5 хитри идеи за малката градина

Публикувано на 19/08/2017 от Дора Пенкова | Последна редакция на 30/03/2023 | Видяно 5 328 пъти

Ако сте от щастливците, които разполагат с двор и желаете да го превърнете в омайна градина, то тук ще ви представим няколко идеи за аранжирането му. В зависимост от това дали обичате сами да изпълнявате своите проекти или предпочитате да се доверите на професионалисти, може да се спрете на по-лесно осъществими идеи или на такива, изискващи по-специфични познания.

В случай че се нуждаете от помощ, за да трансформирате дворното си пространство, можете да се обърнете към опитните специалисти, регистрирани на нашия сайт. Те могат да ви помогнат за озеленяването, ландшафтния дизайнизработката на мебели за градината и всичко останало, свързано с вашия двор и неговия нов облик.


Ефектните и компактни сукуленти - акцентът в малкия двор

Сукулентите са доста популярни напоследък и това е добър повод да се превърнат в чаровен обитател за малкия ви двор. Те са много лесни за гледане, не се нуждаят от много вода, тъй като я задържат в себе си. Още едно тяхно предимство е, че листата им не падат така често, както на другите растения, което означава по-малко чистене. Има различни варианти за тяхното разположение в дворното пространство:

  • Може да ги засадите в къпалня за птици, която да аранжирате с разнообразни видове. Така те ще се намират на около метър над земята, което ще придаде повече дълбочина и обем на цялата градина.
  • Друго много ефектно решение е поставянето на сукулентите в рамка и създаването на нещо като жива картина, която да окачите на някоя от стените в двора. По този начин използвате наличната площ не само хоризонтално, но се възползвате и от вертикалните възможности за оползотворяване на пространството.


Дърво в саксия - красиво решение за малки дворни пространства

Присъствието на дръвчета е елемент, с който свързваме всяка красива градина. В случаите, когато нейните размери са твърде малки обаче, наличието на висока и обемна растителност може визуално още повече да я смали. Затова е по-добре да се избягват високите дървета. С времето те биха създали проблеми с корените си или с прекалено голямата си корона, под чиято сянка трудно ще отглеждате желаните растения. Ако държите на овошките в двора, то най-уместно би било подбирането на видове, които могат да виреят в средно големи саксии. Препоръчваме ви да се спрете на такива, които ще раждат и вкусни плодове, вместо да служат само за декорация.

Вижте още: Как да отглеждаме плодни дръвчета в саксия


Пън в двора - да го превърнем в саксия!

Дали наскоро не сте отрязали някое твърде голямо за малкия ви двор дърво? Ако неговият дънер още се подвизава някъде там из тревата, не се чудете как ще го премахнете, изкорените и запълните дупката. Вместо това го оставете, където си е, и го превърнете в саксия за цветя. Това определено ще впечатлява вашите гости, а самият двор ще изглежда много хармонично. Подобна декорация в градината ви ще бъде прекрасна алтернатива на пластмасовите саксии и глинените кашпи. Този натурален елемент ще създава уют и ще придаде нотка ексцентричност на зеления ви кът. Издълбайте внимателно пъна, запълнете с пръст и засадете цветята - толкова е лесно да използваме наличното, като го трансформираме. 


Старият скрин се превръща в звездата на двора

Ако разполагате със стари мебели или такива, за които не можете да намерят приложение, ето го и решението - превърнете ги в част от вашата градина. За малките дворове старият скрин е страхотен начин за терасиране с минимални усилия. Всяко чекмедже се превръща в саксия, от която се подават най-различни цветя и билки:

  • Той може да бъде оставен в оригиналния си цвят за повече автентичност или да бъде боядисан в тоналност по ваш вкус. И в двата случая трябва да помислите как да го предпазите от влагата.
  • Ако той ще бъде позициониран някъде на двора, където ще бъде изложен на пряка слънчева светлина и дъждът ще го вали директно, то задължително го лакирайте с водоустойчив лак, който да го предпази от изгниване.


Изкуственото езерце в малката градина

Не е задължително да имате много голям двор, за да си позволите в него да поместите езерце с растителност, а защо не и с риби. Разбира се, едва ли пространството ще ви стигне, за да изградите водна инсталация с мостче отгоре, но има други варианти, съобразени с по-малките площи:

  • Използвайте стари съдове с по-голям диаметър, които да напълните с вода и вътре да засадите цветя.
  • Не пренебрегвайте и решенията, които се предлагат в магазините - големи кашпи, които да превърнете в мини-езерца.
  • Заложете на правоъгълните форми и сами сковете своето декоративно езерце. Само трябва да се уверите, че то е добре уплътнено и след като налеете водата, тя ще остане в него.

Ако тези идеи са ви вдъхновили или имате други, чиято реализация изисква намесата на професионални озеленители, то тези, регистрирани в MaistorPlus могат да ви помогнат. Заявете проект безплатно и на база получените предложения изберете това, което най-точно отговаря на нуждите ви.

Бъди в крак с тенденциите в дома и интериора. Информирайте се първи и напълно безплатно чрез:

Гошко Покриви VIP
Покривни услуги, София
20 извършени проекта
Ивайло Петров
Електроуслуги, София
27 извършени проекта
Румен Насев VIP
Мазилки, София
Цанко Владимиров
Цялостен ремонт, София
18 извършени проекта
Алекс Алексиев
ВиК Услуги, Банкя
10 извършени проекта
Костадин Димитров
Покривни услуги, София
21 извършени проекта