Щастливият живот започва от дома - датският hygge стил и как да го приложим в своето жилище?

Публикувано на 28/02/2017 от Виктория Маринова | Последна редакция на 28/02/2017 | Видяно 38 210 пъти

Домът отдавна е нещо повече от място, което съхранява нашите вещи и крепост, в която търсим усамотение след дългия работен ден. Днес се прибираме у дома с удоволствие - той е новото кътче за забавление, отмора и релакс, което все по-често споделяме с близки и приятели. Отдадени на идеята, че животът е красив не само на бързи обороти, днес ви представяме датската концепция hygge, която ще ви накара тази вечер да си останете вкъщи и да се насладите на неповторимия домашен уют и топлина. Вижте как да приложите тази идея и в своето жилище, а за неговото пълно преобразяване разчитайте на опитните професионалисти, регистрирани в MaistorPlus!


Какво е hygge и откъде произлиза?

Hygge няма буквален превод на български език, затова не е изненадващо, че и произнасянето на думата като “хююгъ” или “хуугъ” е нестандартно за нашите ширини. Но идеята, стояща в основата на тази датска концепция за добър живот, ни е добре позната - тя олицетворява усещането за спокойствие и комфорт, което можем да изпитаме само у дома, сгушени в меко одеяло с любима книга в ръка. Hygge осмисля не само уикендите и онези дъждовни следобеди, които рядко имаме късмета да прекараме у дома. Концепцията по-скоро извежда на преден план бавния и спокоен начин на живот, като антипод на забързаното ни и изпълнено със стрес ежедневие. Hygge ни приканва днес да си останем вкъщи и да се насладим на онези малки детайли от ежедневието ни, които наистина имат силата да накарат времето да тече с една идея по-бавно. Затова си направете чаша горещо кафе или чай, отпуснете се и се запознайте с отделените елементи, с които ще превърнете дома си в едно “по-hygge” пространство.

Виж още: Апартамент разгръща въображението с артистичния стил еклектика


Заложете на естествени материали за hygge стила

Естествените материали днес се наместват все по-удобно в съвременния hygge дом. Почитта към тях е характерна за не едно или две течения в интериора, като най-осезаемо проличава в скандинавския и индустриалния стил. Логично, концепцията hygge също се придържа към прилагането на естествени материали в обзавеждането, така че дори най-тясното и схлупено жилище да стане уютно и приятно за обитаване. За целта заложете на естествен паркет за пода, който не само ще спомогне за визуалното сливане между отделните помещения в малкия апартамент, но и ще внесе необходимата доза уют в него. От гледна точка на мебелите, hugge специалистите съветват отново да изберете елементи от дърво, които ще направят дома много по-топъл и гостоприемен, а освен това могат успешно да бъдат съчетани с някои малки, но ярки акценти.


Внесете мекота в интериора с hygge стила

Какво си представяте, когато чуете думата “уют”? Меки одеяла, пухкави килими и декоративни възглавнички в топли и приятни нюанси. Това са само част от елементите, които можете да приложите в дома си, така че той да стане по-красив и хармоничен в стила на hygge. Ако планирате цялостен ремонт на апартамента си, мислете генерално - представете си готовите помещения, като обърнете внимание на избора на цветове, форми и материи, които се допълват и предразполагат към отмора и релакс. Примери за подобен тип обзавеждане са домовете, подчинени на скандинавския стил в интериора, където често откриваме масивен сив диван в дневната, допълнен с няколко плетени одеяла и декоративни възглавнички с различни принтове и шарки. Така разполагаме с една максимално изчистена и непретенциозна основа, чийто семпъл облик е разчупен успешно с поставянето на малки, но забележителни детайли в стила на hygge.


Обърнете внимание на осветлението

Изборът на осветление неминуемо оказва пряко влияние върху начина, по който се чувстваме в жилището си. Ако домът ни е твърде тъмен и негостоприемен, не би било изненадващо в него да се чувстваме отпаднали и потиснати. Ето защо датската концепция за щастлив живот hygge обръща толкова сериозно внимание на светлината, която допускаме у дома. Особено ако живеете в малък апартамент, съветваме да се разделите с тежките пердета и щори, които отнемат от усещането за простор в помещенията. Вместо това заложете на тънки ефирни завеси, които позволяват на естествената светлина да изпълни дневната или пък спалнята през деня. Вечер пък се възползвайте от тихото и приглушено осветление, ако обичате да гледате филми или сериали, сгушени на дивана. Макар да са много разпространени днес, LED лампите може би не са най-добрият приятел на hygge стила у дома, затова е добре да заложите на варианти, които правят помещението колкото се може по-топло и приятно.

Виж още: 5 сладки и евтини идеи как да внесете цвят и настроение в детската стая


Поддържайте чисто и подредено

Хаосът е враг номер едно на усещането за комфорт у дома. Макар често да успяваме да си създадем един относително чаровен безпорядък в дневната или спалнята, той всъщност повече ни пречи да се отпуснем след дългия работен ден, отколкото ни помага да откриваме уж по-бързо вещите си. Концепцията hygge повелява новият ни дом да бъде чист, спретнат и перфектно организиран, така че идването на гости за вечеря да не изисква няколко часа предварителна подготовка на дневната. Тук съвсем не намекваме да подреждате мебелите и вещите си по права линия - просто създайте обстановка, в която да ви бъде удобно, да имате достъп до необходимите предмети без те да бъдат разхвърляни из цялата стая. Гарантираме, че постоянното поддържане на добрия вид на помещенията постепенно ще се превърне в полезен навик, който ще улесни значително живота ви в дългосрочен план, затова послушайте тенденциите в hygge стила.


Нека бъде топлина с hygge

Изграждането на камина у дома е съпроводено със сериозни разходи, затова не е изненадващо, че сравнително малко български жилища могат да се похвалят с подобен hygge елемент. Днес на пазара обаче ще откриете огромно разнообразие от електрически камини, които не отстъпват по качества на класическите камини на дърва. Макар често да е подценяван елемент, камината всъщност прави всяко помещение много по-уютно и приятно, като създава неповторимо усещане за спокойствие, напълно в стила на hygge. В случай че не разполагате с достатъчно пространство за подобна екстра у дома, поставете на ключовите места в жилището си красиви свещи. Техният лек и приятен аромат ще ви предразположи към отмора след дългия работен ден, особено в комбинация с топла напитка и любимата романтична комедия. Страхотно, нали?

Виж още: Скандинавският стил завладява кухнята и през 2017 г.


Направете си малко райско кътче - hyggekrog

Датчаните все по-често оглавяват класациите за щастлив живот, затова спокойно можем да вземем пример и да приложим у дома някои от техните изпитани трикове за постигане на максимален комфорт чрез hygge стила. Един от тях е именно създаването на hyggekrog - това е вашето място на дивана, вашето любимо кресло до прозореца или иначе казано местенцето у дома, където се чувствате най-удобно и приятно. Обмислете внимателно разположението на вашето hygge кътче - то трябва да е близо до богатата ви библиотека с книги или поне на оптимално разстояние от контакт, в който да включите лаптопа си и да пуснете любим сериал. До кътчето ви трябва задължително да има малка масичка или плот за поставянето на чаша чай и ароматна свещ, а последният детайл, който ви дели от щастливия живот, е вашето любимо меко одеяло, с ръкави или без.

Всички тези идеи със сигурност ви навеждат на мисълта, че е крайно време да превърнете дома си в едно по-уютно и гостоприемно пространство. На помощ в тази задача идват опитните майстори, регистрирани в нашата платформа. Разгледайте техните профили и оферти напълно безплатно, като заявите проект в MaistorPlus!



Бъди в крак с тенденциите в дома и интериора. Информирайте се първи и напълно безплатно чрез:

Ценко и Сие ЕООД VIP
Цялостен ремонт, София
80 извършени проекта
Златин Господинов
ВиК Услуги, София
13 извършени проекта
TODOR TODOROV VIP
Цялостен ремонт, София
38 извършени проекта
Любомир Коцев
Външна изолация, София
6 извършени проекта
Делукс Билд ЕООД
Цялостен ремонт, София
7 извършени проекта
Тони
Външна изолация, София
8 извършени проекта