Невен - как да го отгледаме сами?

Публикувано на 30/11/2023 от Люси Любомирова | Последна редакция на 30/11/2023 | Видяно 3 409 пъти

 


Невенът (Calendula) е много често срещано растение известно още от древни времена не само със своята красота, но и със своите лечебни свойствата. Той е истинско богатство, природен дар, когато става дума за приложението му в народната медицина, козметиката, че и дори в кулинарията. 

Невенът е многогодишно растение. Харесваме го заради неговите весели цветчета , които сякаш греят и радват сетивата ни. Освен в градината, невенът може да се отглежда и в саксии. 

А самото отглеждането не е трудно, но все пак изисква известни познания, за да се запази по-дълго време и да не страда от климатичните условия, болести или вредители.  

Как, къде и кога да засадим невена и какви грижи да полагаме за него, както и за всичко, което трябва да знаем, ще стане дума в тази статия. 


Невен - характеристики

Твърди се, че невенът произхода от югозападната част на Северна Америка, макар да няма конкретни свидетелства за неговата родина. Растението принадлежи към семейство Asteraceae (Composite), заедно с около още двадесет подобни вида. Някои от тях, още от древна Гърция са използвани в областта на природната медицина и козметиката.

Има различни сортове невен и всички те са лечебни. Основно разликите са в цветчетата. Повечето сортове носят характерния за невена жълто-оранжев цвят, но има и такива, които са с по-екзотични цветове. Цветчетата му наподобяват маргаритки и цъфтят в продължение на месеци през лятото и есента, и дори и до по-късно.  

Невенът не е много високо растение. Има сортове, които остават по-ниски и именно те са подходящи за отглеждане в саксия, а има и такива, които израстват до 50-60 см и тях засаждаме в градините. За цъфти красиво се нуждае от слънчев ъгъл, независимо дали е посаден в градината или в кокетна саксия на перваза на прозореца. 


Как да засадим невен

Невенът може да се засади от семена или от разсад. Семенцата могат да се засеят в саксии в началото на пролетта, за да се наслаждаваме на цъфтеж през лятото. А на открито може да го засадим в края на пролетта. 

Невена не се нуждаят от особени грижи и обикновено се оказват доста устойчиви. Първите цветове може да очакваме до 50тина дни след засаждането на семената. Не е чак толкова много, особено като се има предвид, че ще цъфти през цялото лято и и чак до падането на първите слани.  


Изложение и климат

Къде да посадите невена?

Що се отнася до разположението на растението в градината, тези растения обичат слънце. Всъщност, ако са засадени в сенчести райони, те ще цъфтят, но не така изобилно. Не се притеснявайте, невена не се страхува от летните горещини, освен ако не са придружени от продължителна суша, но знайте обаче, че не понасят студа и страдат, когато температурите паднат под 2 °C. 

Невена предпочита сравнително сух въздух, въпреки че понася и влажността доста добре. 


Подходяща почва и поливане

Невенът няма големи изисквания, когато става въпрос за почва. Всяка добра градинска почва ще свърши работа, стига да не е твърде кисела. За предпочитане е такава с неутрално рН. Важно е да се знае, че прекомерно влажната почва може да го повреди. Саксийният невен трябва да бъде засаден в саксия с диаметър най-малко 14-16 см, ако растението има стъбло около 40, в универсална почва за саксии.  

Колко често трябва да се полива невена?

Ако е новозасаден, той трябва редовно да получава вода. Съхраняването му в суха почва повече от два дни може да го повреди. Поливането трябва да бъде изобилно и редовно за невен, засаден в саксии, особено през летния период. 

Честотата на поливане може да се намали през зимата. В случай че почвата остане влажна през този сезон, растението може да се полива само няколко пъти.  


Как се грижим за растението

Както вече стана дума, невена не изисква особени грижи. Ако се спазят оптималните условия за засаждане има само няколко неща, които да се добавят в грижите за него. Невена може да бъде подхранван с подходящи хранителни вещества, но не е задължително. Ако все пак решите да го направите, не прекалявайте с азота. Периодично премахвайте увехналите цветчета и листа. По този начин се насърчава производството на повече нови цветове. 

Сред проблемите, които могат да засегнат невена, са охлювите, които могат да ядат листата на по-младите растения. Листните въшки също могат да нападнат цветето. В тази ситуация може да се справите със специалните продукти за това. 

И накрая, сред гъбичните заболявания, които могат да засегнат невен се откроява брашнеста мана. Тя може да бъде разпознат по белия остатък, който се появява по листата и, макар и нежелан, не е фатален за растението. Това може да бъде предотвратено чрез насърчаване на добра циркулация на въздуха и избягване на поливането му отгоре. 



Бъди в крак с тенденциите в дома и интериора. Информирайте се първи и напълно безплатно чрез:

TODOR TODOROV VIP
Цялостен ремонт, София
38 извършени проекта
Любомир Коцев
Външна изолация, София
6 извършени проекта
"Ванива Строй" ЕООД VIP
Цялостен ремонт, София
49 извършени проекта
Трайчо Трайков
Покривни услуги, София
29 извършени проекта
Иво Карагеоргиев
Електроуслуги, София
9 извършени проекта
ХЕКАТОН ХОУМС ЕООД
Строителство на сгради, София
10 извършени проекта