Тенденции в строителството през 2023

Публикувано на 06/03/2023 от Ирена Петрова | Последна редакция на 06/03/2023 | Видяно 1 557 пъти

Продължаващата нестабилност в строителния сектор, нарастващите лихвени проценти, високата инфлация и войната в Украйна са само част от факторите, които оказват натиск върху сектора в цяла Европа, Близкия изток и Африка. Въпреки че несъмнено предстоят трудни времена, 2023 г. също може да бъде време за просперитет за строителните предприятия и изпълнителите, които съумеят да се съсредоточат върху устойчивостта, да работят по-интелигентно и да използват най-новите технологии, за да правят повече с по-малко. Тези, които настояват повече за дигиталната трансформация, ще излязат победители от кризата на това десетилетие. Но какви тенденции се очертават през настоящата година? Ще научите в следващите редове.


Революция на устойчивостта

Зеленото строителство вече не е просто тенденция. Това е революция, която е тук, за да остане. Строителните компании не могат да го пренебрегнат, то е необходимост за цялото човечество. Ето защо през 2023 г. ще се наблюдава силен фокус върху устойчивите и енергийно ефективни сгради с нисък въглероден отпечатък. Те са бъдещето. Но устойчивостта не означава само изграждане на зелени сгради и използване на материали с ниско въздействие. Строителният сектор също има огромен принос, когато става въпрос за намаляване на отпадъците и използване на водата, внимателен избор и използване на място за строеж, оптимизиране на качеството на въздуха в помещенията чрез използване на по-здравословни довършителни материали и т.н. Цялата тази комплексност ще бъде водеща през годината и занапред, ако искаме да водим по-добър начин на живот. Строителните фирми вече гледат смело напред и имплементират всички тези решения в настоящите и бъдещите си проекти.


Предварително производство и модулно строителство

Модулното строителство е практика, която изгражда между 60-90% от сграда или структура извън обекта, преди да бъдат донесени компонентите на строителната площадка. Предварителното производство е процес за изграждане или производство на специфични компоненти в съоръжение извън площадката и подготовката им за сглобяване или инсталиране на работната площадка.

Глобалният пазар на модулно строителство през 2020 г. достигна 82,3 милиарда долара и вероятно ще нарасне до 108,8 милиарда долара до 2025 г. Въпреки че това е сравнително малко в сравнение с цялата строителна индустрия, модулното и сглобяемото строителство се разрастват бързо. Между 2015 г. и 2018 г. новите постоянни модулни строителни проекти в Северна Америка са се увеличили с 51%. През същия този период общите приходи на модулната строителна индустрия са се удвоили.

Доказано е, че сглобяемото и модулното строителство помагат за намаляване на разходите, ускоряване на проектните графици, намаляване на отпадъците и повишава безопасността на работниците. Според Dodge Data Analytics здравните заведения, хотелите, мотелите и многофамилните жилищни сгради се очаква да имат най-много сглобяеми и модулни строителни практики през следващите три години.


Бърз растеж на пазара на виртуално строителство

Едно от най-големите внедрявания на технологията в строителството е виртуалното проектиране и визуализация. Вариращи от информационно моделиране на сгради (BIM) до подобрен софтуер за управление на строителството (управление на проекти, планиране, счетоводство и заплати, управление на документи и т.н.), тези инструменти помагат на изпълнителите да строят по-ефективно.

Софтуерът за виртуално проектиране и строителство (VDC) позволява на виртуални среди да визуализират и проектират строителни структури преди началото на строителството и е достъпен чрез десктоп, мобилни устройства и хардуер за разширена и виртуална реалност. Тъй като преработката на дефектни или неправилни компилации представлява приблизително 30% от разходите за строителни проекти, виртуалният дизайн помага да се намали това, като позволява на строителите да създават структури във виртуална среда по време на фазите на планиране.

Информационното моделиране на сгради (BIM) е най-популярното VDC решение в строителната индустрия. BIM позволява на архитекти, инженери, дизайнери или друг персонал да генерират виртуален модел на физическа сграда или структура до малка макара. Това ниво на детайлност във виртуална среда е безпрецедентно. С предварителното производство и модулното строителство виртуалното строителство и BIM последователно помагат на строителните фирми да поддържат бюджети, да намалят разходите в някои области и да ускорят графиците за строителство.

Ако търсите строителна фирма за новия си проект, свържете се с някой от нашите професионалисти.

Бъди в крак с тенденциите в дома и интериора. Информирайте се първи и напълно безплатно чрез:

"Ванива Строй" ЕООД VIP
Цялостен ремонт, София
49 извършени проекта
Жоро Цветков
Покривни услуги, София
51 извършени проекта
ПРО БИЛДИНГ БГ VIP
Цялостен ремонт, София
1 извършен проект
Тони
Външна изолация, София
8 извършени проекта
genchevstroi
Покривни услуги, София
53 извършени проекта
Илийчо Строй
Покривни услуги, София
58 извършени проекта