Ремонт на малка баня – свежи идеи за качествен резултат

Публикувано на 07/02/2020 от Мира Петърчева | Последна редакция на 07/02/2020 | Видяно 5 567 пъти

Повечето хора свързват ремонта на малка баня в жилището само с подмяна на остарелите или счупени водопроводни тръби и смяна на плочките, мивката, тоалетната чиния или шкафчета за баня.

Днес, когато всеки се стреми да направи дома си не само удобен и функционален, но и особено красив, използвайки различни интериорни решения, се оказва, че ремонтът е доста труден процес. В старите панелни сгради почти винаги баните са малки, много често са разделени на баня и тоалетна.

За компетентно организиране на ремонта на малка баня ще дадем няколко свежи идеи, за да се постигне най-голямо удобство и комфорт. В случай че имате нужда и от професионално съдействие, винаги може да се консултирате с доказаните специалисти, регистрирани при нас.


Ремонтът трябва да се прави стъпка по стъпка

Изготвянето на проект за организация на помещението е основна фаза, която определя цялата по-нататъшна работа, която ще изисква ремонта.

  • Важно е да се знае още в началото сумата, която може да се задели за ремонт. Разходите винаги са високи.
  • В допълнение към сумата за закупуване на материали и евентуално за заплащане на проекта, трябва да се вземат предвид и разходите за труда на квалифицирани специалисти, които ще извършват всички ремонтни дейности.
  • Имайте предвид, че за разрушаването на стена в това помещение или изграждането на нова подпорна стена, ще се изисква разрешение от съответните власти.

Вижте още: 4 стъпки за постигане на перфектната баня


Плюсовете на комбинираната баня

Някои панелни апартаменти имат комбинирана баня, а това дава голямо предимство в организирането на пространството. Ако 2-те помещения са отделни, този проблем може да бъде отстранен чрез демонтиране на преградната стена. Така в малката баня ще се разшири площта.

  • Освен демонтажа на стената, е необходимо да се положат необходимите тръби за ВиК и елементи от електрическата инсталация. Също така се прави обработката на повърхностите на пода, тавана и стените.
  • Ремонтът на комбинираната малка баня в панелно жилище, преди всичко, включва оборудването й по такъв начин, че да направи пространството възможно най-просторно и функционално.
  • Комбинираната малка баня ще ви даде повече пространство. А и почистването на една стая е далеч по-лесно, отколкото на две отделни.


Обърнете внимание на качеството на материалите

Банята е помещение, което е влажно почти винаги и при ремонт трябва да се използват материали, които са влагоустойчиви и не дават възможност за развитие на плесен и мухъл. Това е важно, както за здравето, така и за качеството на помещението след ремонта.

  • По-тази причина е добре да се купуват качествени материали, които ще издържат по-дълго време. Затова ремонтът дори и на малка баня в панелен апартамент изисква солидна инвестиция.
  • Но запомнете - има отлични промоции на качествени материали в големите хипермаркети. Ако се следят цените и промоционални периоди, ремонтът може да не излезе прекалено скъп.


Мивка, тоалетна чиния, вана, душ кабина, мебели или… правилният избор е важен

Всеки един предмет в банята е от огромно значение за нейния дизайн. Така че много внимателно избирайте и подберете всичко в помещението - дори и декоративните елементи.

  • След като ремонтните дейности започнат, е необходимо незабавно да се определи модела тоалетна чиния. Изборът на окачена тоалетна чиния също ще помогне за  разширяванева пространството.
  • Мивката може да е малка или със средни размери, ако пространството е ограничено.

И тук идва един важен въпрос – има ли място за вана, ако помещението е много малко?

  • При много малко място – няма смисъл да се монтира вана. Но ако пространството позволява, отговорът е – „Да“. Има различни видове вани, но за малката баня най-подходящи са седящите вани.
  • Един добър съвет – поставете душ кабина. В днешно време често при ремонта на малка баня се монтира душ кабина. По-добре е вратите й да са от стъкло и плъзгащи се. Така банята ще изглежда много по-голяма.
  • Мебелите за малката баня трябва да бъдат сведени до минимум: рафтове за различни аксесоари, шкафче под мивката и подходящи закачалки.

Вижте още: Революционни решения за малки бани, в които ще се влюбите


Не забравяйте тези важни неща..

  • Ефект на просторното помещение може да се получи, като се използват светли цветове на стените и тавана.
  • Чудесна идея е окаченият таван с огледална повърхност.
  • Подът задължително е с плочки, които трябва да са здрави, по-добре е да са с груба повърхност за по-голяма безопасност в банята.
  • По отношение на цвета на пода  - подовото покритие може да е или в тъмна, или в светла цветова гама, но това зависи от цялостното интериорно решение.
  • Огледалните повърхности по стените също допринасят за визуалното разширяване на пространството на помещението.
  • Идеите при ремонт на малка баня могат да бъдат различни, но основните принципи са: светли цветове, многостепенно осветление, наличие на огледала и минимум мебели.  

Малката баня е истинско предизвикателство! Истината е обаче, че няма невъзможно неща. Ако имате виждане как да се случат нещата, то реализирайте ги! В случай че имате нужда от професионална помощ, по всяко време може да се свържете с майсторите, регистрирани при нас. Още сега направете напълно безплатна заявка за проект. Сравнете офертите, които ще получите, вижте и мнения на предишни клиенти и вземете правилно решение! 



Бъди в крак с тенденциите в дома и интериора. Информирайте се първи и напълно безплатно чрез:

Луксозни ремонти VIP
Боядисване и декорация, София
8 извършени проекта
Пламен Манолов
Цялостен ремонт, София
30 извършени проекта
Антон Грънчаров VIP
Цялостен ремонт, София
31 извършени проекта
Орви студио
Мебели и обзавеждане, София
22 извършени проекта
Famegs_svg
Цялостен ремонт, София
7 извършени проекта
Качествен ремонт
Ремонт на баня, София
22 извършени проекта