Homestading чек-лист

Последна редакция на 28/09/2024 от Люси Любомирова

Нека направим HOMESTAGING ЧЕК-ЛИСТ, който да ви бъде полезен, ако решите да се заемете с това преди да продадете имота.  

  • Определете за кого е подходящо това място за настаняване 

На първо място, трябва да се съсредоточите не върху вкусовете на собствениците на апартаменти, а върху предпочитанията на потенциалните купувачи или наематели. Оценете не само квадратните метри, но и местоположението, защото в този случай дори гледката от прозореца е от голямо значение. Не забравяйте да обърнете внимание на това колко развита е инфраструктурата, дали входът е завършен и дали има асансьор. Като вземете предвид всички тези параметри, ще можете да нарисувате портрет на бъдещия купувач и да "напаснете" имота към неговия начин на живот. 

  • Деперсонализиране на пространството

 Влизайки в жилището, бъдещият му жител трябва незабавно да се почувства като собственик. Ето защо, в него не трябва да има никакви персонализирани и лични вещи. В противен случай наемателят или купувачът се чувства неловко, сякаш е влязъл в чужда къща без покана.  

  • Генерално почистване 

Жилището просто трябва да бъде искрящо чисто. Погрижете си всичко да блести, а целият визуален шум трябва да бъде елиминиран. Колкото повече свободно пространство и въздух има в стаята, толкова по-изгодно ще изглежда в очите на потенциалните жители. 

  • Отстраняване на дефекти 

Преди да се заемете с визуалната част, внимателно проверете имота за неизправности. Отстранете всичко, което не работи или не изглежда достатъчно надеждно. Може да се наложи да направите някои малки козметични ремонти. 

  • Обърнете внимание на детайлите 

​​​​​​​След като всички проблеми са отстранени, най-накрая продължете с подготовката. След като вече имате предвид портрета на потенциалния купувач, стремете се да адаптирате средата конкретно към него. Ако вашият дом е идеален за млада двойка с дете, не забравяйте да отделите място в една от стаите за детски кът и да добавите малка работна площ. Колкото повече такива детайли има, толкова по-добре. 

  • Неутрална среда 

Не залитайте обаче към твърде сложни детайли или прекалено ярки цветове - интериорът трябва да се хареса на широк кръг от потенциални купувачи или наематели. Помнете - скучно-бежовият интериор се продава най-добре. Предпочитайте естествените нюанси, уютния текстил, живите растения и лаконичния, не твърде очевиден декор. Вашата цел е да направите апартамента възможно най-удобен. И не забравяйте за осветлението: то помага да се създаде правилната атмосфера. 

На финала, може да направите няколко снимки на резултата. От тях винаги има нужда. 

 

 

Свързано:

Декорация за стена Какво е Homestaging и защо е нужен?