Баня в азиатски стил: как да създадете свой собствен екзотичен оазис?

Публикувано на 13/10/2019 от Станислава Матеева | Последна редакция на 29/10/2019 | Видяно 1 689 пъти

Промяната на дома ви, независимо дали става въпрос за леко подобрение или пълен ремонт, може да бъде вълнуващо преживяване, което прави дома ви по-приятен за живеене. По този начин предоставяте възможност наистина да помислите как искате да изглежда дома ви. Но и си давате шанс да научите нещо ново, както за интериора, така и за себе си. Един от най-уникалните начини за създаване на пространство във вашия дом е, като включите елементи от дадена култура. Точно затова, тук ще покажем как да сътворите спокойна дзен обстановка в банята си, с помощта на азиатската култура. 

Всички знаем, че банята е пространство в дома, което се използва ежедневно. Азиатците обаче са предефинирали целта на тази стая с течение на времето от пространство, основано на практичност, до зона, където преобладава мир и спокойствие. А за да ви потопим напълно в тази култура, ви показваме най-важните стъпки в създаването на интериорен оазис в пределите на вашата собствена баня. За качественото изпълнение на тези зашеметяващи идеи, не забравяйте да потърсите опитните специалисти в ремонтите на баня, регистрирани в сайта ни.


Декор, наслада за сетивата

Подобно на прочутите японски градини, баните в азиатски стил трябва да бъдат изградени в унисон с природата. Използването на зеленина като бамбукови или мъхести саксийни растения е ключов елемент в дизайна. С него ще създадате усещането, че природата може да съществува във рамките на дома ви. Затова се уверете, че бамбукът има подходяща и красива облицовка. Линиите му не бива да затрупват стаята и да напрягат сетивата, а напротив.

  • Осветлението е друг съществен елемент. За да се създаде пространство, в което умът ви да се отпусне, трябва да се избягват резки светлини и масивни осветителни тела. Поддържането на интериорните линии прости и акцентните елементи минималистични ще допринесе за Дзен усещането, към което се стремите.
  • Цветовите схеми в банята в азиатски стил също трябва да бъдат по-неутрални или земни цветове. Изчистените линии, съчетани със светли тонове или естествени нюанси, ще създадат атмосфера на Дзен, където можете да изпитате мир и спокойствие. Ярките цветове са твърде разсейващи в този тип среда и отнемат възможността да намерите истинско спокойствие.
  • Не забравяйте да внесете бамбук във вашия декор. Независимо дали става въпрос за бамбукови подове, облицовки или растения. Това е един от най-възобновяемите ресурси в света, което означава, че вашата баня не само ще е Дзен, но ще работи и рамо до рамо с природата.


Време за вана и минутки спокойствие

В азиатската култура банята е пространство за почивка и спокойствие. Място, в което да се заредите и да създадете вътрешна хармония. Място, построено за наслада, а не просто за практичност. А един от най-популярните начини за предизвикване на тази атмосфера е добрата стара вана. 

  • Ваните се поставят в банята в азиатски стил с единствената цел да релаксират уморено тяло и да дадат време да съберете мислите си. Размерът им е неголям. По този начин се показва, че те не са за къпане и хигиена, а за медитация и спокойствие.
  • Маслата и солите за вана също са ключов елемент. Те трябва задължително да присъстват в пределите на банята, ако искате да създадете автентично азиатско кътче. Тези продукти се използват за повишаване на чувството за релакс и могат лесно да бъдат вградени в опростения декор, ако са поставени срещу ваната или дори на плота.
  • Баня в азиатски стил трябва да има възможност и за релаксираща музика. За да се избегне разсейващата функция, трябва да се положат усилия при скриването на техниката в декора. Все пак наличието на естествени звуци, докато се потапяте в топлата вана е идеален процес за постигане на Дзен.

Вижте още: Кухня в азиатски стил - за любителите на екзотиката в интериора


Релаксът не бива да пречи на хигиената

Банята в азиатски стил има ясно разграничение между релаксацията и хигиената. Важно е да се разбере обаче, че макар тези две концепции да се събират в това пространство, азиатците строго ги разделят. В автентичната азиатска баня мястото, на което релаксирате, винаги ще бъде разделено под някаква форма от мястото, където поддържате хигиената си.

  • Тъй като ваните се разглеждат като място за релакс, те не се използват като кът за къпане или чистота. Точно затова, както вече споменахме, размерите им не са големи. Освен това тоалетната при всички случаи трябва да бъде отделена от ваната. В много случаи се поставя врата или се обособява малко пространство, предназначено за тоалетна.
  • Ако не е възможно да се изработи отделно помещение за тоалетна в банята, не се притеснявайте. Дървена преграда или висяща завеса ще действа като бариера между кътчето за почивка и мястото за хигиена.

Вижте още: Съвети от дизайнери: как да обзаведем апартамент в азиатски стил?


Малките детайли, които правят помещението идеално

Красотата на банята в азиатски стил се крие в деликатните детайли. Азия е континент, в който афинитетът към водата е много силен. Затова и културата, която цари в него е изпълнена с посвещения и препратки към силата на водата. Много азиатски бани съдържат водни ефекти под някаква форма. Например, малък каменен фонтан на плота в банята не само би създал приятен и естествен визуален ефект, но включва и естествен звук. 

  • Азиатската естетика е съсредоточена и върху камъните. Независимо дали са подредени като пътека или пък в по-разчупен дизайн, камъните са ключов символ на природата и лесно могат да бъдат вградени в банята. Те биха послужили и като зашеметяващ естествен гръб на плот. Камъните могат да се добавят и към мивки, за да се сведе до минимум ефектът от синтетичните повърхности.
  • За автентична азиатска среда, избягвайте блестящи или цветни предмети като ярки кърпи за ръце или карикатурни държачи за четки за зъби. Вместо това, изберете неутрални тонове и изчистени линии, за да поддържате усещането за спокойствие.

Когато създавате баня в азиатски стил се уверете, че го правите по правилния начин. Баните са склонни да бъдат лесно пренебрегвани пространства в дома. Но те всъщност имат невероятен дизайнерски потенциал. А когато вземете решението да включите елементи от културата в декора на дома си ще откриете, че крайният резултат е зашеметяващо произведение на изкуството. В случай че имате нужда от професионално помощ, потърсете специалистите в ремонта на баня, регистрирани при нас. Още сега може да направите безплатна заявка за проект. В отговор ще получите няколко оферти. Имате възможността да ги сравните, да видите предишни мнения на клиенти и да направите най-добрия избор.

Бъди в крак с тенденциите в дома и интериора. Информирайте се първи и напълно безплатно чрез:

Иво Методиев VIP
Цялостен ремонт, София
106 извършени проекта
Линдстрой ЕООД
Плочки и теракот, София
28 извършени проекта
Румен Насев VIP
Мазилки, София
"ТОДИС" ЕООД - СТОЯН НАНОВ
Покривни услуги, София
70 извършени проекта
Румен Петров
Електроуслуги, София
12 извършени проекта
Веселин Димитров
Цялостен ремонт, София
32 извършени проекта