Съвети от дизайнери: Как да обзаведем апартамент в азиатски стил

Публикувано на 27/10/2017 от Павлина Георгиева | Последна редакция на 27/10/2017 | Видяно 4 172 пъти

Всеки интериорен стил може да бъде сравнително лесно разпознат по характерни за него външни белези, като цветове, материи, специфични декорации. Те обаче съвсем не са достатъчно и единствено условие, за да бъде един дом стилово определен. Същината се крие в духа и посланието, които стоят отвъд видимата обвивка и това важи с пълна сила, когато желанието ни е да обзаведем апартамент в азиатски стил. Последният реално е съчетание от японски, китайски и индийски стилове, с немалко присъствие и на ориенталско влияние. Всички те се отличават със собствена индивидуалност, а това, което ги обединява, е хармонията и магнетизма, които заедно постигат. Близост с природата, баланс на различни нива, включително енергийно, са сред отличителните белези на интериора от азиатския континент. Какво още е необходимо, за да го постигнете в жилището си, ще разберете от насоките в тази статия, а за реализирането им разчитайте на опитни специалисти близо до вас.


Какъв е подходящият фон за азиатски интериорен стил?

Когато започвате да обзавеждате апартамент в азиатски стил, едно от първите неща, които трябва да вземете предвид, е фонът, на който ще се развива цялостната интериорна картина. Дизайнери съветват той да бъде с цветове, максимално приближени до природата. Заложете на пастелни, приглушени нюанси. Добре е те да бъдат колкото може по-неутрални, което не означава задължително бели. Подходящи алтернативи са също меки тонове на бежово, зелено, кафяво или сиво. Изберете ги според предпочитанията си и боядисайте или декорирайте с тях стените и таваните в помещенията. Основният ефект, който фоновата основа следва да постигне, е създаването на успокояваща и балансираща атмосфера.

Вижте още: Как да внесем еклектичния стил в дома си с минимален бюджет


Допустими ли са все пак живи цветове в азиатския интериор?

Съществува теория, според която живите цветове и по-точно такива с по-интензивна яркост, нямат място в азиатския интериорен стил. Истината е, че тя е погрешна. Действително за стените и таваните е препоръчително използването на неутрални цветове в пастелни нюанси. За покривала и шалтета по леглата и меката мебел, както и за декоративните възглавнички и килимите обаче можете спокойно да си позволите по-наситени багри. Добре дошли са розовият нюанс на нежния черешов цвят, различни вариации на пурпурно и червено, преплетени със златисти мотиви. Съчетанието от по-сдържани цветови решения от една страна и по-смели, от друга, извиква балансирана мистичност в интериора.


Баланс на визия и текстури

Баланс е думата, която трябва да бъде в ума ви през цялото време, докато обзавеждате своя апартамент в азиатски стил. Това се отнася не само за цветовете, но и за текстурите и материалите в дома. Безразборното наслагване на каквито ви попаднат в ръцете материи е недопустимо. Придържайте се към естествени платове като коприна, лен и памук за чаршафи, възглавници и покривала. Много подходящи за мебелите и декорациите в апартамент в духа на източните традиции са дървото и металът, познати като два от петте елемента в китайската астрология. Всичко друго, което може да предизвика пряка асоциация с природата също е съвсем уместно тук.


Водата има място в азиатския интериор

Водата е още един от петте елемента в китайската астрология и логично намира своето място в обзавеждането на апартамент в азиатски стил. Шумът от течаща вода въздейства хармонизиращо и позитивно според древното учение Фън Шуй. Елементът вода може да присъства както в декоративни вътрешни или градински басейни, така и като главен герой в алпинеуми, фонтани, превръщащи се в притегателен център в стаята, където са поставени. Наличието на вода, създаваща усещане за безкрайност с постоянния си поток, има не само мисията да внесе красота и свежест в интериора. Основното ѝ предназначение е да подпомогне лекото и безпрепятствено провеждане на енергийните потоци, като непрекъснато ги обновява. Водата в покой се свързва с хармония и спокойствие.


Букет от източни стилове

Когато говорим за азиатски стил, той реално е букет от няколко, характерни за този регион, интериорни традиции. Обединява в себе си японски, китайски, индийски и ориенталски специфики във вътрешното обзавеждане.

  • Японският почерк е минималистичен и изчистен.
  • Традиционният китайски стил е богат, експанзивен, съчетава наситено червени и златисти нюанси, плюш, изгражда се около петте елемента в китайската астрология.
  • Индийският е колоритен, празничен, визуалното му внушение е свързано с пресъздаване радостта от живота.

Ако искате всеки от тези стилове да присъства в дома ви, то за дневната, кухнята, трапезарията е по-подходящ умереният японски, а за спалнята можете да осигурите повече магичност с китайски стил. Индийският може успешно да се внедри в детската.

Вижте още: Нуждаете се от промяна вкъщи? Внесете магията на индустриалния стил!


Скулптурни и хартиени осветителни тела

Всеки интериорен стил разчита и на малки, характерни само за него детайли, които го правят лесно разпознаваем. Пример за това е осветлението, което е представено по специален начин в азиатския интериор. Популярните светещи китайски фенери могат не само да играят ролята на романтично летящи посланици на нашите желания, но и перфектно да се впишат в обзавеждането на всеки апартамент в азиатски стил. Хартията е предпочитан материал за полилеи, нощни лампи, лампиони, които могат да се срещнат и в стандартна кълбовидна форма. Излъчваната от тях светлина се оцветява според търсеното за съответното помещение настроение. Различни скулптурни осветителни тела, изработени от дърво или метал, понякога умело приютяващи и елемента вода, също са обичаен избор за източните жилища.


Органичен и еко-устойчив дизайн

Азиатският интериорен стил обръща внимание на енергийната ефективност и материалите в него са съобразени с това. Често в домовете, заложили на него, могат да се видят мебели, изработени от рециклирани суровини или такива, които се грижат максимално за опазването на природата. Не на случаен принцип се решава и позиционирането на прозорците, което може да бъде такова, че да се използва оптимално светлината. Последната също взема дейно участие в цялостното усещане за хармония и баланс в стаите, като променя по специфичен начин цветовете в тях през различните етапи от денонощието. Жилищата често са построени така, че природните ресурси да се изразходват разумно и ефективно.


Ароматите имат значение за дома ви в азиатски стил

Попаднете ли в апартамент в азиатският стил, ще разберете, че за неповторимата си атмосфера той разчита не само на визия, но и на усещане. Такова се създава с подходящи аромати от сандалово дърво, ароматни свещи, пренасящи ни в света на Ориента. Ако пък вие искате да пренесете най-доброто от източните традиции в обзавеждането и във вашия дом, свържете се бързо и лесно с професионални дизайнери в MaistorPlus. Заявете своя идеен проект още сега, напълно безплатно и без обвързване, и в рамките на денонощие ще получите оферти от специалисти във вашия район. Сами решавате дали да наемете изпълнител, договаряйки условия и запознавайки се с оценки от предходни клиенти. Направете напълно информиран избор, а след щастливия финал на вашия ремонт споделете и своя отзив в платформата.



Бъди в крак с тенденциите в дома и интериора. Информирайте се първи и напълно безплатно чрез:

Луксозни ремонти VIP
Боядисване и декорация, София
8 извършени проекта
Васил Димитров
Ремонт на баня, София
9 извършени проекта
Андрей VIP
ВиК Услуги, София
35 извършени проекта
Васил Стоянов
Мебели и обзавеждане, Пловдив
14 извършени проекта
Кирил Алексиев
Цялостен ремонт, София
6 извършени проекта
Ихтиандер Никифоров
Покривни услуги, София
7 извършени проекта