Как да защитим дома си преди предстоящата почивка?

Публикувано на 10/07/2023 от Ирена Петрова | Последна редакция на 10/07/2023 | Видяно 1 561 пъти

Лятото официално е тук, което значи, че е време за почивка. Независимо дали ще сте на море или предпочитате планината, когато домът ви остава без надзор, съществуват някои рискове. Разбира се, последното нещо, което искате по време на почивка, е телефонно обаждане за кражба с взлом или спукана тръба. Ето защо е необходимо да се погрижите за надеждната защита на вашия дом, докато отсъствате. И не забравяйте, всичко може да се случи, без значение дали заминавате за десет или за два дни. Нашите съвети за това как да обезопасите дома си по време на почивка ще ви помогнат да избегнете бедствие и да се отпуснете, докато сте далеч.


Заключете!

Може да звучи като нещо, което не е нужно да споменаваме, но хората забравят да отдадат приоритет на сигурността на дома си, когато са на почивка. Това е грешка, която може да доведе до невалидност на застрахователната им полица, тъй като някои от тях покриват искове за кражба с взлом, само ако има следи от насилствено проникване.

Преди да напуснете дома си, уверете се, че всички прозорци и врати са заключени с ключалки, одобрени от вашия застраховател. Обезопасете всички гаражи, навеси и стопански постройки. Дръжте инструментите заключени, за да не могат да бъдат използвани за проникване в дома ви. Ако нямате друга възможност, освен да оставите стълба навън, уверете се, че тя е закрепена на фиксирано място, далеч от всякакви потенциални места за влизане, с катинар и верига.


Инсталирайте алармена система

В зависимост от застрахователя, наличието на алармена система може да намали застрахователните премии за дома ви. Дори и да не е така, тя все пак може да намали риска от обир. Съществуват различни видове алармени системи за взлом, което улеснява намирането на такава, която да отговаря на бюджета ви и на желаното ниво на сигурност. Алармите със звънене се предлагат с различни сензори за движение, свързани с централен контролен панел, и могат да бъдат безжични (захранвани с батерии) или кабелни, което изисква професионален монтаж.

Алармените системи с наблюдение се свързват с център за приемане на алармени сигнали, от който служител ще се обади или ще изпрати SMS на вас или на избран собственик на ключове, ако алармата се задейства. Той може да се свърже и с полицията. Интелигентните аларми за взлом се управляват с приложение и получавате известия, ако алармата се задейства. Те са част от конфигурацията на вашия интелигентен домашен хъб и могат да бъдат интегрирани с редица устройства, включително камери за сигурност, детектори за движение и гласови команди. Преценете цената на системата за сигурност на дома спрямо стойността на имуществото си и търсете акредитирани модели.


Изключете водата и изключване на електрическите контакти

Поддържането на дома ви в безопасност не означава само да го защитите от кражба. Щетите от вода могат да бъдат също толкова скъпи - дори малък теч, оставен за седмица или две, може да има скъпи последици, ако се превърне в наводнение. Ако отсъствате за известно време, изключете водата от вътрешния спирателен вентил. Преди да отпътувате, проверете дали имате застраховка на сградата, за да се уверите, че сте покрити за спукани тръби и течове.

Оставянето на уреди в режим на зареждане или в режим на готовност изразходва електроенергия, така че изключването им ще ви спести пари от сметката за електроенергия и ще намали опасността от пожар по време на почивката. Изключете всичко, което можете, от стената - с изключение на хладилника, освен ако не е празен.


Избягвайте да публикувате в социалните медии

Може да е ужасно изкушаващо да разгласите всяка подробност от пътуването си в социалните мрежи, но винаги е по-добре да помислите за последствията от думитедействията си, особено когато става въпрос за посочване на това кога домът ви ще бъде необитаем. Като обявявате във Facebook кога ще отсъствате през лятото, това също така разгласява на света кога домът ви ще стои празен. Един ловък крадец би могъл да си състави график, като следи движението на хората в социалните мрежи - така че може би публикувайте снимки от почивката си, едва след като се върнете от пътуване.

И още нещо: може би не сте се замисляли за това, но GPS системата в автомобила ви може да послужи като червен килим към празния ви дом за евентуални крадци. Ако оставите GPS системата в колата си на видно място на летището или на паркинга на хотела, тя става лесна мишена за крадците, които не само ще проникнат и ще откраднат колата ви, но и ще я използват, за да стигнат направо до празния ви дом и да си потърсят ценности. Ако имате преносим GPS, не го оставяйте в колата, когато пътувате.

Ако е вграден, премахнете или променете настройката "Начало", така че да води до произволно място (например парк, търговски район или адрес на фирма), за да сте сигурни, че никой няма достъп до празния дом, докато отсъствате.

За всякакви услуги, свързани с контрол, достъп и сигурност, свържете се с нашите специалисти.

Бъди в крак с тенденциите в дома и интериора. Информирайте се първи и напълно безплатно чрез:

Иво Методиев VIP
Цялостен ремонт, София
106 извършени проекта
Качествен ремонт
Ремонт на баня, София
22 извършени проекта
Ценко и Сие ЕООД VIP
Цялостен ремонт, София
81 извършени проекта
Пламен Манолов
Цялостен ремонт, София
30 извършени проекта
Famegs_svg
Цялостен ремонт, София
7 извършени проекта
todorov
Ремонт на баня, София
13 извършени проекта