Поглед през дървото

Последна редакция на 04/05/2024 от Люси Любомирова

Липсата на прозрачност в дървото се дължи на комбинацията от неговите два основни компонента - целулоза и лигнин. Лигнинът абсорбира светлината и благодарение на активиращи се от нея съединения прави дървото да изглежда кафяво. Първите опити на учените целят да премахнат напълно лигнина от дървото, но за целта са били нужни  вредни за околната среда химикали и големи количества енергия. Последните технологии обаче намират лесно и щадящо решение в лицето на простия химикал хидроген пероксид, познат на всички ни като перхидрол

Перхидролът променя структурата на активиращите се от светлината молекули, като по този начин те повече не абсорбират светлината и не придават характерния  цвят на дървото. Химикалът може да бъде втрит в дървото, след което активиран чрез светлина за постигането на брилянтно бял материал, да го наречем “русо дърво”. 

Всъщност реакцията на дървото към перхидрола ни е добре позната, тя лежи в основата на производството на хартия за писане и имено той я прави толкова бяла. Замяната на лигнина със специален вид полимер превръща дървото в напълно нов материал, който е буквално прозрачен. Освен напълно прозрачно новото дърво е подходящо за всякакви климатични условия, по-устойчиво на огън и от 3 до 5 пъти по-здраво.

Свързано:

Прозрачно дърво: по-силно, по-леко и по-екологично от стъклото