Как да използваме и поддържаме килера вкъщи?

Публикувано на 28/11/2019 от Радина | Последна редакция на 28/11/2019 | Видяно 2 159 пъти

Вероятно всеки дом има нужда от място, където да се складират непотребни или рядко използвани вещи. Понякога обаче се затрудняваме в организирането на пространство за тях, поради една или друга причина. Много хора смятат, че килерът е безполезно място или просто скривалище за любовници и решават да го премахнат, за да освободят още малко пространство в дома си.

Истината е обаче, че килерът или подобен тип помещение е от изключителна важност за всяко едно домакинство – предполагаме, че не желаете разхвърляни вещи или такива, чиито места са постоянно неопределени? Ако смятате себе си за добър домакин и обичате вещите ви да са винаги под ръка, тогава килерът или поне допълнителен органайзер за съхранение няма да ви навреди. Ако пък планирате по-голям ремонт на жилището си и се нуждаете от мнението на професионалисти, можете да се допитате до специалистите, регистрирани в MaistorPlus.


Нямате килер? Имате други възможности

Липсата на килер не трябва да ви плаши. Винаги имате и чудесни алтернативи. Ето някои от тях:

  • Бюфетът е добър избор, когато липсата на килер е налице. В него можете да използвате не само рафтовете, но и вратичките – например, закачайки пликове или кесийки върху тях, които също служат за съхранение. Закрепете няколко куки и складирайте ненужните вещи.
  • Отворените рафтове са особено актуални в малките кухни. Така домакинята може лесно да вземе всичко, от което се нуждае, само като протегне ръка. Много е удобно. Основното е да монтирате добре рафтовете и да ги поставите на такова ниво, че да не пречат по никакъв начин.
  • Кухненските острови продължават да бъдат все така модерни и функционални. В тях може да има много рафтове и отделения, не само отворени, но също и затворени. Освен да складирате вещи в тях, отгоре можете да поставите всичко, което използвате най-често.

Вижте още: 10 идеи за кухненски остров


Направи си сам пространство за съхранение

Ако не разполагате с килер или помещение за съхранение, защо не помислите за възможността да си направите подобно пространство сами?

  • За начало помислете какво ще съхранявате там. В зависимост от това и, разбира се, от площта на стаята, изчислете ширината и определете местоположението, което ще използвате.
  • Можете да използвате дървени стелажи, които да разположите хоризонтално или Г-образно.
  • Алтернатива на вратата, ако не е възможно да поставите такава, могат да бъдат обикновени завеси. Плъзгащите се врати или акордеонните също са подходящи.


Материали и облицовки за вашия килер

Освен да предвидите къде ще бъде позициониран килерът и какви ще са размерите му, е важно да изберете и подходящите материали и облицовки за направата му.

  • Ако говорим за съхранение на кухненски съдове, тогава си струва за изграждането на помещението да изберете естествени материали. Те ще помогнат за понижаване на температурата, което е доста важно.
  • Най-добрата настилка за килер са плочките. Те помагат на мястото да остане прохладно. Ламинат или паркет не трябва да се използват, тъй като те могат да се повлияят от влажността или температурата.
  • За стените е добре да използвате циментово-пясъчен разтвор, след като предварително сте ги обработили с антибактериален грунд. Тази техника ще помогне да се избегне появата на мухъл в бъдеще. Можете да боядисате стените или да поставите тапети.


Помислете за осветлението и вентилацията

Използването на килера трябва да бъде възможно най-удобно за вас. Затова не забравяйте за осветлението. Имайте го предвид още в първоначалния етап на ремонта.

  • Използвайте вградена или LED светлина и поставете няколко лампи на тавана.
  • Предварително трябва да се погрижите и за вентилацията. Тя е необходима за нормалното съхранение на хранителни продукти. Ако имате възможност, инсталирайте охладителна система и филтър в килера. Ако нямате възможността за това, то се уверете че пространството може да "диша".
  • Избягвайте изграждането на килер на места с висока влажност или прекалено висока температура - всичко това няма да се отрази добре на съхраняваните продукти.

Вижте още: 8 съвета от професионалисти - как да организирате килера


Как да съхраняваме продуктите?

Важно е да обърнете внимание на това как съхранявате продуктите в килера. За различните храни важат и различни правила:

  • За насипни (зърнени храни, подправки, макаронени изделия, чай, кафе) са добро решение стъклените или пластмасовите буркани.
  • За течности също можете да използвате стъклени буркани или бутилки. Подредете ги така, че да няма опасност да ги преобърнете.
  • Зеленчуците обичат да „дишат“, така че не ги поставяйте в пластмасови кутии или найлонови торбички.
  • Поставете лука и чесъна в мрежова или платнена торбичка, а картофите, цвеклото и морковите в дървени, метални кутии с дупки или пък плетени кошници.

Още един малък детайл: надпишете бурканите, кошниците и кутиите. Направете атрактивни стикери и украсете с тях всичко в килера. Така винаги ще ви е лесно да намерите това, от което се нуждаете. Освен всичко останало, ще изглежда стилно и красиво.

Ако съветите ни са ви допаднали, то - възползвайте се от тях. При нужда от съдействие от професионалисти в сферата на интериорния дизайн, доверете се на експертите, регистрирани в MaistorPlus. Пуснете своята безплатна заявка, сравнете офертите, вижте мнения на предишни клиенти коментари и изберете най-подходящото.

Бъди в крак с тенденциите в дома и интериора. Информирайте се първи и напълно безплатно чрез:

Румен Насев VIP
Мазилки, София
Велислав
Цялостен ремонт, София
21 извършени проекта
Асен Асенов VIP
Кърти, чисти, извозва, София
13 извършени проекта
Качествен ремонт
Ремонт на баня, София
22 извършени проекта
todorov
Ремонт на баня, София
13 извършени проекта
DYSIGN
Архитектура и дизайн, София
7 извършени проекта