Как да отглеждаме плодни дръвчета в саксия

Публикувано на 05/05/2016 от Павлина Георгиева | Последна редакция на 30/03/2023 | Видяно 62 281 пъти

Липсата на двор, където да си спретнете голяма градина, не бива да ви лишава от позитивите, които дават плодните дръвчета. Съжителството с тях, дори и в апартамент, може да подобри значително качеството ви на живот. Ето и някои от причините:

  • Внасят оптимистични нотки в интериора. Плодните дръвчета са изключително красиви, а със своите слънчеви цветове ще допринесат за жизнерадостното излъчване на вашия дом;

  • Въздухът в дома ви става по-добър. Знаете добре каква е ролята на дърветата в природата и колко чист е въздухът в гората. Макар и в значително по-малка степен, принасяте тази свежест и в своето жилище.

  • Наслаждавате се на собствена реколта. Вярно е, че плодните дръвчета, отглеждани в саксия, дават по-малко продукция, в сравнение с тези, засадени навън. Големината на плодовете им обаче се запазва и дори и да е с намалено количество, реколтата ще си бъде лично ваша, екологична и вкусна.


Как да отглеждаме плодни дръвчета в саксия

Градина, отрупана с вкусни, шарени плодове, може да ни осигури не само освежаваща доза витамини, но и да донесе несравнима наслада за очите. Безспорно е, че отглеждани в двор, където има достатъчно пространство, овошките се отблагодаряват с много по-богата продукция. В същото време възможността да им се радваме в апартамента и на балкона си има своя неповторим чар. Тук ще ви дадем практични съвети за това как да отглеждате плодни дръвчета в саксия, а при нужда от допълнително вдъхновение за вашия истински или импровизиран зелен кът, можете да се доверите на специалистите, регистрирани в нашия сайт.

Вижте още: Разкошни екзотични цветя, които можете да отгледате у дома


Кои плодни дръвчета са подходящи за отглеждане в саксия?

Цитрусовите дръвчета, като лимон, портокал, грейпфрут, са много благодатни и предпочитани за отглеждане у дома в саксия. Можете да ги срещнете както в декоративен, така и във вариант, при който са годни за консумация. Ако предпочитате да заложите на характерни за България плодове, добрата новина е, че на такова отглеждане се поддават и ябълките, сливите, черешите, крушите, кайсиите, прасковите, дори смокините.

Вижте още: С кои саксийни цветя може да се справи всеки от нас


Каква саксия да изберем?

Почти всяка саксия може да ви послужи за отглеждането на плодно дръвче, стига да е достатъчно дълбока и широка, за да се чувства то възможно най-комфортно в нея. Все пак за предпочитане е да се спрете на съд, направен от глина. Тъй като дръвчето, макар и малко, има здрава коренова система, същата може да напука саксията ви, ако тя е пластмасова. Важно е също съдът, в който ще засаждате овошката си, да има дупки на дъното, което ще позволи по-доброто дрениране на почвата.


Почвата и засаждането

Имате два варианта да засадите плодните си дръвчета: използвайки семена или разсад. При втория случай дълбочината, на която поставяте овошката в саксията, трябва да се запази такава, каквата е била отпреди засаждането. Изберете качествена почва, богата на хранителни микроелементи. Препоръчително е да я подсилите с компост от земен червей, който се възприема много добре от дръвчетата.


Как и колко често да поливате

Малък недостатък, доколкото може да се възприеме като такъв, при отглеждането на плодни дръвчета в саксия, е че трябва да бъдат поливани много често, тъй като почвата им изсъхва много по-бързо, отколкото когато са засадени директно в земята. Трябва да ги поливате всяка сутрин и следобед. Когато видите, че 2,5-5 см от горния слой на почвата е изсъхнал, наливате вода, докато тя се просмуче и "покаже" на дъното на саксията в чинийката под нея. Щом растенията ви развият по-широка коренова система, ще можете да разредите поливанията.


Какво място да изберем за плодните дръвчета в саксия?

Плодните дръвчета трябва да бъдат отглеждани на място, което им осигурява достатъчно пространство и светлина. Препоръчително е да им осигурявате поне 6 часа дневно на слънце, за да ви се отблагодаряват със здрави и хубави плодове. По същата причина е добре да им създадете условия, при които да израстнат метър-метър и половина на височина. Това означава нищо да не ги засенчва и да не потиска растежа им.

Вижте още: Съвети и трикове за градината, които ще се радвате да научите


Вземете под внимание и климатичните условия

Идеалните градуси за плодните дръвчета са между 15 и 18 градуса по Целзий. Прибирайте ги на топло вкъщи, когато температурите паднат през нощта или по време на студените сезони. Поливането в тези периоди също може да се намали.

Представихте ли си вече как изглежда вашата домашна овощна градинка? За да сте сигурни, че полагате най-добрите грижи за плодните си дръвчета в саксия, потърсете помощ от професионалните озеленители в MaistorPlus. Направете безплатна заявка и до 24 часа ще получите конкурентни предложения, които да сравните, заедно с репутациите на кандидатствалите изпълнители. Въз основа на личните си предпочитания можете да наемете специалиста, който се доближава максимално до желаното от вас, и след извършената работа да оставите своя отзив в платформата.

Бъди в крак с тенденциите в дома и интериора. Информирайте се първи и напълно безплатно чрез:

Румен Насев VIP
Мазилки, София
Ivan
Боядисване и декорация, София
27 извършени проекта
Асен Асенов VIP
Кърти, чисти, извозва, София
9 извършени проекта
Сашо Арсов
Боядисване и декорация, София
11 извършени проекта
Радко Радев
Изолация и Саниране, София
25 извършени проекта
Орви студио
Мебели и обзавеждане, София
22 извършени проекта