Кои растения са подходящи за жив плет?

Публикувано на 15/10/2024 от Ирена Петрова | Последна редакция на 15/10/2024 | Видяно 988 пъти

Създаването на жив плет във вашата градина може да служи за различни цели, от създаване на неприкосновеност на личния живот и определяне на граници до осигуряване на защита срещу вятъра и подобряване на естетическата привлекателност на пейзажа. Изборът на правилния растителен вид е от решаващо значение, тъй като различните растения предлагат различни предимства и имат индивидуални изисквания за поддръжка. Ето три вида растения, които са идеални за жив плет.

Ако търсите специалист в озеленяването, свържете се с някой от екипа на МайсторПлюс.


Чемшир

Чемширите са вечнозелени храсти, известни с гъстата си зеленина, която може лесно да се оформя и подрязва във формален или геометричен дизайн. Имат умерен темп на растеж, което ги прави лесни за поддръжка и идеални за равномерно хеджиране. Най-добра употреба: идеални са за ниски, декоративни граници или сложни градински шарки. Популярните сортове включват английски чемшир и американски чемшир.


Тис

Тисовете са вечнозелени иглолистни дървета с меки игловидни листа и се славят с голямо дълголетие. Те имат универсален растеж, приспособяващ както тесни, така и широки живи плетове. Растат бавно, но реагират добре на подрязване, което ги прави идеални за топиарни или точни, официални форми. Подходящи са за високи живи плетове или прегради за поверителност, особено в сенчести зони, където други растения могат да не виреят добре.


Лигуструм

Лигуструмът е полувечнозелен или широколистен храст в зависимост от сорта и климата. Той предлага гъста зеленина и е силно адаптивен към различни почвени и климатични условия. Расте бързо, което означава, че е необходимо често подрязване, за да се поддържа формата. Отличен е за високи, живи плетове или когато е необходим бързо растяща стена за поверителност. Сортове като обикновен лигуструм и японски лигуструм са особено популярни.

Всяко от тези растения има различни характеристики и предимства, което ги прави идеални за различни нужди в озеленяването. Разбира се, когато избирате жив плет, вземете под внимание климата, желаната височина и предпочитанията за поддръжка.

Ако имате проблем с вредителите, нашите специалисти ще ви помогнат.

Бъди в крак с тенденциите в дома и интериора. Информирайте се първи и напълно безплатно чрез:

Blagomir Nochev
Мебели и обзавеждане, София
13 извършени проекта
Blagomir Nochev
Мебели и обзавеждане, София
13 извършени проекта
DYSIGN
Архитектура и дизайн, София
8 извършени проекта
DYSIGN
Архитектура и дизайн, София
8 извършени проекта
Термо Лидер ООД
Изолация и Саниране, Варна
5 извършени проекта
Васил Стоянов
Мебели и обзавеждане, Пловдив
19 извършени проекта