Преходът от лято към есен: съвети за поддръжка и аранжировка на градина

Публикувано на 04/09/2024 от Ирена Петрова | Последна редакция на 04/09/2024 | Видяно 1 062 пъти

Тъй като топлите дни на лятото отстъпват място на свежия есенен въздух, вашата градина изисква специално внимание, за да сте сигурни, че ще остане здрава и жизнена. Този сезонен преход е възможност да подготвите градината си за по-студените месеци, като същевременно се погрижите за нейната красота. Ето три ключови съвета за поддържане и подреждане на вашата градина при преминаването от лято към есен.

Ако се нуждаете от помощ в озеленяването, свържете се с някой от нашите специалисти.


Подгответе и защитете трайните насаждения

С наближаването на есента е важно да се съсредоточите върху здравето на вашите многогодишни растения. Започнете, като отрежете всяка мъртва или болна клонка, за да предотвратите презимуването на вредители и болести във вашата градина. Мулчирането около основата на трайните насаждения също е от полза, тъй като помага за задържане на влагата и изолира корените от студа. Освен това помислете за почистване на обраслите трайни насаждения, за да насърчите по-здравословен растеж следващата пролет и да създадете повече място за растения за вашата градина.


Засадете цъфтящи през есента цветя и пролетни луковици

Есента е отлично време за засаждане на нови растения, които виреят при по-ниски температури, като хризантеми, астри и декоративно зеле. Те цъфтят през есента и добавят жив цвят към вашата градина, докато летните растения си отиват. Също така е идеалното време за засаждане на пролетно цъфтящи луковици като лалета, нарциси и минзухари. Засаждането на луковиците през есента им позволява да пуснат корени преди зимата, за да разцъфнат през пролетта.


Погрижете се за почвата

Преходът от лято към есен е идеалното време да се грижите за вашата морава и градинска почва. Аерирането позволява на водата, кислорода и хранителните вещества да проникват по-ефективно в почвата, насърчавайки по-силен растеж на корените. Презасяването със сортове трева за прохладния сезон може да помогне за запълване на тънки петна и създаване на буйна морава до пролетта. За градински лехи помислете за добавяне на органична материя като компост или добре угнил оборски тор, за да обогатите почвата и да я подготвите за следващия вегетационен период. Това не само подобрява структурата на почвата, но и подобрява способността ѝ да задържа влага и хранителни вещества.

Ако имате проблем с вредителите във вашата градина, нашите професионалисти ще се справят с тях.

Бъди в крак с тенденциите в дома и интериора. Информирайте се първи и напълно безплатно чрез:

Хоум Рок Билдър ЕООД VIP
Цялостен ремонт, София
12 извършени проекта
Кирил Алексиев
Шпакловки, София
19 извършени проекта
Хоум Рок Билдър ЕООД VIP
Цялостен ремонт, София
12 извършени проекта
ИВАН НИСТОРОВ
Боядисване и декорация, София
43 извършени проекта
Петров
Боядисване и декорация, София
46 извършени проекта
Андрей
ВиК Услуги, София
36 извършени проекта