Създайте уникален жив плет, който ще вдъхне настроение в градината

Публикувано на 29/06/2017 от Виктория Маринова | Последна редакция на 30/03/2023 | Видяно 12 963 пъти

Отглеждането на жив плет не само ще спомогне за по-естетичния вид на двора, но и ще направи преодоляването на оградата или зида около дома ви в пъти по-трудно. В този смисъл не е изненадващо, че все повече домакинства прибягват до този метод в опит да направят вилата или къщата си по-спокойно и сигурно място за обитаване. За да ви помогнем по-лесно да изберете подходящото растение за изграждането на жив плет, потърсихме мнението на опитните специалисти в най-големия форум за домашни ремонти "Направи сам". Запознайте се с техните изпитани трикове и полезни съвети, а качествената поддръжка на градината през есента поверете на най-добрите професионалисти в областта!


Добрият стар бръшлян - невероятно лесен за отглеждане, но прекалено труден за премахване

Класическа идея за обгръщане на оградата или зида около къщата е засаждането на бръшлян. Това вечнозелено растение се отличава с красиви и разнообразни по форма листенца, които се прикрепват здраво към оградата, а в някои случаи могат да обвият изцяло дори фасадата на къщата. Сред предимствата на това растение е неговата завидна устойчивост на студ и други неблагоприятни условия, като негов основен противник се оказва жаркото слънце. За да ускорите развитието на бръшляна, е добре да му осигурите достатъчно влага и да подкастряте клонките му поне 2 пъти годишно. Специалистите от форума обаче напомнят, че това растение е изключително трудно за премахване, затова то не е подходящо временно решение за вашата къща или вила.

Виж още: Малките подобрения, които ще превърнат градината ви в истинско райско кътче


Дивата лоза се превръща в пъстра декоративна преграда през есента

Непретенциозна и изключително красива, дивата лоза е доказано успешно решение за изграждане на жив плет в градината. Посадете я до оградата или зида и тя бързо ще ги обгърне изцяло, като през есента ще се превърне в пъстра декоративна преграда срещу любопитни съседски погледи. Трудното ѝ премахване е нейният основен недостатък, изтъкнат и от професионалистите във форума, които споделят изпитани методи за справяне с навика ѝ бързо да завладява дори фасадата на къщата. За разлика от бръшляна, дивата лоза не е вечнозелено растение, което пък от своя страна налага честото събиране на листа и полагането на повече грижи за вида на плета.


Класическа идея за вашата градина - жив плет от чемшир

Това вечнозелено растение е типично за много български градини, като печели симпатиите на собствениците им със своята издръжливост и свеж вид. Чемширът се нуждае от често поливане особено през лятото, но пък не изисква никаква поддръжка в студените зимни дни. Неговите малки листенца постепенно оформят красива зелена преграда в двора, която пък е особено податлива на оформяне. Подробна информация и изпитани съвети за засаждането на чемшира можете да откриете тук.


Идеално решение за тези от вас, които не разполагат с време за събиране на листа

Потребителят Johny от най-големия форум за домашни ремонти „Направи сам“ препоръчва засаждането на туя за изграждането на жив плет в двора. Като основно предимство на това растение, той изтъква липсата на падащи листа, но напомня, че то трябва да се засажда на поне 50-60 см. разстояние. Според специалистите преките слънчеви лъчи и редовното поливане ускоряват развитието на този тип растения, които дори мразовитият вятър не е в състояние да повали. Така малките храстчета постепенно ще оформят гъст жив плет, който ще очарова гостите ви още от прага на дома.

Виж още: 4 съвета за почистване на градината в края на лятото


Предизвикайте творческата си страна с жив плет от лигуструм

Ако търсите решение, с което максимално бързо да оформите красив жив плет, то лигуструмът е точният избор за вас. Това вечнозелено растение е изключително устойчиво на неблагодатни условия, но е важно да запомните, че се нуждае от слънчева светлина и често подрязване. Отличава се със зелени листа, които понякога придобиват бял или жълт оттенък. Опитните майстори от форума напомнят, че това растение е изключително подходящо за оформянето на жив плет, тъй като позволява създаването на наистина впечатляващи фигури.


Орлови нокти - изпитана рецепта за вашата приказна градина

Този ефектен храст много бързо ще се превърне в красив жив плет, който излъчва приятен аромат и превръща двора в истинска приказна градина! Макар да изисква средно влажна почва и често подрязване, лоницерата създава прекрасни цветове, които, според специалистите във форума, напълно оправдават усилията за поддържането й. Важно е да знаете, че правилното отглеждане на този тип растения изисква те да бъдат засадени на поне 1-2 метра разстояние едно от друго, както и да им се осигури опора, по която да пълзят до оформянето на здрав плет.

Виж още: 8 невероятни трика ще запазят цветята у дома свежи за по-дълго


Внесете цвят в двора с помощта на жив плет от пираканта

В случай че търсите начин да направите двора си по-добре защитен, насадете около оградата пираканта. Това ефектно растение притежава остри бодли, които от една страна затрудняват подрязването му, но от друга затрудняват влизането в двора през оградата. Изключително устойчиви на лоши атмосферни влияния, храстите от този тип създават гъст плет, изпъстрен с малки червени плодове. И това, ако не е перфектното растение за вашата есенна градина!

Още изпитани съвети за поддържането на двора и градината потърсете от доказани специалисти, като заявите проект в MaistorPlus напълно безплатно!

Бъди в крак с тенденциите в дома и интериора. Информирайте се първи и напълно безплатно чрез:

Иво Методиев VIP
Цялостен ремонт, София
106 извършени проекта
Иво Методиев VIP
Цялостен ремонт, София
106 извършени проекта
Антон Грънчаров VIP
Цялостен ремонт, София
31 извършени проекта
Антон Грънчаров VIP
Цялостен ремонт, София
31 извършени проекта
"Ванива Строй" ЕООД VIP
Цялостен ремонт, София
49 извършени проекта
Луксозни ремонти VIP
Боядисване и декорация, София
8 извършени проекта