Управление на отпадъците в градината: ефективни решения за отделяне и рециклиране

Публикувано на 01/11/2023 от Ирена Петрова | Последна редакция на 01/11/2023 | Видяно 1 688 пъти

Управлението на отпадъците е важно не само в градската среда. Може би изглежда по-организирано поради наличието на специални контейнери за разделно събиране на боклука, но лесно можете да организирате и отпадъците в градината, както го правите с отпадъците, които остават у дома. Всъщност, в градината истинските отпадъци са много по-малко или никакви, тъй като всичко може да бъде рециклирано или използвано отново. Ако все още нямате компост, време е да се сдобиете с такъв. По-долу ще намерите няколко изпитани и реални идеи за повторна употреба и рециклиране в градината.


Преработени контейнери за разсад

Купуването на куп пластмасови контейнери, за да започнете разсада си, често се е огромна загуба на ресурс. Вместо да вземете нещо ново, използвайте повторно старото. Ще намерите няколко опции за рециклирани контейнери за разсад във вашата кухня и баня.

Неща, които можете да използвате като контейнери за разсад:

- Хартиени чаши: просто пробийте малък отвор за дренаж.

- Яйца и кутии за яйца: засадете разсада в празни черупки от яйца и ги дръжте организирани в кутията.

- Пластмасова кутия за бисквити или кексчета.

- Ролки от тоалетна хартия: изрежете и прегънете единия край, за да оформите дъно, и ще получите страхотна саксия за разсад. Тъй като рулото е биоразградимо, можете да го поставите цялото в земята, вместо да безпокоите поникналото растение.


Повторно използвани предмети, превърнати в саксии

Кой казва, че саксия от теракота от градинския магазин е единственото нещо, в което можете да поставите растенията си? Има много креативни начини да рециклирате това, което вече имате в дома си.

Идеи:

- Не изхвърляйте мивките и ваните си след ремонта! Можете да ги напълните с пръст и да посадите растения в тях.

- Старите гевгири също работят добре, особено за растения, които се нуждаят от много дренаж.

- Гумите, използвани като саксии, създават приятен селски щрих за вашия двор.

- Ботушите също могат да се превърнат в интересни саксии.

Ако намереният от вас обект няма дренажни отвори, пробийте няколко на дъното или използвайте растения, които нямат нищо против да стоят във влажна почва.


Компостирайте

Започнете с плодове и зеленчуци - кората на сладък картоф, горната част на вашата ягода. Също пакетчета чай, утайка от кафе, черупки от яйца, стари цветя — дори човешка коса! Месото и млечните продукти обаче създават проблеми, защото привличат гризачи и други животни. Други неща, които могат да привлекат вредители? Готвена храна, особено мазна, кости.

Също така е важно да се отбележи, че върху някои продукти пише „компостируеми“ — като „компостируеми торбички“ и „компостируеми кърпички“. Те могат да се компостират в промишлени съоръжения, но всъщност не работят за домашно компостиране.

Колко време трябва да чакате за разлагане? Ако е горещо, можете да отнеме само два месеца. Ако е студено, можете да отнеме шест месеца до година. Обикновено колкото повече компост имате, толкова по-бързо ще си отиде.

Бъди в крак с тенденциите в дома и интериора. Информирайте се първи и напълно безплатно чрез:

"Ванива Строй" ЕООД VIP
Цялостен ремонт, София
49 извършени проекта
Бригада Комплекс
Покривни услуги, София
27 извършени проекта
Румен Насев VIP
Мазилки, София
НМТ СТРОЙ
ВиК Услуги, София
6 извършени проекта
Райчо Петров
Боядисване и декорация, София
7 извършени проекта
Пламен
Плочки и теракот, Пловдив
18 извършени проекта