Архитектурни проекти за 2024 година: Кои са най-впечатляващите обекти

Публикувано на 11/01/2024 от Ирена Петрова | Последна редакция на 30/01/2024 | Видяно 1 828 пъти

С приближаването на края на 2023 г. правим преглед на еволюцията в областта на архитектурата, но също така очакваме с нетърпение най-очакваните проекти, планирани да бъдат открити през 2024 г. Докато Париж се готви да бъде домакин на летните олимпийски игри през 2024 г., няколко проекта са планирали актуализации на инфраструктурата в подкрепа на глобалното събитие. Друг крайъгълен камък за Париж ще бъде повторното отваряне на катедралата Нотр Дам, тъй като реконструкцията на повредения от пожар паметник от 12-ти век е близо до завършване. Изборът на проекти обхваща различни мащаби и програми, от дейности по реставрация и разширяване. Очаква ни интересна година в архитектурен план. Ето кои са трите най-впечатляващи обекта, които ще бъдат завършени през 2024 г.


Египетския музей в Торино

Дейвид Джанотен и Андреас Караванас (от архитектурно студио OMA) бяха наградени в конкурса за обновяване на Museo Egizio в Торино, най-старият в света музей за древноегипетска култура, основан през 1824 г. Печелившият проект предвижда трансформация през 2024 г., препозициониране на музея като научна дестинация и съживено публично пространство. В сътрудничество с местни архитекти и исторически консултант, предложението се фокусира върху приобщаването, включващо покрит двор и свързани помежду си градски стаи, за да посрещнат всички посетители.


Олимпийско и параолимпийско селище Париж 2024

Олимпийските игри представляват едно от най-известните спортни събития в света, събитие, което има важни последици за пространственото планиране и инфраструктурата на града домакин. Следващото издание ще се проведе през лятото на 2024 г. в Париж, Франция. Архитектът Доминик Перо отговаря за генералния план и визията за олимпийското и параолимпийското селище в Париж през 2024 г. Като домакин на разнообразна програма на площ от 119 000 квадратни метра, селището е проектирано да стане постоянна общност в Париж след затварянето на игрите.


Концертна зала на Китайската филхармония в Пекин

Проектирана от MAD Architects под ръководството на Ma Yansong, Китайската филхармонична концертна зала в Пекин е близо до завършване. Определена да бъде постоянен дом на Китайския филхармоничен оркестър, сградата от 26 000 квадратни метра беше присъдена на MAD в конкурс през 2014 г. Той ще създаде нов център за класическа музика и културен обмен след планираното му завършване през 2024 г., въпреки първоначалните прогнози, които поставяха очакваното отваряне в началото на 2023 г.

Бъди в крак с тенденциите в дома и интериора. Информирайте се първи и напълно безплатно чрез:

Румен Насев VIP
Мазилки, София
Blagomir Nochev
Мебели и обзавеждане, София
11 извършени проекта
Асен Асенов VIP
Кърти, чисти, извозва, София
13 извършени проекта
DYSIGN
Архитектура и дизайн, София
7 извършени проекта
Илиян Иванов
Електроуслуги, София
11 извършени проекта
Васил Стоянов
Мебели и обзавеждане, Пловдив
14 извършени проекта