Спиращите дъха водни инсталации в 5 бързи съвета

Публикувано на 03/06/2019 от Диана Маркова | Последна редакция на 07/06/2019 | Видяно 2 012 пъти

Градинските водни съоръжения са хит и тази година – на практика няма нищо по-впечатляващо от направения с вкус фонтан или водопада, от който се спускат летните ни мечти. Но докато последните могат да се превърнат в илюзии и неутолени копнежи, водопадът или водоскокът са реалната основа, на която можем да поверим надеждите си за щастливо лято.

Водните съоръжения, предназначени за градината, са с една идея по-трудни за изграждане и поддържане от тези за закрити помещения. Това е така, защото времето – като климатично понятие – оказва много по-силно въздействие върху вашата дворна водна инсталация. Това обаче не трябва да ви притеснява. Ако сте решили да устроите воден кът в градината си, запознайте се с петте бързи съвета, касаещи водните атракциони в градински условия. Подбрахме всичко най-важно и полезно, с което е добре да бъдете запознати, преди да пристъпите към голямото мокрене.

Не се колебайте да поискате съвет от професионалистите в областта на озеленяването, които са регистрирани на MaistorPlus. Те са наясно с тайните на водата, когато тя е желана в градината.


Мястото, на което за всички е добре да има вода

Преди да предприемете каквото и да е, уверете се, че сте избрали най-подходящото място за вашето водно съоръжение. Участъкът, в който е добре да има вода, се характеризира с няколко особености:

  • Достатъчно голям е. Тоест има място водата да се отича и не пречи на засадените в близост растения;
  • Далеч е от натоварени с движение ареали – улици, булеварди или паркинги. Хубаво е водната инсталация да се изгради на тихо и не толкова комуникативно място – с цел да се осигури безопасност на децата, които може би ще си играят наоколо и за да не се зацапва самата вода с изпарения от автомобилите;
  • Има гарантиран достъп до непрекъснат източник на вода.


Сигурността – ключ към дълготрайното водно изобилие

Още едно много важно правило при поставянето на водно съоръжение в градината гласи, че е от особена важност да се погрижите за сигурността. Това означава да закрепите много добре – внимателно и здраво – основата на водната инсталация в земята. Доброто ѝ прикрепване е ключ към дългото съществуване на вашата разкошна водна феерия. Целта е да устоява на силен вятър и други природни явления, като лек земетръс например.

След това се уверете, че водното устройство е със запазена цялост и че всички негови части са правилно и стабилно свързани една към друга. Важно е и инсталацията да е скрепена за основата си по акуратен и прецизен начин. Погледнете цялата верига още веднъж, преди да заявите категорично, че сте готови за пускане на съоръжението.

Вижте още: 5 хитри идеи за малката градина


Чисто, още по-чисто – чиста вода в чисти ръце

Повечето градински фонтани, водоскоци и водопади са направени от цимент, неръждаема стомана, мед и др. – тоест материали, които да устояват на климатичните условия под открито небе. Тяхната поддръжка обикновено не е сложна, но това не отменя регулярното почистване на водното съоръжение. Не забравяйте да:

  • Отстранявате натрупаната прах от външните части, като никога не използвайте абразивни почистващи средства – те биха увредели повърхността, която може да съдържа декоративни елементи;
  • Почиствате натрупаните листа във и около съоръжението, за да не се затлачва и задръства то;
  • Измивате частите на инсталацията всеки ден. Невинаги водата, която ще ползвате за вашата градинска водна атракция, ще бъде напълно чиста.
  • Забърсвате помпата редовно. Тя е „най-оборотното“ звено от цялата верига и се зацапва бързо. Използвайте мека четка за зъби за почистването на деликатните и труднодостъпни ъгълчета.


Помислете за зимата – вледеняването не е желано

Падането на температурата под нулата може да се окаже пагубно за вашето водно и през останалото време вълшебно водно кътче. Ето защо трябва да се погрижите за неговата защита, когато зимата нашепне с мразовития си глас, че скоро ще пристигне.

  • Най-удачно е да изключите водната инсталация от електричеството, да я освободите от водата и да я приберете на закътано и нетвърде студено място, ако самото съоръжение го позволява. Приберете го, в случай че е подвижно, в мазе или друго пространство – важното е да не вали директно върху него и да не е изложено на силни студове.
  • Ако не е възможно да преместите водната атракция поради същността ѝ, просто спрете притока на вода в нея и я покрийте здраво с найлон. Важно е тя да няма излагане на неблагоприятните климатични условия през студения сезон.


Счупеното невинаги носи щастие

Съблюдавайте тялото на вашата водна приказка за пукнатини и увреждания. Те могат да се появят в следствие на различни причини – резки промени в температурата на околната среда, немного добро качество на водата, износване и т.н.

Важно е да проверявате редовно за следи от повреда във водната инсталация. Когато откриете белег от ерозия или някакво друго нарушаване на целостта, действайте бързо. Залепете цепнатината или запълнете пукнатото място с подходящ за целта материал – силикон, цимент, лепило или каквото друго е нужно.

В случай че се затруднявате с приспособяването на водното съоръжение към условията във вашата градина, или нещо в поддръжката ви убягва, доверете се на специалистите по озеленяване, регистрирани на MaistorPlus. Те познават добре градинските тайни и са готови да реагират с безплатен оглед или просто среща. Заявете проект още сега – напълно безплатно е и ви дава възможност да сравните оферти, както и предварително да разгледате профилите на кандидатствалите изпълнители, за да вземете оптимално решение с кого бихте работили. 

Бъди в крак с тенденциите в дома и интериора. Информирайте се първи и напълно безплатно чрез:

Антон Грънчаров VIP
Цялостен ремонт, София
31 извършени проекта
Радко Радев
Изолация и Саниране, София
25 извършени проекта
Андрей VIP
ВиК Услуги, София
35 извършени проекта
Ivan
Боядисване и декорация, София
27 извършени проекта
Пламен
Електроуслуги, София
37 извършени проекта
Сашо Арсов
Боядисване и декорация, София
11 извършени проекта