от индустриално приложение. Използван е в древността за къпане и отопление на помещения. Геотермалните централи обикновено имат ниски емисии, ако изпомпват парата и водата, които използват обратно в резервоара.


Хидроенергия

Това, което много хора не знаят, е, че повечето градове в света разчитат на хидроенергия и са го правили през изминалия век. Всеки път, когато видите голям язовир, знаейте, че той осигурява хидроенергия за електрическа станция някъде. Силата на водата се използва за завъртане на генератори за производство на електричество, което след това се използва. Той не замърсява околната среда, не води до отпадъци или произвежда токсични газове и е щадящ околната среда.

Проблемите, пред които е изправена водната енергия в момента, са свързани със стареенето на язовирите. Много от тях се нуждаят от сериозна реставрация, за да останат функционални и безопасни, а това струва огромни суми пари. Изтичането на доставките на питейна вода в света също създава проблеми, тъй като може да се окаже, че общините трябва да консумират водата, която им осигурява енергия.

Още материали на тема устойчиво развитие можете да намерите тук.

Бъди в крак с тенденциите в дома и интериора. Информирайте се първи и напълно безплатно чрез:

Иво Методиев VIP
Цялостен ремонт, София
106 извършени проекта
ТИВИЕС-интериорни решения ООД
Мебели и обзавеждане, София
52 извършени проекта
Ценко и Сие ЕООД VIP
Цялостен ремонт, София
81 извършени проекта
Майстор Николов
Боядисване и декорация, София
83 извършени проекта
Даниел Костадинов
Електроуслуги, София
67 извършени проекта
Стефан Василев
Електроуслуги, София
55 извършени проекта