Прозрачно дърво: по-силно, по-леко и по-екологично от стъклото

Последна редакция на 04/05/2024 от Люси Любомирова

Дървото е древен материал, използван от хората в продължение на хиляди години за строежа на къщи, кораби или пък за отопление. Освен това дървото е възобновяем източник и неговото употреба е един от основните начини да се справим с карбоновия отпечатък в атмосферата. В днешни дни производството на целулозата надхвърля това на стоманата с над 20 пъти. 

Макар и безкрайните приложения на дървото, едва ли би ви хрумнало да го използвате за прозорци. Вместо това бихте избрали стъкло или пластмаса, защото са прозрачни.  Но истината е, че ние губим много от топлината в домовете именно през стъклото, което не е особено добър изолатор. Затова често се нуждаем от двоен или троен стъклопакет, за да запазим топлината в помещението 

Дървото от друга страна е чудесен изолатор, но не е прозрачно. През последните години обаче учените експериментират в създаването на прозрачен дървен материал. Потенциалната възможност да направим дървото прозрачно, запазвайки неговите технически качества, би ни осигурило страхотна алтернатива на стъклото от възобновяем и устойчив източник като дървото. Последните постижения в сферата откриват технологии за производството на прозрачен дървен материал, като за това не се използва огромни количества енергия. 

Но как е възможно това?

Свързано:

Идеи за устойчиво развитие Прозрачно дърво: по-силно, по-леко и по-екологично от стъклото