8 причини пасивните къщи да са образец за енергийно ефективен дом

Публикувано на 05/10/2018 от Габриела Санчес | Последна редакция на 30/01/2023 | Видяно 7 672 пъти

Все по-осезаемо желанието да се живее екосъобразно се превръща от чисто моден привкус в стремеж към пълноценно взаимодействие с природните ресурси. Добрите ефекти от разумното потребление на енергия носят още по-силно удовлетворение, когато са съчетани с мисъл за околната среда. В това отношение пасивните къщи са впечатляващо архитектурно-строително постижение и в тази статия ще се запознаем с 8 причини защо те са образец за енергийно ефективен дом. А ако вие имате планове за настоящото или бъдещото си жилище, можете да ги обсъдите с професионалисти във вашия район.


Пасивна къща - какво е това?

Пасивните къщи дължат названието си на пасивните източници, от които черпят по-голямата част от необходимата им топлинна енергия. Това са топлината, отделяна от уредите и обитателите в дома, слънчевата енергия. За да заслужат името си, сградите трябва да отговарят на определени строителни стандарти, сред които:

  • Високо ниво на въздухоплътност;

  • Топлинното натоварване през годината не трябва да надвишава 10 W на кв.м.;

  • 120 киловат часа на кв.м. - максимален разход на отоплителна енергия, електричество и гореща вода годишно;

  • Дните с температура, надвишаваща 25 ℃, през летния сезон не трябва да са повече от 10 %

Високо ниво на въздухоплътност;

Топлинното натоварване през годината не трябва да надвишава 10 W на кв.м.;

120 киловат часа на кв.м. - максимален разход на отоплителна енергия, електричество и гореща вода годишно;

Всичко това може да бъде постигнато както чрез ново строителство, така и чрез саниране на вече съществуваща сграда. А ето и още причини пасивните къщи да предлагат енергийна ефективност и грижа за природата.

Вижте още: Къщи плаващи сред безкрайни води


Справят се отлично с аномалиите в климата

Пасивните къщи посрещат умело аномалиите в климата, като осигуряват нискобюджетно потребление на енергия за отопление и електричество, и едновременно с това предлагат подобрено съжителство с природата. Сериозна крачка напред в това отношение прави Брюксел, Белгия, където от 2015 г. има изискване всички сгради - нови и реновирани, публични и частни, жилижни и търговски, да отговарят на стандартите за пасивна къща.


Достъпна цена по отношение на строителство и обитаване

Първоначално може да има повишение на строителните разходи в порядъка на 5-10 %, което е свързано с оптимизиране на отоплителната и охлаждащата система. Впоследствие това завишаване се редуцира и дори може да се неутрализира напълно, както и да се постигне реална възвръщаемост на инвестицията, заради намалените битови сметки за топлинна и електрическа енергия. Пи-ниският енергиен разход прави пасивните къщи рентабилни за обитаване в дългосрочен план.

Вижте още: 12 впечатляващи домове, направени от корабни контейнери


Добра вътрешна температура, в студено и топло време, без захранване

Пасивните къщи поддържат добра вътрешна температура, както в много студено време, така и в силни горещини. При това, без да се използва електрозахранване. В най-мразовитите дни може да се поддържат близо 13 ℃ продължително време.


Глобален стандарт за енергийна ефективност

Изискванията за строителен стандарт за пасивните къщи са еднакви в цял свят. Затова каквито и да са местните изисквания за конструиране на сгради, както и независимо от местните климатични особености, подобен енергийно ефективен проект може да бъде факт навсякъде.


Комфортна и здравословна интериорна среда

Помещенията в пасивните къщи често са изключително комфортни и здравословни за обитаване, благодарение на непрекъснатата си изолация, висококачествени прозорци и отлична, автоматизирана вентилация. Въздухът в тях се подновява на всеки четири часа и е винаги свеж. Освен това, за разлика от обикновените сгради, при пасивните прозорците могат да се отварят по всяко време и интериорната среда да се запази в оптимално състояние. Това се дължи на подобрения въздухообмен.


Повишена устойчивост на електрическата мрежа

Пиковото потребление на електроенергия значително се намалява за сметка на използването на възобновяеми енергийни източници. По този начин електрическата мрежа се експлоатира значително по-малко и по-трудно се амортизира.


Почти нулево потребление на енергия

Обичайно изграждането на система за възобновяемост на енергията може да се окаже скъп и сложен процес заради по-специфичните изисквания, свързани с пространството. Същите са занижени при пасивните къщи, затова при тях този процес е далеч по-достъпен и лесно осъществим.

Вижте още: Хитри начини за намаляване на зимните сметки за отопление


Енергия за бъдещи поколения

Когато за възобновяването на енергия се използват определени уреди, последните изискват поддръжка, а това е свързано с разходи. Пасивните къщи разчитат на отлична изолация, непроницаемост и обновяване на въздуха, вентилация, ефективна отоплителна и охлаждаща система, на основата предимно на природни ресурси. Това съхранява енергията за продължителен период от време, без да е необходимо да се влагат сериозни средства.

А вие кои от предимствата на пасивната къща бихте пренесли в своето жилище? Всяка от идеите си можете да споделите с професионалистите, регистрирани в MaistorPlus. Заявете проект безплатно, разгледайте профилите и препоръките на изпълнителите, свързали се с вас, и наемете този, който ще ви даде повод да оставите отлична оценка след приключване на заданието.Бъди в крак с тенденциите в дома и интериора. Информирайте се първи и напълно безплатно чрез:

Румен Насев VIP
Мазилки, София
Георги Стойнев
Кърти, чисти, извозва, София
5 извършени проекта
Иво Методиев VIP
Цялостен ремонт, София
101 извършени проекта
ВиК Инженеринг
ВиК Услуги, София
9 извършени проекта
Младен Георгиев
Покривни услуги, София
24 извършени проекта
Gstroy
Цялостен ремонт, София
20 извършени проекта