Пасивна, нискоенергийна или монолитна къща – какво да изберем?

Публикувано на 07/07/2019 от Сузана | Последна редакция на 28/02/2023 | Видяно 8 819 пъти

Тези актуални въпроси в днешно време си ги задават много хора. Планирайки нов дом, всеки си мечтае той да бъде красив, съвременен и изпълнен така, че сметките за ток, вода и електричество да бъдат значително по-ниски. В защита на сглобяемото строителство може да кажем, че има редица предимства пред традиционното монолитно: бързина, по-ниска цена и възможност за лесно и бързо преустройство при нужда. За разлика от една къща с тухлени вътрешни стени, преместването или премахването на преградни неносещи стени в сглобяема къща става лесно и бързо. Освен това си спестяваме мръсотията от традиционните строителни материали. А със съчетаването в тях  на съвременни материали и технологии, накрая получаваме къщи, които по своята топло- и звукоизолация определено водят класацията пред монолитните.

Ако и вие си мечтаете за енергийно ефективен дом, съветваме ви да се обърнете към регистрираните в сайта ни специалисти, за да обсъдите заедно възможностите. 


Нискоенергийните сглобяеми къщи

Те се постигат чрез надеждна топлоизолация, дебело остъклени прозорци – със съвременни техники за активно и пасивно оползотворяване на слънчевата енергия.  Съобразени са със съвременните изисквания за пестене на енергия и намаляване на въглеродните емисии, излъчвани от дома ви (така наречения въглероден отпечатък на сградата). Няма да ви се налага да се тревожите за влага и плесен, защото строителните процеси са „сухи”, къщата е с отлични изолационни показатели, снабдена с вентилационна система за създаване и поддържане на приятна и здравословна среда. Целта на всяка такава къща е да направи живота и в градски, и в извънградски условия по-удобен.

Доброто в случая, което засяга монолитното строителство  е, че санирането на стари жилищни сгради, ако е изпълнено качествено и със съвременни материали, може да доведе до по-ниски сметки, както и в една нискоенергийна къща.


Пасивната къща

Това е класическата нискоенергийна къща, представена обаче в нейния най-усъвършенстван модел. В оборудването ѝ почти липсват стандартните отоплителни източници, като печки, фурни, парно и всякакви видове камини. Разчита се на системи за контролирано автоматично проветряване на жилищната площ, така че топлината от излизащия въздух да се връща обратно в стаята. Едно от най-важните условия е максималното ползване на слънчевата енергия чрез най-съвременните методи, както и собствени водоизточници и системи за филтриране на водата. И само когато всички елементи са изпълнени максимално точно и действат в синхрон, можем да говорим за пасивна къща.

Виж още: 8 причини пасивните къщи да са образец за енергийно ефективен дом


Енергийната ефективност

При сградите съществуват класове за енергийната ефективност, също както при електроуредите. Например, клас ” А” са пасивните сгради. По аналог, че са енергоспестяващи къщи от по-висок клас, използващи възобновяеми енергийни източници, като слънчевата енергия, земна топлина и дъждовна вода. Не може да не подчертаем, че първоначалните  разходи за инсталациите -  климатизация, вентилация и т.н.,  в тях са далеч по-високи. В пасивната къща още на планово ниво се решават основните проблеми с енергозависимостта, свързани с отоплението и охлаждането и цялостното климатизиране на къщата. Сградите клас „Б” са по-достъпни за българския пазар. В тази категория попадат енергоспестяващите къщи.


Комфорт и здравословна среда

Когато заговорим за пасивна сграда, обикновено първо правим аналог със спестяване на разходите от битов характер. Но може би най-определящото за тези съвременни домове е различният стил на живот и по-здравословната среда – лишена от електромагнитните излъчвания, на които сме подложени ежедневно вкъщи и на работното си място. Колкото по-малко битова техника, уреди и жички има в тези сгради, толкова комфортът и стандартът на живот са по-високи. Качеството на въздуха също е коренно различно, което заедно с всичко останало, определя и здравословното състояние на обитателите.


Екологията

Не само експлоатацията на сградите с монолитна конструкция, но и производството на строителни материали, необходими за изграждането им, натоварват околната среда. Да не говорим за замърсяването на въздуха от тежките строителни машини и съоръжения, а в последствие и от примитивните методи на отопление. Всички знаем, че през зимата въздухът е в пъти по-тежък от вредни частици, сажди и гъст пушек , които излизат от комините - като част от отопляването на къщите.

В същото време темата за така наречената вградена енергия в пасивните къщи става все по-актуална, тъй като благодарение на нея там енергийното потребление е драстично намалено. За сравнение – старите сгради в момента гълтат повече енергия, отколкото е била необходима при изграждането им. Докато дори и след 80 години от живота си,  пасивното строителство, води до десет пъти по-ниска консумация на енергия за отопление, тъй като обемът на вградената енергия там е по-силен.


Дълготрайни ли са новите конструкции?

Една сглобяема къща може да надживее няколко поколения, и това го е доказала практиката. Противно на очакванията на хора, родени и привикнали към панелките, дървото е изключително устойчив и неподатлив на времето материал, стига да е защитен от влага. Дървените къщи имат и друго много съществено предимство пред монолитното строителство. Те са многократно (близо 10 пъти) по-леки, а съединенията между отделните елементи са еластични.

Поради това те са много по-устойчиви на земетресения. В това отношение при монолитните се налага специално допълнително укрепване, което ги оскъпява. Сглобяемите къщи са много подходящи и при застрояване върху нестабилни терени - със свлачища или високи подпочвени води (поради плитките основи). Когато изтъкваме предимствата на новото строителство, трябва дебело да подчертаем, че там голямата инвестиция е свързана с използването на най- съвременни материали и модерното вътрешното обурудване. Но със сигурност тази инвестиция с годините се отплаща щедро.

Ако след прочетените дотук редове сте взели решението за пасивна или нискоенергийна къща, но ви е необходим специалист за изграждането ѝ, не се колебайте да потърсите помощ от регистрираните в MaistorPlus специалисти. Заявете проект към тях, напълно безплатно и без обвързване, спавнете оферти, запознайте се с оценки от предишни клиенти и вземете най-удачното решение. 

Бъди в крак с тенденциите в дома и интериора. Информирайте се първи и напълно безплатно чрез:

Асен Асенов VIP
Кърти, чисти, извозва, София
13 извършени проекта
Начо Цветков
Боядисване и декорация, София
5 извършени проекта
Антон Грънчаров VIP
Цялостен ремонт, София
31 извършени проекта
stroimaxbg
Покривни услуги, София
66 извършени проекта
Ивайло Иванов
Мебели и обзавеждане, София
61 извършени проекта
Акуратният Майстор
Покривни услуги, София
50 извършени проекта