Специалистите споделят: Коя е най-подходящата подова настилка за вашата кухня

Публикувано на 30/11/2016 от Виктория Маринова | Последна редакция на 07/11/2018 | Видяно 74 819 пъти

Класическо решение за подова настилка на кухня е поставянето на теракот или гранитогрес. Този тип материали се отличават с голяма устойчивост и огромни възможности откъм дизайн, като обаче са по-трудоемки за монтаж и изискват намесата на опитен майстор. Макар плочките на пода да са изключително лесни за почистване, те държат по-студено в сравнение с други материали, като ламинат или естествен паркет. Според някои специалисти от форума гранитогресът е значително по-здрав от теракота, поради което често е и предпочитан вариант за съвременната кухня.

Виж още: Приведете кухнята си в ред с тези невероятни кутии за съхранение


Коя е най-подходящата подова настилка за вашата кухня?

Ремонтът на кухнята често ни изправя пред сериозни дилеми относно избора на материали и обзавеждане за новото помещение. За да ви спестим време и неоправдани разходи, днес ще разгледаме особеностите на най-популярните подови настилки за кухня, препоръчвани от майсторите във форум "Направи сам". Вижте кои са те, а цялостното преобразяване на тази важна част от дома оставете в ръцете на квалифицирани майстори!


Оригинална подова настилка от винил за вашата кухня

Завидната дълготрайност и лесната поддръжка на подовата настилка от винил предопределя и нейното широко използване у дома. Изградена от устойчиви синтетични материали, тя се поставя бързо и безпроблемно, като притежава и страхотни естетически качества. Винилът може да придобие различни цветове и шарки и дори да наподобява визуално други настилки, което го прави незаменим материал за пода на кухнята. Той е достъпен, водоустойчив и издръжлив на механично нараняване, затова често е и препоръчван от майсторите във форума.


Поставянето на балатум в кухнята е практично решение, щадящо бюджета

Добрият стар балатум все още намира приложение в кухнята, като обаче не е сред най-модерните и често използвани подови покрития в съвременния дом. Той е лесен за поставяне, не изисква специфична поддръжка и е относително устойчив на често намокряне. Въпреки разнообразието от нюанси и мотиви, според специалистите от форум "Направи сам" днес балатумът не се откроява с особени предимства пред останалите популярни настилки за пода, поради което все по-рядко присъства в жилищата ни.

Виж още: Идеи за блестяща и комфортна кухня с лампи под шкафовете


Наливните подове са иновация в настилките за дома

Специалистите от форума често препоръчват наливните подове, като съвременна и дълготрайна алтернатива на познатите ни настилки. Те са изградени от полимерни материали и образуват напълно гладко покритие, като се отличават и с високо ниво на влагоустойчивост. Монтажът и почистването им са лесни като детска игра, а на всичко отгоре този тип настилки придобиват и широка гама от цветове и мотиви, което ги нарежда сред най-добрите варианти за кухнята.

Виж още: 10 великолепни американски кухни


Естественият паркет създава неподозиран комфорт у дома

Макар и по-скъп, естественият паркет ще създаде наистина комфортна и уютна обстановка във всяка стая у дома. Той обаче е особено чувствителен към намокряне, поради което не е особено подходящ за съвременната кухня. При евентуален теч или интензивна влага, паркетът ще се повреди, затова обмислете внимателно приложението му в това помещение. Оригинален и практичен вариант е съчетаването на паркет с теракот или гранитогрес, като тази идея е особено подходяща, когато кухнята е обединена с трапезария или хол.


Повече топлина и по-лесна поддръжка с ламинат в кухнята

Много домакинства се ориентират към ламината, като достойна алтернатива на студения теракот, най-вече заради ниската му цена, лесния монтаж и още по-лесната поддръжка. Този материал ще придаде невероятна топлина и уют на кухнята, като ще спомогне за визуалното й сливане с дневната, когато това е необходимо в общото помещение. Майсторите от форума напомнят обаче, че ламинатът може да се подуе при често намокряне, поради което не е подходящ за зоната около кухненската мивка например.


Килим в кухнята - защо не?

Някои домакинства залагат на доказано успешната комбинация от хладна подова настилка и мек килим, който да придава уют и топлина на помещението. Това решение е идеално и за кухнята, като тук обаче е важно да подберете килим, който не само да подхожда на обзавеждането й, но и да е сравнително устойчив на влага и интензивен трафик. В този смисъл най-практични се оказват килимите от акрил и полипропилен, тъй като те впечатляват с изумителна дълготрайност, а освен това са и лесни за почистване. Не отлагайте ремонта на кухнята, а го реализирайте още тази пролет с помощта на опитен майстор! Точния професионалист пък можете да откриете в MaistorPlus, като заявите проект при нас напълно безплатно!

Бъди в крак с тенденциите в дома и интериора. Информирайте се първи и напълно безплатно чрез:

Гошко Покриви VIP
Покривни услуги, София
20 извършени проекта
Илиян Иванов
Електроуслуги, София
11 извършени проекта
Стоил Димитров VIP
Покривни услуги, София
12 извършени проекта
Калин Недялков
Покривни услуги, София
11 извършени проекта
DYSIGN
Архитектура и дизайн, София
7 извършени проекта
Blagomir Nochev
Мебели и обзавеждане, София
11 извършени проекта