Какво е Homestaging и защо е нужен?

Публикувано на 27/05/2024 от Люси Любомирова | Последна редакция на 27/05/2024 | Видяно 650 пъти

Homestaging е тенденция в интериорния дизайн, която се появи сравнително наскоро. Основната му цел е подготви жилището така, че да повиши неговата стойност при продажба или отдаване под наем. Казано накратко да направим имота по-привлекателен за потенциалните купувачи, с което да ускорим неговата продажба и да повишим цената му.  

 


Има ли смисъл от това?

Според съвременните експерти, преди да продадете апартамент, трябва допълнително да инвестирате около 1% от общите разходи в неговата трансформация. В същото време, с помощта на Homestaging, ще можете не само да ускорите сделката, но и да увеличите първичната цена на недвижимите имоти средно с 5-20%. 


Homestading чек-лист

Нека направим HOMESTAGING ЧЕК-ЛИСТ, който да ви бъде полезен, ако решите да се заемете с това преди да продадете имота.  

  • Определете за кого е подходящо това място за настаняване 

На първо място, трябва да се съсредоточите не върху вкусовете на собствениците на апартаменти, а върху предпочитанията на потенциалните купувачи или наематели. Оценете не само квадратните метри, но и местоположението, защото в този случай дори гледката от прозореца е от голямо значение. Не забравяйте да обърнете внимание на това колко развита е инфраструктурата, дали входът е завършен и дали има асансьор. Като вземете предвид всички тези параметри, ще можете да нарисувате портрет на бъдещия купувач и да "напаснете" имота към неговия начин на живот. 

  • Деперсонализиране на пространството

 Влизайки в жилището, бъдещият му жител трябва незабавно да се почувства като собственик. Ето защо, в него не трябва да има никакви персонализирани и лични вещи. В противен случай наемателят или купувачът се чувства неловко, сякаш е влязъл в чужда къща без покана.  

  • Генерално почистване 

Жилището просто трябва да бъде искрящо чисто. Погрижете си всичко да блести, а целият визуален шум трябва да бъде елиминиран. Колкото повече свободно пространство и въздух има в стаята, толкова по-изгодно ще изглежда в очите на потенциалните жители. 

  • Отстраняване на дефекти 

Преди да се заемете с визуалната част, внимателно проверете имота за неизправности. Отстранете всичко, което не работи или не изглежда достатъчно надеждно. Може да се наложи да направите някои малки козметични ремонти. 

  • Обърнете внимание на детайлите 

​​​​​​​След като всички проблеми са отстранени, най-накрая продължете с подготовката. След като вече имате предвид портрета на потенциалния купувач, стремете се да адаптирате средата конкретно към него. Ако вашият дом е идеален за млада двойка с дете, не забравяйте да отделите място в една от стаите за детски кът и да добавите малка работна площ. Колкото повече такива детайли има, толкова по-добре. 

  • Неутрална среда 

Не залитайте обаче към твърде сложни детайли или прекалено ярки цветове - интериорът трябва да се хареса на широк кръг от потенциални купувачи или наематели. Помнете - скучно-бежовият интериор се продава най-добре. Предпочитайте естествените нюанси, уютния текстил, живите растения и лаконичния, не твърде очевиден декор. Вашата цел е да направите апартамента възможно най-удобен. И не забравяйте за осветлението: то помага да се създаде правилната атмосфера. 

На финала, може да направите няколко снимки на резултата. От тях винаги има нужда. 

 

 


Тагове:

Декорация

Бъди в крак с тенденциите в дома и интериора. Информирайте се първи и напълно безплатно чрез:

"ТОДИС" ЕООД - СТОЯН НАНОВ VIP
Покривни услуги, София
70 извършени проекта
Иво Карагеоргиев
Електроуслуги, София
12 извършени проекта
Стобис 2000 VIP
Строителство на сгради, София
27 извършени проекта
Боби
Външна изолация, София
53 извършени проекта
Sasho
Цялостен ремонт, София
39 извършени проекта
СОЛТИ 06
Ремонт на баня, София
77 извършени проекта