10 разкошни библиотеки от цял свят, които ще стоплят читателското ви сърце

Публикувано на 24/05/2015 от Павлина Георгиева | Последна редакция на 14/07/2016 | Видяно 4 366 пъти

Започваме обиколката с едно малко парченце от внушителната двуетажна библиотека в имението Билтмор, Северна Каролина, построено от Джордж Вандербилт към края на 19 век. Увлечението на собственика към класическата литература, архитектурата, изкуството и градинарството е отразено в близо 10 хиляди тома, издадени на осем езика.

Вижте още: 15 истински съкровища, мечта за дома на всеки, влюбен в книгите


10 разкошни библиотеки от цял свят, които ще стоплят читателското ви сърце

Всеки, изкушен от книгите, познава неповторимата тръпка от прекрачването на прага на изпълнена с изкушаващи заглавия книжарница или библиотека. Привличането към наредените като мъниста букви по белите страници е толкова неустоимо, че е почти невъзможно да се напусне обектът с празни ръце. В следващите редове каним всички вас, запленени от магията на четенето, да се отправите на незабравимо пътешествие сред 10 разкошни библиотеки от цял свят, които ще стоплят читателското ви сърце. А ако искате да принесете духа на някое от тези места във вашия дом, обърнете се към специалисти.

Замъкът Хърст в Бевърли Хилс, част от който е и скромната библиотека, която виждате на снимката, е построен по желание на медийния магнат Уилям Рандолф Хърст. Любопитното за него е, че там е снимана част от вечната класика “Кръстникът”.


Библиотеката на абатството Адмонт, Австрия

Тази изящна зала с книги, на абатство Адмонт в Австрия, е проектирана от архитекта Джоузеф Хюбер през 1776 г. Висока е 70 м., широка 14 м., а височината ѝ достига респектиращите 13 м. Приютява цели 70 хиляди заглавия и е най-голямата манастирска библиотека в света.


Националната библиотека на Франция

Дом за Националната библиотека на Франция е романтичната столица Париж. Можете така да се изгубите сред богатството от книги, че съвсем да забравите да се снимате на върха на Айфеловата кула.

Вижте още: Невероятен апартамент в Париж, събран в 8 кв.м.


Библиотека в Къщата на скалата, Уисконсин

Всяка скала си струва да бъде превзета, ако наградата е да се приседне на стъпалата в уютна къща, с вълнуваща книга в ръка. Ако отскочите до Уисконсин, САЩ, това може да бъде част от вашата история.


Библиотеката в манастира Свети Гал, Швейцария

Ръкописи с изключителна стойност са част от богатството на една от най-старовремските библиотеки в света, намираща се в манастира Свети Гал, Швейцария. Сред тях могат да се видят и пергаменти с едни от първите, разпознати като такива, архитектурни планове.


Книжарница в Шотландия

Тази чаровна книжарница можете да посетите, ако имате път към Шотландия. Предлагат се издания, втора употреба. Надяваме се само, че камината се използва единствено за отопление, не и за да получат книгите съдба като тази в “451 по Фаренхайт” на Бредбъри.


Националната библиотека в Чехия

Чехия, която е дала на света любимия на мнозина писател Милан Кундера, впечатлява и с прекрасната си национална библиотека. Създадена е в Прага, през 1 777 г. и колекцията ѝ съдържа над 6 милиона заглавия, сред които повече от 20 хиляди ръкописа.


Библиотека в Рио де Жанейро, Бразилия

В тази прелестна библиотека в Рио де Жанейро можете да търсите своето литературно съкровище сред повече от 350 хиляди тома. Когато го откриете, ви остава тежката задача да се отпуснете с него на плажа.

Вижте още: Стилен интериор на апартамент в Бразилия


Библиотеката Жуанина Коимбра, Португалия

Библиотеката Жуанина Коимбра съществува от 18-и век. Книжният ѝ фонд се състои предимно от учебна литература. Има над 250 хиляди заглавия в областта на географията, медицината, историята, теологията и философията.

Започнахте ли вече да стягате багажа за едно пътешествие из библиотеките по света? Ако междувременно тази в дома ви има нужда от преобразяване, винаги можете да изпратите безплатна заявка към специалистите, регистрирани в MaistorPlus. Сравнете офертите, изберете удобен за вас метод за връзка сизпълнителите и наемете този, който отговаря на вашите изисквания.

Бъди в крак с тенденциите в дома и интериора. Информирайте се първи и напълно безплатно чрез:

Ценко и Сие ЕООД VIP
Цялостен ремонт, София
81 извършени проекта
ИРИС БИЛД ИНЖЕНЕРИНГ ЕООД
Покривни услуги, София
33 извършени проекта
TODOR TODOROV VIP
Цялостен ремонт, София
38 извършени проекта
Вътрешни и външни ремонти
Цялостен ремонт, Варна
13 извършени проекта
Бригада нов проект
Покривни услуги, София
38 извършени проекта
Ангел Ангелов
Покривни услуги, София
19 извършени проекта