Кои са най-желаните стоки за дома за 2024 година, според проучване на MaistorPlus

Публикувано на 08/01/2024 от Anna Stankova | Последна редакция на 08/01/2024 | Видяно 2 043 пъти

Персонализирани решения, функционални мебели, както и малките електроуреди, които улесняват ежедневните задачи в домакинството са на върха на търсенето сред потребителите за 2024г.

В съвременния свят, където домът е оазис и израз на нашия lifestyle, изборът на подходящите мебели и електроуреди е ключов за създаване на идеалната обстановка. Всеки от нас иска да има уютен и модерен дом, в който да се чувства комфортно и да се радва на времето с близки и любими хора, да посреща приятелите си и да гради своята кариера. Всеки човек има своите уникални нужди и предпочитания, особено когато става въпрос за обзавеждане и подобряване функционалността на жилището. Съвременният потребител държи на качеството, добрата цена и ползата и това се отнася за всички решения за дома.  

Какво предпочитат да купуват за своите домове българите и какви са техните желани покупки за следващата година, ще разберем от проучване на MaistorPlus, проведено чрез директна комуникация в последния месец на отиващата си 2023.

Най-общо казано, анализа на проучването сочи, че предпочитанията в обзавеждането на дома се фокусират върху дневната и спалнята, а сред електроуредите хората са категорични - малките уреди са най-желани.  

Нека видим детайлите. 


Мебели и Обзавеждане за максимален комфорт


Близо 30% от респондените желаят да закупят мебели за своята спалня през 2024г.

В епохата на нарастващата екологична осъзнатост, потребителите все повече се насочват към мебели и декорации, които са екологични. С нарастването на жилищните цени, намаляването на свободното пространство, както и хоум офисът,  мултифункционалните мебели стават предпочитани за домовете ни и това сочи и проучването. Маси, които се превръщат в работно място, легла с вградено съхранение, трансформиращи се дивани и фотьойли са само част от избора на хората, които правят живота в динамичното ежедневие по-удобен и практичен.   

Дневната или холът заема централно място в живота на всеки дом. Според проучването на MaistorPlus 26.8% от потребителите търсят модерни и функционални мебели за това пространство. Разтегателни дивани, многофункционални маси и оригинални секции, се превръщат в желани елементи за обзавеждане.  

Спалнята е нашето лично пространство и неприкосновено място за релакс, затова не е изненадващо, че 19.6% от потребителите се насочват вниманието си към обзавеждане, което подчертава уюта и създава условия за релаксацията. Леглото, гардеробът и акцентните елементи са в центъра на вниманието. Идеалният гардероб, според потребителите, не само че съхранява дрехите ни, но и ги организира, всеки елемент има своето място, гарантирайки реда и стилът в спалнята, а от там и нашето спокойствие. 

Кухнята от своя страна е сърцето на всеки дом. Функционалните и модерни мебели за кухня могат да превърнат готвенето и храненето в удоволствие.  Проучването показва, че 9% от потребителите се фокусират върху това да направят кухнята си максимално фукционална през следващата година. 

Сред желанията на потребителите видимо се открояват аксесоарите за дома. Аксесоарите са този магически елемент, който допълва обстановката и прави дома по-личен, индивидуален, могат да добавят персонален акцент към всяка стая и да подчертаят стила на хората. 13% от потребителите търсят уникални и креативни допълнения към своя интериор- огледала, картини и декоративни елементи.


Електроуредите, които правят живота ни по-лесен 


През 2024г. 40% от респондентите заявиха, че ще закупят малки електроуреди за своя дом! 

Електроуредите играят ключова роля в дома, като значително улесняват ежедневието и подобряват качеството на живот. Те не само спестяват време и усилия, но също така придават комфорт и удобство на домашния живот. Най-желаните стоки за дома в тази категория са:  

Една от основните тенденции, които се появиха от проучването, е, че потребителите са готови да инвестират в по-висококачествени продукти, ако те предлагат подобрено удобство и ефективност. Това включва smart телевизори, уреди за подобряване на качеството на въздуха и други подобни продукти.  

От електроуредите потребителите очакват новаторски технологии и иновации, които не само улесняват ежедневния живот, но и придават модерен вид на дома. Най-желаните стоки за дома в тази категория са малките уреди. 40% от респондентите споделят желанието си да закупят такъв уред, смятайки, че това ще подобри ежедневието им. В списъка влизат прахосмукачки, микровълнови печки, тостери и блендери, кухненски роботи, кафемашини и други, които са от съществено значение за домакинските задачи. Те са лесни за използване и поддържане и могат да спестят много време и усилия. 

Домакинските уреди, като хладилници, перални и съдомиялни, са ключови за функционирането на всяка къща и 26% от потребителите имат желание да закупят един от тях или пък пълно базово оборудване през 2024 година. Системите за отопление и климатизация, въпреки своята ключова роля в дома, са в плановете за бъдещи покупки само на 7% от анкетираните, като са изпреварени от домашните майстори, които желаят да се зарадват с модерни и функционални инструменти. 11% от запитаните в анкетата споделят, че биха си купили нови съвременни инструменти, с които да се справят по-лесно в предстоящи ремонти и поддържането на дома.  


Къде ще се насочи потребителят през 2024? 


Проучването на MaistorPlus, макар и да няма претенции за мащабност, дава достатъчно ясна представа за това къде ще се насочи потребителят през новата година. Съгласно данните, хората имат ясни предпочитания относно покупката на стоки за дома през 2024 година. Те търсят качествени, функционални и естетични решения, които да отговарят на техния вкус и стил на живот. Независимо дали става въпрос за мебели, осветление или електроуреди, потребителите искат продукти, които да подобрят качеството на живота им и да създадат уютна и приятна атмосфера в дома. 

Потребителите са с очакване предлаганите на пазара продукти не само отговарят на техните функционални нужди, но и ясно да отразяват техните ценности и начин на живот. Техният избор често пада върху брандове, които са ангажирани с качеството, иновациите и устойчивостта, и които разбират и уважават техните уникални вкусове и стилове на живот.  



Бъди в крак с тенденциите в дома и интериора. Информирайте се първи и напълно безплатно чрез:

Асен Асенов VIP
Кърти, чисти, извозва, София
13 извършени проекта
Людмил Банишки
Мебели и обзавеждане, Банкя
25 извършени проекта
Иво Методиев VIP
Цялостен ремонт, София
106 извършени проекта
Perfect Home
ВиК Услуги, София
37 извършени проекта
Иво - вътр.ремонти
Сухо строителство, София
55 извършени проекта
Energy Solutions
Отопление и климатизация, София
24 извършени проекта