8 съвета от професионалисти - как да организирате килера

Публикувано на 03/12/2015 от Климентина Величкова | Последна редакция на 26/07/2016 | Видяно 9 987 пъти

Често килерите са непроходими джунгли от ненужни и излишни предмети, където нищо не се намира точно, когато ни трябва. А колко би било хубаво това помещение да е спретнато и подредено "по конец" и всяка вещ да се оказва в ръцете ни само като си помислим за нея. Ще се спрем на девет основни съвета от професионалисти как най-добре да организираме килера си. А ако ви престоят по-сериозни ремонтни дейности, потърсете специалист във вашия район.


Най-напред - най-важните неща

Както за много други дейности, планирането е много важно за организирането на килера ви и е първата стъпка. Започнете подреждането с най-важните неща, които използвате най-често, осигурете лесен достъп до тях, разделете ги по теми, по предназначеност, по честота на ползване, по цена, по сантиментална стойност, по дни на употреба - намерете своя собствен стил и баланс.

Вижте още: Как да спечелим място в кухнята


Започнете с един килер

Започнете организирането на пространството си за съхранение с един килер или обособена част от по-голям такъв. Ще наберете опит, ще видите силните си и слабите си страни в тази дейност, ще ви се оформят нови идеи, ще разберете как да си разпределите времето, така че да се постига желаният резултат без ненужно да се преуморявате. Добре свършената част от работата ще ви мотивира да продължите. Раздробете работата си на парчета, на участъци, на теми - палта, блузи, рокли, ризи, панталони, обувки.


Направете необходимите измервания и използвайте всяко свободно място

За да организирате добре килера си, първо направете необходимите измервания. Премерете местата за съхранение, а също и вещите, които ще поставите в тях. Различните предмети разположете на места, където се събират, закрепени са устойчиво, не се повреждат и не пречат да се придвижвате свободно из помещението.

Рационалното използване на наличното пространство и места за съхранение е ключ към успеха на оптималната организация на килера. Дори не можете да си представите колко много неща може да побере килерът с добре преценено разположение, грижливо подреждане и повече изобретателност. Все пак внимавайте да не натъпчете всичко така, че после да не можете да помръднете и извадите нищо или като измъкнете и дребен предмет, отгоре ви да се стовари цялата камара вещи.

Вижте още: Цветна етажерка за детска стая


Планирайте цялостна организация за голям период от време

Добрата организация на килера изисква време. Не е нужно да направите всичко наведнъж. Особено подходящо е планиране съобразно сезоните, когато някои вещи се изваждат, а други прибират.


Направи си сам

Ако сте по-сръчни и изобретателни, може да си направите много приспособления в килера сами и от подръчни материали. По този начин ще наместите именно вашите вещи по най-оптималния начин.


Места за съхранение извън килера

Не е нужно всичко да се съхранява в точно определено помещение. Могат да се използват подвижни стелажи, шкафове, рафтове и полици навсякъде в жилището, стига те да са подходящи, добре подредени и удобни.


Наемете професионалист

Ако не може сами да се справите с бъркотията и хаоса в килера, най-добре се обърнете към професионалист по организация на помещения и инструктор по подреждане. Те ще ви дадат ценни съвети как да подредите и разпределите вашите принадлежности. Тези професии все още не са много разпростарнени у нас, затова работа може да свърши опитен интериорен дизайнер, специалист по оформяне на малки помещения и пространства или аранжор. Не само ще ви помогнат моментно да организирате вещите си, но ще ви дадат насоки как да използвате и за в бъдеще тези умения.


Разделете се с ненужните вещи

Това е един универсален съвет за внасяне на порядък, където и да е в дома. При всички положения имате неща, които от години подмятате и само ви пречат, но на друг биха свършили чудесна работа. Продайте ги на организирана разпродажба, чрез обяви по интернет и вестници, или просто ги подарете на някой, който ги хареса и поиска. Ще видите колко много свободно място за съхранение ще се освободи не само в килера, но и в цялото ви жилище, а редът и спретнатият изглед ще се постигнат много по-лесно.

Ако желаете вашият дом да бъде по-подреден и красив, заявете безплатно проект и изберете най-добрата за вас оферта. Ще откриете подходящ специалист и съвет за всяка ваша интериорна идея за дома.

Бъди в крак с тенденциите в дома и интериора. Информирайте се първи и напълно безплатно чрез:

stroimaxbg VIP
Покривни услуги, София
66 извършени проекта
Вътрешни и външни ремонти
Цялостен ремонт, Варна
13 извършени проекта
stroimaxbg VIP
Покривни услуги, София
66 извършени проекта
Ангел Ангелов
Покривни услуги, София
19 извършени проекта
Бригада Комплекс
Покривни услуги, София
28 извършени проекта
Светослав Богданов
Паркет и ламинат, София
12 извършени проекта