Бетон, подсилен с въглеродни влакна

Последна редакция на 09/05/2024 от Люси Любомирова

Този ново-разработен тип бетон е подсилен с нишки от въглеродни влакна, така че за изграждането на конструкция със същата здравина е необходим много по-малък разход на материал. Създаването му е извършено от изследователи от Техническия университет в Дрезден. С тази иновативна технология вече е построена първата сграда "Куб", за изграждането й е отговорна германската архитектурна фирма Henn - и в нея стената и таванът вече не са отделни компоненти, а функционално се сливат помежду си.  

Въглеродният бетон може да се използва не само за укрепване или ремонт на конструкции. Той дава възможност за съвършено нов начин на строителство: материалът позволява вътрешните стени на сградите да бъдат направени от панели с дебелина само няколко сантиметра, което допринася за елегантната и ефирна естетика на целия проект. По този начин потенциалните приложения на новия материал се простират надалеч, независимо дали става въпрос за обновяване, ремонт или ново строителство.  

Сега изследователите проучват начини за създаване на въглеродни влакна от лигнин (а не от петрол), често срещано вещество на растителна основа, което е страничен продукт на хартиената индустрия. Прогнозира се, че въглеродните влакна на биологична основа все още няма да могат да заменят влакната на петролна основа, тъй като те все още нямат същите характеристики. 

Свързано:

7 строителни материала на бъдещето