7 строителни материала на бъдещето

Публикувано на 27/09/2023 от Люси Любомирова | Последна редакция на 26/10/2023 | Видяно 3 166 пъти

Иновациите несъмнено водят до значителен напредък в различни сфери, и трябва да отбележим че подобренията в строителната индустрия са меко казано впечатляващи. През годините ставаме свидетели на невероятни крачки в бъдещето и значителен успех в подобряването на ефективността и безопасността на мащабни проекти, като влиянието на изобретенията може да се види във всички сектори на строителната индустрия, от софтуера в архитектурата до строителните машини на обектите. Но най-впечатляващи са строителните материали, които дават възможност футуристичните проекти да се превърнат в реалност. 

Вече е известно, че конопът може да се използва като евтин нисковъглероден метод за подсилване на бетона, че пластмасата е по-здрава от стоманата, а колоните с форма на гъби са лесни за 3D печат. Изследователите разработват материали, които работят по-добре и са по-малко вредни за околната среда. В близко бъдеще ще видим строителство от естествени вещества, включително коноп и мицел, както и синтетични материали като въглеродни влакна и висококачествена пластмаса. 

В тази статия сме събрали 7 от най-впечатляващите иновативни строителни материали, които ще ни отведат в бъдещето с грижа за планетата. 


Прозрачно дърво

Прозрачното дърво е революционно изобретение в строителната индустрия. Има същата здравина като дървения материал, но е по-лек. Този усъвършенстван материал е направен чрез пресоване и обработка на тънки дървени ленти с полимери.  

Прозрачното дърво е чудесна алтернатива на стъклото и пластмасата. Иновативния материал притежава здравина и не се чупи при удар като стъклото. Въпреки че е прозрачен, материала елиминира отблясъците и спомага за поддържането на постоянна температура в сградата. Този материал също така намалява консумацията на енергия, като свежда до минимум необходимостта от изкуствено осветление.  


Бетон, подсилен с въглеродни влакна

Този ново-разработен тип бетон е подсилен с нишки от въглеродни влакна, така че за изграждането на конструкция със същата здравина е необходим много по-малък разход на материал. Създаването му е извършено от изследователи от Техническия университет в Дрезден. С тази иновативна технология вече е построена първата сграда "Куб", за изграждането й е отговорна германската архитектурна фирма Henn - и в нея стената и таванът вече не са отделни компоненти, а функционално се сливат помежду си.  

Въглеродният бетон може да се използва не само за укрепване или ремонт на конструкции. Той дава възможност за съвършено нов начин на строителство: материалът позволява вътрешните стени на сградите да бъдат направени от панели с дебелина само няколко сантиметра, което допринася за елегантната и ефирна естетика на целия проект. По този начин потенциалните приложения на новия материал се простират надалеч, независимо дали става въпрос за обновяване, ремонт или ново строителство.  

Сега изследователите проучват начини за създаване на въглеродни влакна от лигнин (а не от петрол), често срещано вещество на растителна основа, което е страничен продукт на хартиената индустрия. Прогнозира се, че въглеродните влакна на биологична основа все още няма да могат да заменят влакната на петролна основа, тъй като те все още нямат същите характеристики. 


Възстановяващ се бетон

Това е иновативен вид бетон, който имитира само-възстановяващите се свойства на някои живи организми и се смята, че това може да бъде изключителен пробив в строителната индустрия.  

Материалът ще позволява да се създават структури, без да се притеснения за тяхната интензивна поддръжка и ремонт. Само-възстановяващият се бетон се получава чрез смесване на лепила и възстановяващи агенти или бактерии в бетонна смес. Такива свойства на бетона увеличават експлоатационния му живот и намаляват разходите за ремонт. Той би могъл да бъде прекрасен материал за тротоари и паркинги, но за сега тази технология е все още е на етап проучване. 


Конопена арматура

Конопената арматура се разработват в Политехническия институт Rensselaer в САЩ. Оказва се, че конопът е едно от най-поглъщащите въглерод растения в света. Надяваме се, че той ще се превърне в евтина нисковъглеродна алтернатива на стандартната стоманена арматура и също така, новия материал ще позволи да се избегне проблема с корозията, удължавайки живота на бетонните конструкции. 

 


Облицовка от биопластмаса

Made of Air, немски стартъп за устойчиви материали, използва патентованата биопластмаса със същото име, за да абсорбира вредни вещества. Това е нетоксична субстанция, произведено от биовъглен.  

Подобно на дървените въглища, материалът е почти чист въглерод и се произвежда чрез изгаряне на биомаса, като дървени изрезки и вторични селскостопански материали (процесът се извършва без кислород). След това биовъгленът се смесва със свързващо вещество от захарна тръстика и се получава материал, който може да бъде разтопен и формован като конвенционален термо пластмаса . Използвайки биопластмаси като строителен материал, стартъпът планира да предотврати навлизането на огромни количества въглероден диоксид годишно в атмосферата до 2050 г. 


Алуминиеви панели Alusion

Алуминиевите панели Alusion са сред най-иновативните материали в строителната индустрия и представляват вид облицовка, изработена от стабилизирана алуминиева пяна. Панелите са издръжливи и леки, като метални гъби, огнеупорни, звукоизолирани и лесни за инсталиране. Те обикновено се използват като стенни панели, тавани, лампи и подови настилки. 


Светогенериращ цимент

Оказва се, че циментът може да абсорбира слънчевата светлина през деня и да излъчва светлина през нощта. В момента генериращият светлина цимент се предлага в два цвята, синьо и зелено. Този материал може да се използва в паркинги, басейни и тротоари. 

Списъкът с иновативните материали на бъдещето не спира до тук. Определено през идните години ще наблюдаваме съвършено нови конструкции с впечатляващи качества, дизайн и разбира се изградени от уникални строителни матери за жилищно строителство, които могат да помогнат за намаляване на въздействието върху околната среда.  

От възобновяеми материали като дървото, през модифицираното прозрачно дърво, биопластмата и светещ бетон, тези материали предлагат многобройни предимства. Използвайки тези устойчиви материали в строителството на сгради и съоръжения, можем да изиграем своята роля в създаването на по-устойчиво бъдеще за себе си и за планетата. 

Бъди в крак с тенденциите в дома и интериора. Информирайте се първи и напълно безплатно чрез:

TODOR TODOROV VIP
Цялостен ремонт, София
38 извършени проекта
Famegs_svg
Цялостен ремонт, София
7 извършени проекта
Гошко Покриви VIP
Покривни услуги, София
20 извършени проекта
Пламен
Електроуслуги, София
37 извършени проекта
Сашо Арсов
Боядисване и декорация, София
11 извършени проекта
Пламен Манолов
Цялостен ремонт, София
30 извършени проекта