Отражение на бъдещето: най-впечатляващите огледални къщи

Публикувано на 29/03/2024 от Люси Любомирова | Последна редакция на 29/03/2024 | Видяно 1 174 пъти

Къща - мираж, невидима къща, огледална къща – новата ни селекция съдържа къщи с огледални фасади от цял свят, благодарение на които те на практика се сливат с околния пейзаж, без да нарушават идилията и хармонията в него.

Дом на бъдещето или модерен каприз - днес обръщаме поглед към света на огледалните къщи. 

Те са магични, футуристични, невидими, невъзможни..., но те са там и се сливат с околната среда до степен, в която предизвикват усещането за безкрайност. Отразявайки природата и небето, тези архитектурни шедьоври предлагат уникално преживяване, като изтриват граници и форми и създават илюзии за единство с природата.  

Вижте как най-впечатляващите огледални къщи по света се интегрират в природата и променят възприятията ни за дом и пространство. 

Ако имате нужда ремонт на вашето жилище, свържете се с някой от регистрираните специалисти в MistorPlus и пуснете своята заявка за ремонт! 


OOD House, Калифорния

Този необичаен дом се намира на територията на Paradise Ranch Inn, модерен екологичен обект, разположен на над 20 акра земя в Калифорния. Той представлява куб, облицован изцяло с огледални панели, който сякаш израства изпод планината и напълно се разтваря в околния пейзаж. Вътрешността му е обзаведена в лаконичен скандинавски стил и в него могат да се настанят двама души. 


Casa Invisible, Словения

Къщата Casa Invisible с площ 50 кв. м е проектирана от австрийското студио Delugan Meissl Associated Architects. Тя представлява сглобяема дървена конструкция с отворен план, в чийто център има камина. Огледалните стени и панорамните прозорци я правят напълно невидима, както показва и името ѝ: "Casa Invisible". 


Lucid Stead, Калифорния

А тази къща някога е била обикновена дървена конструкция, докато художникът Philip K. Smith III не вгражда в дървената ѝ рамка огледални елементи, под формата на дълги и тесни ивици. И всичко се променя!

Погледнато отвън, фасадата ѝ изглежда така, сякаш някой е поставил хоризонтални дъски, които се крепят като с магия, а покривът плува над тях. На пръв поглед, а и на втори също, къщата изглежда наистина нереална. Единственото, което я прави да изглежда триизмерна, е сянката, която хвърля.

Истинско произведение на изкуството насред пустинята.


Arcana - Торонто, Канада

Тази къща не е единствената в "огледалния" къмпинг в гората на Торонто, там има цяло "семейство" от тях и всички те се отдават под наем. Къщата с фасада от неръждаема стомана разполага с всичко необходимо за комфортна почивка сред природата: спалня, кухня, баня, тераса с барбекю зона. Огледалната облицовка, която поради формата си изкривява околния пейзаж, я превръща в истински мираж. 


Огледални къщи - Южен Тирол, Италия

Огледалните къщи се намират в Доломитите и са проектирани от архитекта Петер Пихлер, чийто почерк носят още много хижи и хотели в планините на Южен Тирол. 

Тези две къщи също са проектирани като къщи за отдаване под наем и са готови да посрещнат своите гости. Панорамните им прозорци са обърнати на изток, което позволява да се възхищаваме на изгрева всеки ден. А през нощта можете да наблюдаваме звездното небе от прозорците разположени над леглото. Помислено е за всичко! 


Невидимата къща - Калифорния

Известната къща с огледала в Калифорния, където са отседнали много филмови и сценични звезди, включително Алиша Кийс, Лизо и The Weeknd, се продава за 18 милиона долара. Дългата, едноетажна сграда е построена през 2020 г. от архитекта Томас Осински и филмовия продуцент Крис Ханли, първият й собственик.  

Огледалният екстериор е замислен като огромен екран, който отразява непрекъснато променящия се пейзаж и създава диалог между архитектурата и природата. Къщата се намира на уединено място сред пустинните пейзажи на Националния парк Joshua Tree в Калифорния. Огледалните фасади отразяват пустинята Мохаве от всички страни, а дългите панорамни прозорци, позволяват да се насладим на гледките отвътре. 


Mirrorcube - Харадс, Швеция

"Огледалният куб", стоящ на дълги "крака", е част от туристичестката атракция в Швеция TreeHotel. На пръв поглед оставаме с впечатлението, че сградата буквално се носи във въздуха, а впечатляващия пейзаж около нея красиво се отразява в безупречните й огледални повърхности. Именно в това се крие и нейната магия.

Компактното пространство на къщата е оборудвано със спалня, малък хол и баня. Плаващият огледален куб може да побере до двама души, а през нощта изглежда наистина приказно.


Mirage - Гштаад, Швейцария

За разлика от другите огледални къщи в колекцията, които най-често са направени във формата на куб, тази "Mirage House", проектирана от художника Дъг Айткен, има класически двускатен покрив и изглежда като обикновена селска къща.  

Но нека не се заблуждаваме от външният вид: тя не е предназначена за живеене, а е построена като обект на изкуството. "Името на тази къща отразява една специална концептуална идея", казва авторът. За него огледалната структура е начин да представи празнотата - къща без живот се превръща в мираж, призрачно сливащ се с пейзажа. 



Бъди в крак с тенденциите в дома и интериора. Информирайте се първи и напълно безплатно чрез:

stroimaxbg VIP
Покривни услуги, София
66 извършени проекта
Пламен
Електроуслуги, София
37 извършени проекта
Румен Насев VIP
Мазилки, София
ИНВЕСТ ХОУМ-ИНС ЕООД
Ремонт на баня, София
13 извършени проекта
Радко Радев
Изолация и Саниране, София
25 извършени проекта
Ivan
Боядисване и декорация, София
27 извършени проекта