Уаби-саби (Wabi-Sabi) стил – природен минимализъм, небрежност и изящна красота

Публикувано на 16/12/2019 от Мира Петърчева | Последна редакция на 16/12/2019 | Видяно 3 025 пъти

Стилът Уаби-саби е вдъхновен от японската философия Wabi-Sabi, фокусирана върху приемането на несъвършената природа на живота и нещата. Днес ще говорим за използването на тази философия в интериорния дизайн, защото това е една от основните тенденции за следващата година.

Реално не става дума за нов стил. Той е дело на Axel Vervoordt и датира от 2010 г. и се оказва много интересна интериорна тенденция, която е инспирирана от Япония. Все пак трябва да се отбележи, че естетиката Уаби-саби е повлияна и от скандинавския интериор. Става дума за микс между японския Wabi-Sabi и скандинавския стил, наречен Japandi. Никога не е късно да оформите дома си по този начин, като се възползвате от съветите на интериорните специалисти, регистрирани в MaistorPlus.


Как да използваме стил Уаби-саби в дома си?

Уаби-саби е много красив и изящен стил. Как да го приложите в своята спалня? Не е никак трудно:

  • При него цветовете са неутрални, повърхностите са тактилни и някак износени от времето.
  • Използват се незавършени съвсем предмети, които разказват някаква история и оформят дома по доста странен начин. 
  • Запомнете - това е много добър начин за сливане на източните и западните идеи в декорацията на дома. Затова интересно изглеждат минималистичните интериори в този стил с нео рустично настроение, като се използват неутрални цветове, естествени материали, мебели и аксесоари с леко състарен вид.

Вижте още: Баня в азиатски стил: как да създадете свой собствен екзотичен оазис?


Оригиналното в концепцията на тази японска естетика е...

В традиционната японска естетика, Wabi-Sabi е светоглед, съсредоточен върху приемането на преходността и несъвършенството в света. Естетичното понякога се описва като красота, която е „несъвършена, непостоянна и непълна“. Това е концепция, извлечена от будисткото учение за трите постулата на съществуване (印 印 sanbōin), по-конкретно за постоянството (無常 mujō), страданието (苦 ku) и празнотата или отсъствието(空 kū). Днес, повече от всякога, хората се стремят към крайна изчистеност/ минимализъм).

  • Wabi означава нещо като смирение и живот в синхрон с природата. Човекът, който приема тази философия се задоволява с малко и извлича максимума от всичко, което има.
  • Sabi, от друга страна, се отнася до това, което се случва с течение на времето. Става въпрос за преходността и красотата на света, в който живеем. Това е на преден план и в интериора на дома, оформен в стил Уаби-саби.


Без натрапчиви цветове и хармонизиране с природата

Природата органично присъства в интериора Уаби-саби по специфичен начин, а именно с:

  • Органични материали

Използват се в дома органични материали, доколкото е възможно. Тук важи основно правилото: по-малко пластмаса, повече дърво, стъкло, мрамор, керамика, камък, метал и др.

  • Естествени цветове от природата

Този стил черпи вдъхновение от цветовете на природата. Става дума за прилагането на багри като цвят на пясък, небе, море, реки - тези нюанси са Wabi-Sabi. Очевидно, характерни са много неутрални и не чак толкова ярки тонове.

  • Природни елементи

Без природа в жилището не може. Стръкове цветя и клонки във вази, саксии с растения, листа, разпръснати по масата за есенно пиршество, жълъди в купа. Все пак трябва всичко да е с мярка - не бива да прекалявате. Оставете нещата да изглеждат възможно най-естествено и свободно в дома. Без съвършенство!


Още нестандартни особености на този стил, които впечатляват

Уаби-саби не е лесен за реализиране стил в дома. Ето още важни подробности за него:

  • Състареност

Оставете нещата да стареят грациозно и се наслаждавайте на това, което имате, вместо винаги да купувате най-новото и най-доброто, което излиза на пазара. Става дума не само за мебелите, но и за различни декоративни елементи. Тоест, нека има истинско състаряване, а не изкуствено. Красотата идва с времето.

  • Естествена светлина

В този стил се акцентира на естествената светлина. Това означава, че може стаите да са без пердета, само в спалнята да има ленени завеси. Оказва се, че тази ежедневна връзка с външния свят наистина е полезна - тя е чудесен начин за справяне с депресията, защото човек не се чувства изолиран и сам.

  • Незавършеност

Това е много важно в стила Уаби-саби. Винаги трябва да присъства елемент на незавършеност в декорацията на дома при този стил… Така човек остава с нагласата, че има още какво да прави в своето жилище. Животът следва просто своя ход.

Вижте още: Щастливият живот започва от дома - датският hygge стил и как да го приложим в своето жилище?


Уаби-саби – предпочитан стил от модерния човек в 21. век

Хареса ли ви всичко, което изброихме до тук? Ето и още една важна подробност.

Този стил се характеризира с преднамерена небрежност. Не е необходимо да гладите ленените завеси или покривката на леглото. И не изпитвайте притеснение, ако подът има някакви петна или драскотини, или ако диванът е износен малко. Да, без суетене, небрежно, просто - това е Уаби-саби в модерния дом.

Забравете за съвършенството! По този начин можете да откривате красота в обикновените неща. Звучи освежаващо да живеете така, защото животът в наши дни е толкова забързан. От вас зависи да решите как този стил искате да се впише в дома ви. В случай че искате Уаби-саби в интериора си, но имате нужда от компетентно съдействие, то може да се консултирате с доказаните специалисти, регистрирани при нас. По всяко време може да направите безплатна заявка за проект и да получите различни оферти, които да сравните и да изберете най-подходящата за вас.

Бъди в крак с тенденциите в дома и интериора. Информирайте се първи и напълно безплатно чрез:

Иво Методиев VIP
Цялостен ремонт, София
106 извършени проекта
Асен Асенов
Кърти, чисти, извозва, София
13 извършени проекта
Андрей VIP
ВиК Услуги, София
35 извършени проекта
Младен Георгиев
Покривни услуги, София
25 извършени проекта
ВиК Инженеринг
ВиК Услуги, София
9 извършени проекта
"Ивикс Строй"
Сухо строителство, Велико Търново
24 извършени проекта