Скандинавският стил завладява кухнята и през 2017 г.

Публикувано на 20/02/2017 от Виктория Маринова | Последна редакция на 20/02/2017 | Видяно 47 737 пъти

Скандинавският стил завладява домовете ни и през 2017 година, когато отново ще внесе усещане за топлина и уют в изчистените светли помещения. За да ви помогнем да приложите тази тенденция и в своето жилище, днес ще ви представим няколко оригинални кухни в скандинавски стил, като ви запознаем и с основните елементи на този тип интериор. Кои от тях бихте приложили в своя нов апартамент? Споделете с нас своите творчески идеи, а за качеството им реализиране разчитайте на опитните майстори, регистрирани в нашата платформа.


Скандинавският стил налага изчистения дизайн в интериора

Основно качество на помещенията, обзаведени в скандинавски стил, е тяхната неподражаема елегантност и опростен облик. Тук съвсем не говорим за натрапчиви остри форми и ярки контрасти. Напротив, скандинавската кухня се отличава с изчистени линии, преливащи една в друга повърхности и лекота на дизайна, която спомага за това тясната стая да изглежда по-просторна и приветлива. Ето защо не е изненадващо, че кухните, подчинени на този стил в интериора, често притежават шкафове с гланцирано покритие и без дръжки, които биха разчупили иначе минималистичната им визия.

Виж още: Прелестни и уютни кухни в провансалски стил


Неутралните нюанси са на почит в кухнята през 2017

Друга специфична черта на кухните в скандинавски стил е умелият подбор на цветове. Те се отличават с бледи, ненатрапчиви нюанси, като най-често са окъпани в бяло или светлосиво. Особено в комбинация с изчистения дизайн на обзавеждането, светлите цветове правят всяко помещение просторно и гостоприемно, което често е желан ефект, особено в малките жилища. Смела интерпретация на класическите бели шкафове в скандинавски стил откриваме в тази стилна кухня, която среща светли ментови нюанси и впечатляващ кухненски гръб с фин мраморен ефект.


Отворете широко прозореца

Освен светлите нюанси и ненатрапчивите линии на дизайна, в скандинавската кухня е добре дошла още естествената дневна светлина. За целта най-често кухненското обзавеждане е разположено така, че да не блокира прозореца, който от своя страна е лишен от плътни пердета или щори. Ако все пак решите да поставите някакъв вид преграда между кухнята си и прозореца на съседите отсреща, заложете на фини полупрозрачни завеси, които ще направят помещението по-уютно и уединено, без да спират притока на светлина.


Заложете на класическа подова настилка от дърво

Скандинавският дизайн е популярен днес не само заради своята неповторима елегантност, но и поради умелото съчетаване на изчистени линии и елементи от дърво, които придават на помещението необходимата доза топлина и уют. В този смисъл не е изненадващо, че повечето кухни в скандинавски стил притежават естествен паркет на пода или неговата достойна алтернатива, а именно ламинат. Така белите стени и кухненски шкафове създават смел контраст с дървото на пода, което от своя страна допринася за това стаята да не изглежда твърде стерилна или неприветлива. Някои домакинства дори поставят малък килим пред зоната за миене, така че да разчупят облика на семплата кухня.

Виж още: Специалистите споделят: Коя е най-подходящата подова настилка за вашата кухня


Дървени елементи - част от обзавеждането

Дървото присъства в скандинавските кухни не само под формата на подова настилка, но може да бъде въплътено успешно и в самото обзавеждане. Как? Заложете на изчистени кухненски шкафове в черно и ги съчетайте с масивен дървен плот, който ще направи прехода между тъмните вратички и белия кухненски гръб значително по-плавен. За да не изглежда помещението твърде тъмно и схлупено, заменете масивните горни шкафове с практични отворени рафтове от дърво, върху които да подредите любимите си сервизи и декорации. Дървените елементи в кухнята могат да бъдат и значително по-семпли, като приемат формата на малки акценти или кухненски аксесоари.


Естествената природна красота е добре дошла у дома

Невероятната почит към природата, характерна за скандинавския стил, разпознаваме не само по дървените елементи, които откриваме на пода или като част от обзавеждането. Друга често срещана и наистина страхотна идея е поставянето на малки саксийни растения в помещението, които ще вдъхнат живот на изчистения му дизайн. За целта заложете на естествено вечнозелено растение, което да поставите на кухненския плот или върху масата за хранене, разположена в непосредствена близост до кухненския модул. Интересна алтернатива, която няма да пострада от липсата на достатъчно светлина или обилната влага, е поставянето на малко изкуствено растение с изцяло декоративен ефект.

Виж още: Няколко впечатляващи кухненски композиции с дизайн, идеален за всеки мъж!


Заложете на малки, но впечатляващи декорации

На последно място, но не и по важност, поставяме малките акценти в черно или други наситени цветове, които смело контрастират на обстановката в бялата кухня. Независимо дали ще заложите на оригинален полилей, ефектни сервизи, подредени върху отворените рафтове, или пък кокетни трапезни столове, тези елементи ще внесат живот и свежест в изчистената кухня.

Квалифицирана помощ за успешното им съчетаване с останалата част от обзавеждането пък ще получите от опитни професионалисти. Пуснете заявка в MaistorPlus още сега и сравнете оферти и профили на изпълнители напълно безплатно!



Бъди в крак с тенденциите в дома и интериора. Информирайте се първи и напълно безплатно чрез:

Румен Насев VIP
Мазилки, София
Илийчо Строй
Покривни услуги, София
58 извършени проекта
TODOR TODOROV VIP
Цялостен ремонт, София
38 извършени проекта
Петър Кенанов
Цялостен ремонт, Бургас
19 извършени проекта
valeros3 LTD
Покривни услуги, София
17 извършени проекта
Майстор Петър
Плочки и теракот, София
10 извършени проекта