Съвети за устойчиво градинарство и еко-барбекю с нулеви отпадъци

Публикувано на 03/10/2023 от Ирена Петрова | Последна редакция на 03/10/2023 | Видяно 2 955 пъти

Всички обичаме да седим в градината вечер, докато вкусни стекове се пекат на барбекюто до нас, омайвайки ни с аромата си. Но мислили ли сте за въглеродния отпечатък, който оставяте в една такава приятна вечер? Според изследване на британски учени, представено на изложбата "Take a Bite Out of Climate Change", типичното лятно барбекю за четирима души е причина за повече парникови газове, отколкото 80-километровото пътуване с автомобил. И все пак простите промени могат да бъдат много полезни - от месо с етичен произход до въглища. Днес ви споделяме как да организирате устойчиво барбекю.


Купувайте месо и риба от местни, устойчиви производители

Ако ще приготвяте месо и риба на барбекю, помислете откъде ще ги вземете. Местната храна винаги е по-полезна за околната среда. Трябва да избираме месо от животни, отглеждани на пасища и хранени с трева, вместо интензивно отглеждани за масово произвеждано месо. Избягвайте предварително опаковани и готови храни. Въпреки че разделът с предварително мариновано барбекю винаги е привлекателен, тези продукти често се предлагат в твърди пластмасови опаковки, които не могат да бъдат рециклирани. Вместо това, защо не си направите бургери сами? Направете месото по-дълготрайно, като смесите кайма със зеленчуци и зърнени храни.


Инвестирайте в добро барбекю и добро гориво

Изборът на барбекю също е важен. Избягвайте барбекютата за еднократна употреба, които са изработени от евтини материали и почти не могат да се рециклират. Ако имате нужда от разновидност за еднократна употреба, изберете естествено такова, което е биоразградимо.

Още по-добре е да инвестирате в нещо висококачествено, което ще издържи дълго време. Макар че гриловете на дървени въглища ще ви дадат характерния вкус на барбекюто, те отделят около три пъти повече парникови газове от газовите грилове. Най-добрият избор е електрическа скара за открито, която в идеалния случай се захранва с възобновяема енергия.

Ако използвате дървени въглища, изберете устойчив сорт. Голяма част от въглищата, които купувате по улиците, са произведени от неустойчива дървесина и са с добавени химикали. Що се отнася до запалките, избирайте дървени, електрически или натурални, а не бензинови. Уверете се, че държите капака на грила, докато ястията се пекат - така не само всичко ще се сготви по-бързо и равномерно, но и ще изразходвате по-малко гориво. Ако имате газово барбекю, намалете температурата, когато не го използвате.


Избягвайте пластмасите за еднократна употреба

Естествено, пластмасите за еднократна употреба трябва да се избягват. Ако се притеснявате, че кухненската ви посуда ще се счупи, инвестирайте в бамбукови чаши и прибори - бамбукът е най-бързо растящото растение в света. Забранете пластмасовите сламки и заложете на салфетки за многократна употреба.

Също така, опитайте се да не оставяне много отпадъци. За домакините е важно да осигурят достатъчно храна, но не прекалявайте с нея. Приемайте предварително поръчки от гостите, за да имате представа за това, което ще бъде най-популярно - и ако все пак се окажете в излишък, позволете на хората да си го вземат вкъщи в съдове за многократна употреба.

Ако имате нужда от помощ в озеленяването, не се притеснявайте да се свържете с някой от нашите професионалисти.

Бъди в крак с тенденциите в дома и интериора. Информирайте се първи и напълно безплатно чрез:

TODOR TODOROV VIP
Цялостен ремонт, София
38 извършени проекта
"ТОДИС" ЕООД - СТОЯН НАНОВ
Покривни услуги, София
70 извършени проекта
Гошко Покриви VIP
Покривни услуги, София
20 извършени проекта
Райко
Ремонт на баня, София
8 извършени проекта
Sasho
Цялостен ремонт, София
39 извършени проекта
СОЛТИ 06
Ремонт на баня, София
77 извършени проекта