Библиотека в жилището – практични идеи за нейното организиране

Публикувано на 23/03/2020 от Мира Петърчева | Последна редакция на 23/03/2020 | Видяно 3 920 пъти

Големият немски писател Херман Хесе, собственик на уникална библиотека, винаги е споделял мнение, че книгите трябва не само да бъдат четени, но и е нужно да бъдат притежавани, защото това създава много специални ползи и радост в живота на всеки човек. Дори във времето на информационните технологии, когато електронните книги се използват всеки ден, то традиционният им формат на хартия продължава да буди интерес.

Все още милиони хора по света с искрен ентусиазъм купуват и съхраняват в своя дом различни по тематика книги. Те ги подреждат в шкафове, на рафтове, стелажи и така се обособява своеобразна домашна библиотека. Съвременните публични библиотеки, разбира се, са лишени от очарованието и комфорта, които винаги са били присъщи на домашните библиотеки, които имаме. Потърсете помощта на специалистите, регистрирани в MaistorPlus, ако искате да имате зона за четене и съхраняване на книги в своя дом.


Място за библиотека в малко жилище

Ако площта на апартамента не ви позволява да отделите отделно помещение за изграждане на домашна библиотека, то не се отчайвайте – има решение на този проблем.

  • В случая е важно, когато избирате места за съхранение на книгите като стелажи, шкафчета и рафтове, да се ръководите от критерия за лекота на използването им и тяхната максимална функционалност.
  • Сравнително високо монтираните рафтове, са идеални за поставяне на книги, превръщайки се в един вид мини библиотека. В този случай тя заема минимална площ и се оказва сполучлив декоративен елемент в дневната или спалнята.
  • Съвременните рафтове или шкафове могат да бъдат и вертикални. Те са разнообразни като материал и цветова гама и заедно с пъстрите корици на книгите имат специфична декоративна роля в интериора.

Вижте още: 10 разкошни библиотеки от цял свят, които ще стоплят читателското ви сърце


Библиотека на остъклен балкона или тераса

Ако имате остъклен балкон или тераса, то дизайнерите предлагат там да си направите малка библиотека. Това е практично решение и дава разнообразни опции за реализиране.

  • Поставете рафтовете за книги, шкаф или палети до стената и оборудвайте място за четене - поставете удобен стол и дори малка масичка или бюро.
  • Добрата дневна светлина, големият прозорец, уединението и тишината са отлични спътници при четене.
  • И за да се потопите в магията на писаното слово, на терасата вечер, добавете подходящо осветление. Красиви са вградените лампи, както и преносимите, като е възможно да поставите подова или настолна лампа. За специално настроение и комфорт добавете LED гирлянд. Наличието на растения в саксии добавя свежест и оригиналност в импровизираната библиотека.


Коридор – нестандартен вариант за съхранение на книги

Коридорът е друго място в апартамента, което е трудно да се направи функционално, но не е за подценяване по отношение на създаване на библиотека.

  • Някои от апартаментите имат ниши в коридорите, в които ще има място за позициониране на практично място за съхранение на книгите. 
  • Вградете рафтове в нишата, сложете постер в ярък цвят и ще получите стилно решение за тази зона.
  • Дори тесният дълъг коридор може да бъде пригоден в зона за поставяне на книги - използвайте високи рафтове до тавана, за да увеличите максимално използването на пространството.

Вижте още: Как да използваме и поддържаме килера вкъщи?


Стената в дневната – място за библиотека

В някои жилища пространството над дивана остава неизползвано. То е идеално място за шкафче или рафтове, в които се поставят книги.

  • Конструкциите изобщо не е задължително да са дървени. Те могат да бъдат разположени по доста нестандартен начин. Така се оформя цялостен декоративен панел.
  • Напомняме, че е възможно да се използват напълно или частично прозрачни материали, които визуално улеснява системата за съхранение на книгите в дома. В същото време по този начин се получава и отлична изолация на шума в това помещение.


Атрактивна мини библиотека под и на перваза на прозорците

Нишата в стената под прозорците създава красиво място за мини библиотека, просто трябва да добавите няколко рафта или шкафчета. Можете да комбинирате по нестандартен начин и двата варианта.  

  • Добра идея е да се опитате да проектирате ъгъл за четене в тази зона с елегантен удобен стол. 
  • Оказва се, че книгите могат да се подредят и на широкия перваз на прозорците и веднага да си организирате място за четене на пода с много удобен пуф или възглавници. 

Правилното кътче за организиране на книги не е никак трудно да се обособи в интериора. Имате десетки възможности за позициониране на библиотека в дома ви, без тя да наруши цялостния ви интериор. Ако все пак много искате, но не можете сами да решите къде да обособите място за книгите, то винаги може да се консултирате с доказаните професионалисти, регистрирани при нас. Направете напълно безплатна заявка за проект още сега. В отговор ще получите няколко оферти, които да сравните и да изберете най-подходящата за вас.

Бъди в крак с тенденциите в дома и интериора. Информирайте се първи и напълно безплатно чрез:

TODOR TODOROV VIP
Цялостен ремонт, София
38 извършени проекта
Начо Цветков
Боядисване и декорация, София
5 извършени проекта
Гошко Покриви VIP
Покривни услуги, София
20 извършени проекта
Бисер Иванов
Цялостен ремонт, София
35 извършени проекта
ИРИС БИЛД ИНЖЕНЕРИНГ ЕООД
Покривни услуги, София
33 извършени проекта
Вътрешни и външни ремонти
Цялостен ремонт, Варна
13 извършени проекта