Прозрачно дърво: по-силно, по-леко и по-екологично от стъклото

Публикувано на 06/05/2023 от Люси Любомирова | Последна редакция на 29/05/2023 | Видяно 3 903 пъти

Дървото е древен материал, използван от хората в продължение на хиляди години за строежа на къщи, кораби или пък за отопление. Освен това дървото е възобновяем източник и неговото употреба е един от основните начини да се справим с карбоновия отпечатък в атмосферата. В днешни дни производството на целулозата надхвърля това на стоманата с над 20 пъти. 

Макар и безкрайните приложения на дървото, едва ли би ви хрумнало да го използвате за прозорци. Вместо това бихте избрали стъкло или пластмаса, защото са прозрачни.  Но истината е, че ние губим много от топлината в домовете именно през стъклото, което не е особено добър изолатор. Затова често се нуждаем от двоен или троен стъклопакет, за да запазим топлината в помещението 

Дървото от друга страна е чудесен изолатор, но не е прозрачно. През последните години обаче учените експериментират в създаването на прозрачен дървен материал. Потенциалната възможност да направим дървото прозрачно, запазвайки неговите технически качества, би ни осигурило страхотна алтернатива на стъклото от възобновяем и устойчив източник като дървото. Последните постижения в сферата откриват технологии за производството на прозрачен дървен материал, като за това не се използва огромни количества енергия. 

Но как е възможно това?


Поглед през дървото

Липсата на прозрачност в дървото се дължи на комбинацията от неговите два основни компонента - целулоза и лигнин. Лигнинът абсорбира светлината и благодарение на активиращи се от нея съединения прави дървото да изглежда кафяво. Първите опити на учените целят да премахнат напълно лигнина от дървото, но за целта са били нужни  вредни за околната среда химикали и големи количества енергия. Последните технологии обаче намират лесно и щадящо решение в лицето на простия химикал хидроген пероксид, познат на всички ни като перхидрол

Перхидролът променя структурата на активиращите се от светлината молекули, като по този начин те повече не абсорбират светлината и не придават характерния  цвят на дървото. Химикалът може да бъде втрит в дървото, след което активиран чрез светлина за постигането на брилянтно бял материал, да го наречем “русо дърво”. 

Всъщност реакцията на дървото към перхидрола ни е добре позната, тя лежи в основата на производството на хартия за писане и имено той я прави толкова бяла. Замяната на лигнина със специален вид полимер превръща дървото в напълно нов материал, който е буквално прозрачен. Освен напълно прозрачно новото дърво е подходящо за всякакви климатични условия, по-устойчиво на огън и от 3 до 5 пъти по-здраво.


Кристално ясни перспективи за новия материал

Новият материал отваря огромно поле от възможности пред себе си, както за интериорни домашни решения, така и за високо мащабно строителство.  

Прозрачното дърво предлага и добра перспектива в решаването на проблемите свързани с вредния отпечатък върху околната среда и реалния потенциал да замени стъклото в строителната индустрия. 

Високото съдържание на целулоза в дървесната структура в комбинация с абсорбиращият енергия полимер правят прозрачното дърво много по-издръжлив и лек материал от стъклото. Той ще може да издържа много по-силни удари от стъклото и за разлика от него да се огъва, вместо да се чупи. Прозрачното дърво също така би било много по-рентабилно решение за дома, тъй като е 5 пъти по-термично ефективно от стъклото, намалявайки разходите за отопление. 

 


Интересни факти

Приложението, което най-много вълнува създателите, е възможността за вграждане на квантови точки в дървото с цел създаване на светодиоди (LED). Идеята е че Вашите прозорци или дори таван могат да бъдат прозрачни дървени панели с LED функция осигурявайки равномерно вътрешно осветление. 

Освен това преходът към прозрачното дърво в индустрията изглежда лесна перспектива тъй като то е съвместимо с вече съществуващи и работещи промишлени технологии. 

Никой не се съмнява, че прозрачното дърво е изключително перспективен материал, в състояние да промени начина, по който изграждаме нашите домове и сгради. С неговата комбинация от оптични, механични и термични свойства, то предлага устойчива и енергийно ефективна алтернатива на стъклото. Този нов материал има потенциала и неоспоримите качества да стане ключов елемент в бъдещето.

Бъди в крак с тенденциите в дома и интериора. Информирайте се първи и напълно безплатно чрез:

Румен Насев VIP
Мазилки, София
Любомир Коцев
Външна изолация, София
6 извършени проекта
Асен Асенов VIP
Кърти, чисти, извозва, София
13 извършени проекта
Жоро Цветков
Покривни услуги, София
51 извършени проекта
Тони
Външна изолация, София
8 извършени проекта
Венцислав Димитров
Цялостен ремонт, София
7 извършени проекта